English Quiz For LIC AAO 2019
Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 
Directions (1-5): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 
Q1. The pedestrian bridge that collapsed at Mumbai’s Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, ....................................................................., underscores the irony of India’s race to development on creaking urban infrastructure.
 leaving six people dead and several injured 
 leave six people dead and several injured
 leaving six people dead and severally injured
 leaving six people dead and several injury
 leaves six people dead and several injured
Solution:
"leaving six people dead and several injured" is grammatically and contextually correct. 
Q2. It was only in September 2017 that there was a stampede at Mumbai’s Elphinstone bridge that left at least 23 people dead, .................................................. and overcrowding on the rickety structure. 
 an incident that officials blaming on heavy rain 
 an incident that officials blamed at heavy rain 
 an incident that officials blamed on heavy rained 
 a incident that officials blamed on heavy rain 
 an incident that officials blamed on heavy rain  
Solution:
"an incident that officials blamed on heavy rain" is grammatically and contextually correct. 
Q3. In a city where eight million passenger trips are made daily on an overburdened railway system, besides other modes of transport, ...................................................................
 the highest policy priority should be too raise levels of safety. 
 the highest policy priority should be to raise levels of safety. 
 the highest policy priority should be to raising levels of safety. 
 the highest policy priority should be to raise levels of safe. 
 the highest policy priority should be to raised levels of safety. 
Solution:
"the highest policy priority should be to raise levels of safety." is grammatically and contextually correct. 
Q4. Mumbaikars badly need a new deal in the form of a modernised bus system, .....................................................  funded through a levy on private vehicles or on fuel. 
 with expansion of services that can be 
 with expansion off services that can be
 with expansion of services those can be
 with expansion of services that can being
 with expansion of serviced that can be
Solution:
"with expansion of services that can be " is grammatically and contextually correct.
Q5.  India’s cities ................................................................ relating to jobs, housing, migration, living conditions, mobility, sanitation, climate change and sustainability.
 are grapple with acute urban livelihood issues
 are grappling with acute urban livelihood issues
 are grappling with acute urban live issues
 are grappling with acute urban livelihood issued
 is grappling with acute urban livelihood issues
Solution:
"are grappling with acute urban livelihood issues" is grammatically and contextually correct. 
Directions (6-10): In each of the questions given below, a sentence is given which is divided into FOUR parts such that the parts are jumbled and they do not make a meaningful sentence. Rearrange the following parts to form a grammatically correct and meaningful sentence and choose the correct rearrangement from the options given below each question. 
Q6. 
(A) in back-office efficiencies 
(B) personalised services and improvements 
(C) AI and machine-learning are 
(D) transforming customer experience with
 ABDC
 CDBA 
 DCBA 
 ADBC
 CBDA
Solution:
The correct rearrangement is CDBA.
Q7. 
(A) sulphur oxide, nitrogen oxide and mercury in December 2015 
(B) limits for major pollutants such as suspended particulate matter, 
(C) really taken off, despite the Ministry of Environment notifying emission 
(D) the effort to clean up India’s thermal power plants running on coal has never
 ABDC
 CDBA
 DCBA 
 ADBC
 CBDA
Solution:
The correct rearrangement is DCBA. 
Q8. 
(A) stereotyping Mahatma Gandhi as a saintly, 
(B) norms has inhibited a proper appreciation 
(C) of his views on science and scientists 
(D) spiritual person opposed to modern civilizational
 ABDC
 CDBA
 DCBA
 ADBC 
 CBDA
Solution:
The correct rearrangement is ADBC.
Q9. 
 (A) as well as loving concern 
 (B) existence has always enjoyed an exalted 
 (C) woman in India’s civilisational 
 (D) position of eminence, dominance
 ABDC
 CDBA
 DCBA
 ADBC
 CBDA 
Solution:
The correct rearrangement is CBDA.
Q10. 
(A) while the BCCI is a private body 
(B) that needs no financial help from the 
(C) it performs significant public functions 
(D) government, it is being increasingly recognised that
 ABDC 
 CDBA
 DCBA
 ADBC
 CBDA
Solution:
The correct rearrangement is ABDC.
Directions (11-15): In each of the questions given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. 
Q11. See eye to eye
 something that will never happen
 Begin one’s journey
 agreeing with someone 
 to accidentally reveal a secret.
 looking in the wrong place.
Solution:
See eye to eye: agreeing with someone 
Q12.  Penny for your thoughts
 Once in a while, infrequently
 To take on more responsibility than one can manage.
 To work late into the night.
 Asking someone what is on their minds 
 To become silent
Solution:
Penny for your thoughts: Asking someone what is on their minds 
Q13. Cut the Mustard
 To perform well
 To make a telephone call
 To cut mustard plants
 To take offense
 To have a good time
Solution:
Cut the Mustard: To perform well 
Q14. To add insult to injury
 to avoid a subject/person/situation
 to accomplish two things with the same effort
 to not feel well
 to not judge someone or something based solely on appearance.
 to make a situation worse
Solution:
To add insult to injury: to make a situation worse
Q15. Shoot the Breeze
 To be particularly pleasing or appropriate
 To stop engaging in a habitual practice
 To discuss a serious issue with higher authorities
 To chat idly or casually, without any serious topic of conversation 
 To express scorn or disregard
Solution:
Shoot the Breeze: To chat casually, without any serious topic of conversation 
               
 
- Tips and Tricks To Solve Cloze Test Questions For Bank and Other Competitive Exams
- Reading Comprehension Tips For SBI Clerk Exam 2018
- Conjunctions: English Language Notes for Bank and Other Competitive Exams






 Practice for English Section: 15 Cloze T...
          Practice for English Section: 15 Cloze T...
         Bank Exams के लिए Error Correction, Gram...
          Bank Exams के लिए Error Correction, Gram...
         English Quiz For NIACL AO Mains 2024 Exa...
          English Quiz For NIACL AO Mains 2024 Exa...
        








