English Quiz for IBPS SO Pre(11th December)

English Quiz for IBPS SO Pre(11th December)

IBPS SO Prelims English Quiz

As the date of IBPS SO Exam is coming nearer, hopes of aspirants are growing with every passing day. It’s time to test their hard work and they would want to make the best of this opportunity. Thus, English Language can play a vital role to get success. IBPS SO  English is all about well-planned strategy, time- management and strong grasp over English Language. So, stop boiling the ocean, and acquire command over vocabulary, enhance deep knowledge of grammar, and build competent comprehension skills to get the ball in the court in first attempt. Here is a quiz on English Language provided by Adda 247. It will help you practice latest pattern of English Questions for upcoming IBPS SO Pre Examination 2019. 


Directions (1-7): In the questions below a statement is given with two blanks in it. For each blank three alternatives are provided in the corresponding columns. Choose the alternative from the corresponding column that would fit the respective blanks to make the given sentence grammatically correct and contextually meaningful.

Q1. 
The IOC’s hand may be forced this time around by the sheer ________________ of the findings, but there remains a similar ________________of Russian competitors still participating.
[I]                                                                                            [II]
(A) Magnitude                                                                (D) Possibility
(B) Quantifiable                                                             (E) Perceptions
(C) Amounted                                                                 (F) Perforated
(a) B-E
(b) A-D
(c) A-F
(d) C-F
(e) A-E

S7. Ans. (b)
Sol. A-D is the alternative that would fit the respective blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (b) is the right answer choice.

Q2. 
On the ________________of individuals, the Bill provides benefits to ________________of only one kind of persecution, i.e. religious persecution.
[I]                                                                                        [II]
(A) Division                                                                 (D) Patients
(B) Classification                                                         (E) Victim
(C) Differentiate                                                           (F) Sufferers
(a) B-E
(b) C-D
(c) A-F
(d) B-F
(e) A-E

S2. Ans. (d)
Sol. B-F is the alternative that would fit the respective blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (d) is the right answer choice.

Q3. 
Article 14 of the Constitution of India, ________________the State from denying any “person” (as opposed to citizen) “equality before the law” or “equal protection of the laws” within the ________________of India.
[I]                                                                                            [II]
(A) Avoids                                                                        (D) Territory
(B) Controlled                                                                  (E) Boundary
(C)Prevents                                                                      (F) Territorial
(a) B-E
(b) C-D
(c) A-F
(d) C-F
(e) A-E

S3. Ans. (b)
Sol. C-D is the alternative that would fit the respective blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (b) is the right answer choice.

Q4. 
 Most violence in the modern history of humankind ________________from attempts to enforce boundaries that ________________protect citizens and eject aliens.
[I]                                                                                                [II]
(A) Emanated                                                                      (D) Willing
(B) Eminently                                                                     (E) Purportedly
(C) Prevention                                                                     (F) Knowing
(a) B-E
(b) C-D
(c) A-F
(d) C-F
(e) A-E

S4. Ans. (e)
Sol. A-E is the alternative that would fit the respective blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (e) is the right answer choice.

Q5. 
During the Second World War, V.D Savarkar________________Hindus to join the British Army, not to fight fascism, but to prepare for the civil war with Muslims that he thought was ________________.
[I]                                                                                            [II]
(A) Provided                                                                   (D) Inevitable
(B) Discouraged                                                             (E) Avoidable
(C) Exhorted                                                                   (F) Predictable
(a) B-E
(b) C-D
(c) A-F
(d) C-F
(e) A-E

S5. Ans. (b)
Sol. C-D is the alternative that would fit the respective blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (b) is the right answer choice.

Q6. 
 While they are ________________and united, the absence of any hierarchy or nationwide coordination renders them ________________to manipulation and divisions.
[I]                                                                                            [II]
(A) Projected                                                             (D) Dangerous
(B) Resolute                                                              (E) Vulnerable
(C) Determination                                                     (F) Weakening
(a) B-E
(b) C-D
(c) A-F
(d) C-F
(e) A-E

S6. Ans. (a)
Sol. B-E is the alternative that would fit the respective blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (a) is the right answer choice.

Q7. 
Although the Prime Minister’s resignation has broken a ________________stalemate, the prospects for an early positive ________________appear dim.
[I]                                                                                            [II]
(A) Protracted                                                                 (D) Oath
(B) Monologue                                                               (E) Resolution
(C) Malaise                                                                     (F) Smeared
(a) B-E
(b) C-D
(c) A-E
(d) C-F
(e) A-E
S7. Ans. (c)
Sol. A-E is the alternative that would fit the respective blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (c) is the right answer choice.

Q7. 
(I) He interacted with journalists after his inaugural speech.
(II) He admitted that there has been no response as yet from the Union Jal Shakti Ministry.
(i) Interacting with journalists……….
(ii) While admitting that…………
(iii) Provided the fact that Union…….
(a) Only (i)
(b) Both (i) and (ii)
(c) Only (iii)
(d) Both (i) and (iii)
(e) All (i), (ii), and (iii)

S7. Ans. (b)
Sol. Both (i) and (ii) starters can be used to form a single sentence from the two sentences, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentences thus formed are:
(i): Interacting with journalists after his inaugural speech, he admitted that there has been no response as yet from the Union Jal Shakti Ministry.
(ii): While admitting the fact that there has been no response as yet from the Union Jal Shakti Ministry, he interacted with journalists after his inaugural speech.

Direction (8-15): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Q8. 
(I) The defection of Karnataka lawmakers led to the collapse of the Congress-JD(S) coalition government in Karnataka.
(II) The collapse paved the way for the current BJP government in July.
(i) Paving way for the……………
(ii) Due to the defection………
(iii) The collapse of………………
(a) Only (i)
(b) Both (i) and (ii)
(c) Only (iii)
(d) Both (i) and (iii)
(e) All (i), (ii), and (iii)

S8. Ans. (a)
Sol. Only the (i) starter can be used to form a single sentence from the two sentences, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentence thus formed is:
(i): Paving the way for the current BJP government in July, the defection of Karnataka lawmakers led to the collapse of the Congress-JD(S) coalition government in Karnataka.

Q9.
(I)  The BJP is happy that its strategy succeeded.
(II) The BJP must also reflect on the cost to democracy the strategy might entail.
(i) Not only the BJP is…….
(ii) Though the BJP is happy ……..
(iii) Given that BJP is……..
(a) Only (i)
(b) Both (i) and (ii)
(c) Both(ii) and (iii)
(d) Both (i) and (iii)
(e) All (i), (ii), and (iii)

S9. Ans. (c) 
Sol. Both (ii), and (iii) starters can be used to form a single sentence from the two sentences, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentences thus formed are:
(ii)Though the BJP is happy that its strategy succeeded, it must also reflect on the cost to democracy this strategy might entail.
(iii)Given that BJP is happy that its strategy succeeded, it must also reflect on the cost to democracy this strategy might entail.

Q10. 
(I)Sunita’s body is not immune anymore according to doctor.
(II)Her body is vulnerable to any disease.
(i)Since her body is vulnerable to…….
(ii)Sunita’s loss of immunity makes………
(iii)Because of loss of immunity…….
(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)Both (ii) and (iii)
(e)None of these

S10. Ans. (d)
Sol. Both (ii) and (iii) starters are fit to frame a contextually and grammatically correct sentence from the given two statements. As:
(i)Sunita’s loss of immunity makes her body vulnerable to any disease according to doctor.
(ii)Because of loss of immunity, Sunita’s body is vulnerable to any disease according to doctor.

Q11. 
(I) Political opposition without a foundational ideological basis cannot be the answer.
(II) The party should reflect deeply on its character and strategy as an alternative to the BJP.
(i) As a matter of fact that political…………
(ii) Since political opposition………….
(iii) Provided that political……….
(a) Only (i)
(b) Both (i) and (ii)
(c) Both(ii) and (iii)
(d) Both (i) and (iii)
(e) All (i), (ii), and (iii)

S11. Ans. (e)
Sol. All (i), (ii), and (iii) starters can be used to form a single sentence from the two sentences, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentences thus formed are:
(i) As a matter of fact that political opposition without a foundational ideological basis cannot be the answer, the party should reflect deeply on its character and strategy as an alternative to the BJP.
(ii) Since political opposition without a foundational ideological basis cannot be the answer, the party should reflect deeply on its character and strategy as an alternative to the BJP.
(iii) Provided that political opposition without a foundational ideological basis cannot be the answer, the party should reflect deeply on its character and strategy as an alternative to the BJP.

Q12. 
(I) The proposed CAB is peppered with unconstitutionalities.
(II) The classification of countries and communities in the CAB is constitutionally suspected.
(i) Peppered with unconstitutionalities…………
(ii) Having the classification of …………
(iii) The proposed CAB, peppered……….
(a) Only (i)
(b) Both (i) and (ii)
(c) Both(ii) and (iii)
(d) Both (i) and (iii)
(e) All (i), (ii), and (iii)

S12. Ans. (b)
Sol. Both (i) and (ii) starters can be used to form a single sentence from the two sentences, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentences thus formed are:
(i): Peppered with unconstitutionalities, the classification of countries and communities in the CAB is constitutionally suspected.
(ii): Having the classification of the countries and communities constitutionally suspected, the proposed CAB is peppered with unconstitutionalities.

Q13. 
(I) The State’s capital Bangalore is a key centre to Indian Economy.
(II) The political stability in Bangalore has a larger import for the country.
(i) Being a key centre to……….
(ii) However, the political stability….
(iii) For the Bangalore is…………………
(a) Only (i)
(b) Both (i) and (ii)
(c) Both(ii) and (iii)
(d) Both (i) and (iii)
(e) All (i), (ii), and (iii)

S13. Ans. (a)
Sol. Only starter (i) can be used to form a single sentence from the two sentences, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentences thus formed are:
(i): Being a key centre to Indian Economy, the political stability in Bangalore has a larger import for the country.

Q14. 
(I)The Pakistan Army and terrorists are desperate to disrupt peace in J&K.
(II)Searches on the trek routes and the highways are going on
(i)Given that the Pakistan Army………..
(ii)Because of the desperation…..
(iii)To avoid peace disruption……..
(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Both (ii) & (iii)
(d)Both (i) and (ii)
(e)None of These

S14. Ans. (d)
Sol. The sentences framed with (i) and (ii) starters are as below:
(i)Given that Pakistan Army and terrorists are desperate to disrupt peace in J&K, searches on the trek routes and the highways are going on.
(ii)Because of the desperation of Pakistan Army and terrorists to disrupt peace in J&K, searches on the trek routes and the highways are going on.
Hence, option (d) is correct answer choice.

Q15. 
(I) Cement is taxed at 28%.
(II) Most construction material, and various input services used in buildings attract 18% GST.
(i) While most construction…
(ii) While various input services…
(iii) While cement is…
(a) Only (i)
(b) Both (i) and (ii)
(c) Both(ii) and (iii)
(d) Both (i) and (iii)
(e) All (i), (ii), and (iii)

S15. Ans. (e)
Sol. All the three starters can be used to frame a meaningful sentence without altering the intended meaning of the given sentences. Hence option (e) is the correct choice.
(i) While most construction material, and various input services used in buildings attract 18% GST, cement is taxed at 28%.
(ii) While various input services and most construction materials used in buildings attract 18% GST, cement is taxed at 28%.
(iii) While cement is taxed at 28%, most construction material and various input services used in buildings attract 18% GST.