IBPS RRB Mains Computer Quiz: 3 सितम्बर

IBPS RRB Mains Computer Quiz: 3 सितम्बर

प्रिय उम्मीदवारों ,

IBPS RRB PO/Clerk Computer Quiz

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.
We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 3rd September 2019 covers Miscellaneous Quiz.

Q1. ऑपरेटिंग सिस्टम क्या है?
(a) यह उपयोगकर्ता और कंप्यूटर के बीच एक इंटरफ़ेस है
(b) यह सभी रिसोर्स का प्रबंधन करता है
(c) यह सभी प्रक्रिया प्रबंधन कार्य करता है
(d) ऊपर के सभी
(e) इनमें से कोई नहीं

S1. Ans.(d)
Sol. Operating System is software that works as an interface between a user and the computer hardware. The primary objective of an operating system is to make computer system convenient to use and to utilize computer hardware in an efficient manner.

Q2. कंप्यूटर के भाग ठीक से काम कर रहे हैं और उससे जुड़े हुए हैं यह कौन सी प्रक्रिया सुनिश्चित करती है?
(a) बूटिंग
(b) प्रोसेसिंग
(c) सेविंग
(d) एडिटिंग
(e) इनमें से कोई नहीं

S2. Ans.(a)
Sol. Booting is a startup sequence that starts the operating system of a computer when it is turned on. A boot sequence is the initial set of operations that the computer performs when it is switched on. Every computer has a boot sequence. The average computer doesn’t understand the boot sequence but is important to know for customizing and troubleshooting your computer.

Q3. एक समय में एक से अधिक एप्लिकेशन चलाने के लिए ऑपरेटिंग सिस्टम की क्षमता को _________ कहा जाता है।
(a) मल्टीटास्किंग
(b) ऑब्जेक्ट ओरिएंटेड प्रोग्रामिंग
(c) मल्‍टीयूजर कंप्यूटिंग
(d) रियल टाइम
(e) इनमें से कोई नहीं

S3. Ans. (a)
Sol. The ability of an operating system to run more than one application at a time is called Multi-tasking.

Q4. निम्नलिखित में से किसका उपयोग ओपन प्रोग्राम के बीच स्विच करने के लिए किया जाता है?
(a) Alt+tab
(b) Ctrl+tab
(c) Shift+tab
(d) Ctrl+Alt
(e) Alt+Shift

S4.Ans.(a)

Q5. टेक्स्ट की पंक्ति की शुरुआत में जाने के लिए, __________ कुंजी दबाएँ।
(a) a
(b) pageup
(c) enter
(d) home
(e) इनमें से कोई नहीं 

S5.Ans.(d)
Sol. Home key returns you to the beginning of the line, document, page, cell, or screen of where your cursor is positioned.

Q6. निम्नलिखित में से कौन सी कंप्यूटर में इस्तेमाल होने वाली भाषा है जो मनुष्यों की भाषा के समरूप और समझने में आसान है?
(a) सोर्स कोड
(b) मशीन लैंग्वेज
(c) हाई लेवल लैंग्वेज
(d) ऑब्जेक्ट कोड
(e) असेंबली लैंग्वेज

S6.Ans (c)
Sol.  A high-level language is a programming language such as C, FORTRAN, or Pascal that enables a programmer to write programs that are independent of any specific type of computer. Such languages are considered high-level because they are closer to human languages and further from machine languages.

Q7. प्रथम इलेक्ट्रॉनिक डिजिटल कंप्यूटर में _________ निहित था?
(a) इलेक्ट्रॉनिक वाल्व
(b) न्यूरल नेटवर्क
(c) फजी लॉजिक
(d) सेमीकंडक्टर मेमोरी
(e) इनमें से कोई नहीं

S7.Ans.(a)
Sol. The first electronic digital computer contained electronic valves.

Q8. जब कंप्यूटर एक निर्देश की इंटरप्रेटिंग और एग्जीक्यूटिंग कर रहा हो तो घटित होने वाली घटनाओं का क्रम क्या है?
(a) एग्जीक्यूशन साइकिल
(b) इंस्ट्रक्शन साइकिल
(c) वर्किंग साइकिल
(d) मशीन साइकिल
(e) इनमें से कोई नहीं

S8. Ans. (b) 
Sol. An instruction cycle is the basic operational process of a computer. It is the process by which a computer retrieves a program instruction from its memory, determines what actions the instruction dictates, and carries out those actions.

Q9. _____ एक विंडोज यूटिलिटी प्रोग्राम है जो अनावश्यक खंडों को हटा देता है और फाइलों को पुनर्व्यवस्थित करता है और संचालन के अनुकूलन के लिए फाइल और अप्रयुक्त डिस्क स्थान पर व्यवस्थित करता है।
 (a) बैकअप 
(b) डिस्क क्लीनअप
(c) डिस्क डिफ्रेगमेंटर
(d) रिस्टोर
(e) डिस्क रिस्टोरर

S9.Ans. (c)
Sol. Disk defragmenter is a Windows utility program that located and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused to disk space to optimise operations.

Q10. DOS में डिस्क पर नाम सेट करने के लिए किस कमांड का उपयोग किया जाता है?
(a) VOLUME
(b) VOL
(c) LABEL
(d) DISKLABEL
(e) इनमें से कोई नहीं 

S10. Ans. (c)
Sol. label (command) In computing, label is a command included with some operating systems (e.g., DOS, OS/2 and Microsoft Windows). It is used to create, change, or delete a volume label on a logical drive, such as a hard disk partition or a floppy disk.



 
Check out Computer Knowledge Videos Here


You may also like to Read:

Print Friendly and PDF