IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 12th of September 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 12th September 2019. This quiz is based on two topics-Coherent Paragraph  and Column Based Error Word.



Directions (1-7): For each question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd-one-out.

Q1.
(a) Artificial Neural Networks (ANN) are AI models and programs that mimic the working of the human brain so that machines can learn to make decisions in a more human-like manner
(b) Modern AI models, also known as Deep learning (DL), can arrive at decisions by in a more human-like manner, but how they arrive at those decisions is unknown.
(c) The AI-powered Pragyan rover, which can communicate only with the Lander, includes a piece of motion technology developed by IIT-Kanpur researchers that will help the rover maneuver on the surface of the moon and aid in landing.
(d) Modern ANNs, often also called Deep Learning (DL), have increased tremendously in complexity such that machines can train themselves to process and learn from data that has been supplied to them as input, and almost match human performance in many tasks.
(e) Transparency and understandability of the workings of Deep Learning models are gaining importance as discussions around the ethics of Artificial intelligence grows
S1. Ans. (c)
Sol. The sequence “abde” makes a coherent paragraph which talks about the “method to understand decision-making process of AI”. The passage tells about the Deep Learning model. The only option (c) makes an incoherent passage as it talks about the Pragyan Rover. So our correct answer is option 

Q2.
(a) In a welcome move, India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030, in the process creating “a carbon sink of close to three billion metric tonnes through additional tree cover”, in the words of Prime Minister Narendra Modi.
(b) His commitment at the UN Convention to Combat Climate Change reflects a growing realization that climate-change-induced extreme weather events have become alarmingly commonplace.
(c) The financial and human costs of the calamities done by weather can no longer be relegated to the margins of policymaking.
(d) The United Nation's Working Group on Arbitrary Detention and Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression send a communication alleging violation of his human rights to the Government of India.
(e) While the policy push to solar power and the efforts to shift to EVs must count as notable steps to reduce carbon emissions, afforestation is what matters most.
S2. Ans. (d)
Sol. The sequence “abce” makes a coherent paragraph which talks about the emission of carbon. The only option (d) makes an incoherent passage. So our correct answer is option (d).

Q3.
(a) Earlier this week, South Korea conducted scaled-up military exercises around Dokdo, disputed islets which South Korea controls but Japan claims as its own.
(b) The deteriorating relations between two American allies Japan & South Korea will make it harder to manage rising tensions in East Asia.
(c) Though China’s Communist Party probably dislikes comparisons to a South Korea horde, its leaders are trying similar tactics in their confrontation with Hong Kong.
(d) A row between Japan and South Korea over compensation for South Koreans forced to work in Japanese factories during the Second World War intensified.
(e) South Korea pulled out of an intelligence-sharing pact with Japan over its refusal to honor South Korean court rulings.
S3. Ans. (c)
Sol. The sequence “abde” makes a coherent paragraph which talks about the “The feud between Japan and South Korea”. The only option (c) makes an incoherent passage. So our correct answer is option (c).

Q4.
(a) Many foodies pin the blame for farming’s ills on “unnatural” industrial agriculture.
(b) In reality, the tree’s unusual shape is a result of having been blown down in a storm, after which it re-rooted, with the existing branches twisting to accommodate the new structure.
(c) Farmers douse their crops with fertilizer and insecticide, which poison streams and rivers—and possibly human beings.
(d) Agribusinesses create monocultures that destroy habitat and eliminate historic varieties.
(e) Intensive farms soak up the scarce contaminated water available and fly their produce around the world.
S4. Ans. (b)
Sol. The sequence “acde” makes a coherent paragraph which talks about the Industrial Agriculture. The only option (b) makes an incoherent passage. So our correct answer is option (b)

Q5.
(a) Europe is an old continent. Forts and castles dot the landscape; cities are built around pedestrian cores rather than grids from the motor age.
(b) Many cityscapes in central Europe follow the medieval German layout of a castle on a hill, with a lower town around a market square spreading outwards to a ring-road on the line of an old wall.
(c) The European continent will never be stable, will never be secure, if we don’t pacify and clarify our relations with Russia.
(d) That pattern can be seen flying over Leipzig or Nuremberg, and also over Wroclaw in Poland, Riga in Latvia or Prague in the Czech Republic—a reminder of the blurred lines between German, Slav and Baltic spheres in this part of Europe.
(e) Sometimes one can wake up from a mid-flight snooze and not know which country is below, just that one is unmistakably over Europe.
S5. Ans. (c)
Sol. The sequence “abde” makes a coherent paragraph which talks about the basic structure of European Countries but on the other hand option (c) tells about the relationship about the Europe & Russia. The only option (c) makes an incoherent passage. So our correct answer is option (c).

Q6.
(a) Since last November General Motors has cut several thousand factory jobs at plants across the Midwest of America.
(b) In early August US Steel said it would lay off 200 workers in Michigan.
(c) Sales of camper vans dropped by 23% in the 12 months ending in July, threatening the livelihoods of thousands of workers in Indiana of United States, where many are made.
(d) America may or may not be lurching towards a recession in upcoming years.
(e) Corruption is partly responsible. The four previous mayors of Buenaventura in America, the region’s largest city are or recently were in prison.
S6. Ans. (e)
Sol. The sequence “abcd” makes a coherent paragraph which talks about the present scenario of Economy in American Continent. The only option (e) makes an incoherent passage. So our correct answer is option (e).

Q7.
(a) The fires burning throughout the Amazon rainforest and the rest of Brazil are billowing all types of air pollutants into the atmosphere, new satellite images from the European Space Agency (ESA)show.
(b) A social-media storm in which #AmazonIsBurning dominated what passes for the global conversation.
(c) The agency released the images Monday, reminding the world that the Amazon fires aren’t just an environmental issue—but a public health issue, as well.
(d) With at least one in four people dependent on forests for their livelihood, India is losing at least ₹ 1,100 crore due to forest fires every year, says a new World Bank report.
(e) Brazil’s Amazon is burning at a record rate, according to data from the National Institute of Space Research that intensified domestic and international scrutiny of President Jair Bolsonaro’s environmental policies.
S7. Ans. (d)
Sol. The sequence “abce” makes a coherent paragraph which talks about the “forest fire at Amazon & its impact”. The only option (d) makes an incoherent passage as it talks about the downfall of forest in India. So our correct answer is option (d).

Directions (8-15): In each of the following questions below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below each of the sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternative among the four given options. If no correction is required against any given bold wordmark (e),.i.e. “None of the above” as your answer.
Q8. While energy and transport are mainly responsibility for the accumulation of greenhouse gases (GHGs) in the atmosphere, changes in land use patterns too have made significance contributions.
Column A
(1) responsibility
(2) accumulation
(3) changes
(4) significance
Column B
(5) responsible
(6) creation
(7) demolition
(8) significant
(a) Both (1-5) and (4-8)
(b) (2-6)
(c) (3-7)
(d) (1-5)
(e) None of the above
S8.Ans. (a)
Sol. Here, both 1-5 and 4-8 need correction. After correcting, ‘responsibility-responsible’ and ‘significance-significant’, it will make the sentence contextually and grammatically correct.

Q9. At the peak of Kublai Khan’s empire-building career, his reputation for ferocious was such that Mongol armies conquered some cities with handwritten notes, wrapped around arrows and fired over the walls.
Column A
(1) peak
(2) ferocious
(3) conquered
(4) wrapped
Column B
(5) elm
(6) ferocity
(7) vapid
(8) wrap
(a) Both (2-6) and (4-8)
(b) (2-6)
(c) (3-7)
(d) (1-6)
(e) None of the above
S9. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b). The only interchange needed here is ferocious-ferocity. After the correction the sentence is grammatically and contextually correct.

Q10. Brazil’s Amazon forests are ablate with dozens of fires, most of them are set intentionally by loggers and others seeks greater accessed to forest land
Column A
(1) ablate
(2) intention
(3) seeks
(4) accessed
Column B
(5) ablaze
(6) intentionally
(7) seeking
(8) access
(a) (4-8)
(b) (1-5)
(c) (3-7)
(d) (2-6)
(e) All of the above
S10. Ans. (e)
Sol. Here, All 1-5,2-6,3-7and 4-8 need correction. After correcting, ‘ablate -ablaze’, ‘intention-intentionally’, ‘seeks-seeking’, ‘accessed-access’ it will make the sentence contextually and grammatically correct.

Q11. India’s record in promotional occupational and industrial safe remains weak even with years of robust economic growth.
Column A
(1) promotional
(2) safe
(3) weak
(4) growth
Column B
(5) promoting
(6) safety
(7) weaken
(8) grow
(a) Both (2-6) and (1-5)
(b) (2-6)
(c) (3-7)
(d) (1-5)
(e) None of the above
S11. Ans. (a)
Sol. Here, both 1-5 and 2-6 need correction. After correcting, ‘promotional-promotion’ and ‘safe-safety; ’it will make the sentence contextually and grammatically correct.

Q12. A safe work environmental is a basic right, and India’s recent decades of high growth should have ushered in a framework of following.
Column A
(1) environmental
(2) growth
(3) ushered
(4) following
Column B
(5) environment
(6) growing
(7) usher
(8) guarantees
(a) Both (1-5) and (4-8)
(b) (2-6)
(c) (3-7)
(d) All of the above
(e) None of the above
S12. Ans. (a)
Sol. Here, both 1-5 and 4-8 need correction. After correcting, ‘environmental-environment’ and ‘following-guarantees’; it will make the sentence contextually and grammatically correct.

Q13. Industries that use hazardous procurement and chemicals deserve particular attention, and the Occupational Safety Code must have clear definitions, specifying limits of explosion for workers.
Column A
(1) procurement
(2) attention
(3) definitions
(4) explosion
Column B
(5) processes
(6) retention
(7) archetype
(8) exposure
(a) (4-8)
(b) (2-5)
(c) (3-7)
(d) Both (1-5) and (4-8)
(e) None of the above
S13. Ans. (d)
Sol. Here, both 1-5 and 4-8 need correction. After correcting, ‘procurement - processes ‘and ‘explosion exposure’; it will make the sentence contextually and grammatically correct.

Q14. A diet rich in plant-based foods and with fewer animal source foods conference both improved health and environmental benefits.
Column A
(1) rich
(2) conference
(3) improved
(4) benefits
Column B
(5) luxury
(6) confers
(7) improvement
(8) archaic
(a) Both (2-6) and (4-8)
(b) (2-6)
(c) (3-7)
(d) (1-6)
(e) None of the above
S14. Ans. (b)
Sol. Here, 2-6 need correction. After correcting, ‘conference-confers’ will make the sentence contextually and grammatically correct.

Q15. Not surprisingly, as the UNEP report on ‘emissions gap’ released last November observes, global emissions peaked in 2017 after three years of stagnation.
Column A
(1) Surprisingly
(2) Report
(3) Emissions
(4) Stagnation
Column B
(5) Astonishment
(6) Outlandish
(7) commissioning
(8) constant.
(a) Both (2-6) and (4-8)
(b) (2-6)
(c) (3-7)
(d) (4-8)
(e) No Correction Required
S15. Ans. (e)
Sol. Here, there is no need of correction. The sentence is contextually and grammatically correct.


You may also like to Read: