Friday, 2 June 2017

देना बैंक के लिए टेस्ट ऑफ दी डे

प्रिय पाठकों,
test-of-the-day

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो बीओबी पीजीडीबीएफ, देना पीजीडीबीएफ, एनआईसीएल एओ, एसबीआई पीओ आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी कफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे.




00:00:00

Q1. इडुक्की बांध एक पेड़ियार नदी के किनारे पर निर्मित दुगनी वक्रता चाप बांध है, जिसमें कुरवान और कुराठी दोनों ग्रेनाइट पहाड़ियों के बीच एक संकीर्ण घाटी में किस राज्य में है?
कर्नाटक
तमिलनाडु
केरल
उत्तराखंड
गुजरात
Solution:
The Idukki Dam is located in Kerala.

Q2. नाबार्ड ने सिंचाई और डेयरी क्षेत्रों पर बजट में बढ़ोतरी की है, जिसमें लंबी अवधि के सिंचाई कोष में 20,000 करोड़ रुपये तक का निवेश बढ़ाया है, कुल फंड की राशी कितना है?
60,000 करोड़ रुपये
50,000 करोड़ रुपये
30,000 करोड़ रुपये
40,000 करोड़ रुपये
दिए गए विकल्पों में से कोई सत्य नहीं है
Solution:
NABARD has hailed the increased focus on irrigation and dairy sectors in the Budget which has hiked the corpus of long term irrigation fund by another Rs 20,000 crore, taking the total fund size to Rs 40,000 crore. “The Budget focuses a lot on the rural and agriculture sector. Though the thrust on digital continues, reforms announced in the Budget will generate employment and help in doubling farmers income,” chairman, NABARD Harsh Kumar Bhanwala told PTI.

Q3. 09 नवम्बर से 30 दिसंबर 2016 के दौरान बैंकों में जमा नकदी की पुष्टि के लिए आयकर विभाग द्वारा शुरू किए गए ऑपरेशन का नाम क्या है?
ऑपरेशन क्लीन इंडिया
ऑपरेशन क्लीन कॉमर्स
ऑपरेशन क्लीन इकोनॉमी
ऑपरेशन क्लीन कैश
ऑपरेशन क्लीन मनी
Solution:
Income Tax Department (ITD) has initiated Operation Clean Money. Initial phase of the operation involves e-verification of large cash deposits made during 09th November to 30th December 2016. Data analytics has been used for comparing the demonetisation data with information in ITD databases. In the first batch, around 18 lakh persons have been identified in whose case, cash transactions do not appear to be in line with the tax payer’s profile.

Q4. उस संगठन का नाम बताइए, जिसका लक्ष्य प्रभावी क्रेडिट सहायता, संबंधित सेवाओं, संस्था विकास और अन्य नवीन पहल के माध्यम से स्थायी और न्यायसंगत कृषि और ग्रामीण समृद्धि को बढ़ावा देना है.
सेबी
आरबीआई
सिडबी
नाबार्ड
फिक्की
Solution:
NABARD is Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives.

Q5. भारत सरकार के उदाहरण पर भारतीय रिजर्व बैंक (आरबीआई) ने 30 मार्च 1979 को कृषि और ग्रामीण विकास के लिए संस्थागत ऋण की व्यवस्था की समीक्षा करने के लिए समिति (CRAFICARD) का गठन ___________की अध्यक्षता में की.
वी के मल्होत्रा
सी रंगराजन
बी शिवरामन
हिल्टन यंग
दिए गए विकल्पों में से कोई सही नहीं है
Solution:
The importance of institutional credit in boosting rural economy has been clear to the Government of India right from its early stages of planning. Therefore, the Reserve Bank of India (RBI) at the insistence of the Government of India, constituted a Committee to Review the Arrangements For Institutional Credit for Agriculture and Rural Development (CRAFICARD) to look into these very critical aspects. The Committee was formed on 30 March 1979, under the Chairmanship of Shri B. Sivaraman, former member of Planning Commission, Government of India.

Directions (1-5): निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए?. 
Q6. 325, 314, 292, 259, 215, ?
126
116
130
160
इनमें से कोई नहीं
Solution:
Series is -11, -(11×2),-(11×3), -(11×4), ……..

Q7. 45, 46, 70, 141, ?, 1061.5
333
353.5
352.5
352
इनमें से कोई नहीं
Solution:
Series is ×1+1,×1.5+1,×2+1,×2.5+1,……..

Q8. 620, 632, 608, 644, 596, ?
536
556
656
646
इनमे से कोई नहीं
Solution:
Series is +(1×12), -(2×12),+(3×12),-(4×12),+(5×12),……

Q9. 15, 25, 40, 65, ?, 195
115
90
105
120
इनमें से कोई नहीं
Solution:
110; series is ×2-(1×5),×2-(2×5),×2-(3×5),×2-(4×5),……

Q10. 120, 320, ?, 2070, 5195, 13007.5
800
920
850
900
इनमें से कोई नहीं
Solution:
820; series is ×2.5+20,×2.5+20,×2.5+20,……

Directions (11-15): निम्नलिखित जानकारी का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये: एक शब्द और संख्या को व्यवस्थित करने वाली एक मशीन को जब शब्दों और संख्याओं की एक इनपुट पंक्ति दिए जाने पर वह उसे निर्धारित नियमों के अनुसार प्रत्येक चरण में पुनर्व्यवस्थित करती है. निम्नलिखित, इनपुट और पुनर्व्यवस्था चरणों का एक उदाहरण हैं.(सभी संख्या दो अंको की संख्या है और सभी संख्याओ को उनके मान के आधार पर कुछ तर्क के अनुसार व्यवस्थित किया गया है.)
 इनपुट: win 56 32 93 bat for 46 him 28 11 give chance 
चरण I: 93 56 32 bat for 46 him 28 11 give chance win
चरण II: 11 93 56 32 bat for 46 28 give chance win him
चरण III: 56 11 93 32 bat for 46 28 chance win him give
चरण IV: 28 56 11 93 32 bat 46 chance win him give for
चरण V: 46 28 56 11 93 32 bat win him give for chance
चरण VI: 32 46 28 56 11 93 win him give for chance bat
चरण VI उपरोक्त इनपुट के पुन:व्यवस्थापन का अंतिम चरण है.
उपरोक्त चरणों में अनुसरण किये गए नियमों के अनुसार, निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न में दिये गए इनपुट के लिए उपयुक्त चरण ज्ञात कीजिये.

 इनपुट: fun 89 at the 28 16 base camp 35 53 here 68 

 Q11. निम्नलिखित में से कौन सा चरण II होगा?

89 fun at 28 16 base camp 35 53 here 68 the

35 53 28 68 16 89 the here fun camp base at

16 89 at fun 28 camp base 35 53 68 the here

53 28 68 16 89 35 the here fun camp base at

इनमे से कोई नहीं

Solution:
Solution (11-15):
The word and number arrangement machine rearranges the input with the logic that in step I, it shifts the largest number to the left-most place and the last word coming in English alphabetical series to the rightmost place. In step II, it shifts the smallest number to the leftmost place and the next word (in reverse alphabetical order) to the rightmost. In step III 2nd largest number is shifted to the leftmost place and so on.
 Input: fun 89 at the 28 16 base camp 35 53 here 68
Step I: 89 fun at 28 16 base camp 35 53 here 68 the
Step II: 16 89 fun at 28 base camp 35 53 68 the here
Step III: 68 16 89 at 28 base camp 35 53 the here fun
Step IV: 28 68 16 89 at base 35 53 the here fun camp
Step V: 53 28 68 16 89 at 35 the here fun camp base
Step VI: 35 53 28 68 16 89 the here fun camp base at

Q12.चरण IV में कौन सा शब्द/संख्या बायें अंत से सातवें स्थान पर स्थित होगा?

base

at

35
the
53

Q13. निम्नलिखित आउटपुट की कौन सी चरण संख्या होगी? ‘53 28 68 16 89 at 35 the here fun camp base’
There will be no such step.
III
II
V
IV

Q14. निम्नलिखित में से किस चरण में तत्व ‘35 the here’ समान चरण में प्राप्त होता है?
Step V
Step IV
Step I
Step II
Step III
Solution:
Step V

Q15. निम्नलिखित में से चरण IV में ‘89’ और ‘base’ के ठीक मध्य कौन सा तत्व स्थित है?
at
28
here
fun
इनमे से कोई नहीं

Directions (16): In the following question there are sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation and logical consistency). Then, choose the most appropriate option. 
 Q16. A. I did not know what to make of you. 
B. Because you’d lived in India, I associate you more with my parents that with me.
 C. And yet you were unlike my cousins in Calcutta, who seem so innocent and obedient when I visited them. 
D. You were not curious about me in the least. E. Although you did make effort to meet me.
A only
A and B
A and E
D only
A and D
Solution:
Statement A and D are correct. Statement B should have read “…I associated…”, Statement C should have read “…who seemed…” And statement E should have read “make an effort…”. Hence, option (e) is the correct answer.

Directions (17-20): Each of the following questions has a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way. 

 Q17. Most people at their first consultation take a furtive look at the surgeon’s hands in the hope of reassurance. Prospective patients look for delicacy, sensitivity, steadiness, perhaps unblemished pallor. On this basis, Henry Perowne loses a number of cases each year. Generally, he knows it’s about to happen before the patient does: the downward glance repeated, the prepared questions beginning to falter, the overemphatic thanks during the retreat to the door.
Other people do not communicate due to their poor observation.
Other patients do not like what they see but are ignorant of their right to g elsewhere.
But Perowne himself is not concerned.
But others will take their place, he thought.
These hands are steady enough, but they are large.
Solution:
Option (c) best concludes the paragraph as it shows us exactly what Perowne is thinking. Hence, option (c) is the correct answer.

Q18. Trade protectionism, disguised as concern for the climate, is raising its head. Citing competitiveness concerns, powerful industrialised countries are holding out threats of a levy on imports of energy-intensive products from developing countries that refuse to accept their demands. The actual sense of protectionist sentiment in the OECD countries is, of course, their current lackluster economic performance, combined with the challenges posed by rapid economic rise of China and India – in that order.
Climate change is evoked to bring trade protectionism through the back door.
OECD countries are taking refuge in climate change issues to erect trade barriers against these two countries.
Climate change concerns have come as a convenient stick to beat the rising trade power of China and India.
Defenders of global economic status quo are posing as climate change champions.
Today’s climate change champions are the perpetrators of global economic inequity.
Solution:
Option (d) is the most logical conclusion of the discussion of the paragraph, and also its central idea. Hence, option (d) is the correct answer.

Q19. Mattancherry is Indian Jewry’s most famous settlement. Its pretty streets of pastel coloured houses, connected by first-floor passages and home to the last twelve saree-and-sarong-wearing, white-skinned Indian Jews are visited by thousands of tourists each year. Its synagogue, built in 1568, with a floor of blue and white china tiles, a carpet given by Haile Selassie and the frosty Yaheh selling tickets at the door, stands as an image of religious tolerance.
Mattancherry represents, therefore, the perfect picture of peaceful coexistence.
India’s Jews have almost never suffered discrimination, except for European colonizers and each other.
Jews in India were always tolerant.
Religious tolerance has always been only a façade and nothing more.
The pretty pastel streets are, thus, very popular with the tourists.
Solution:
Option (a) best concludes the paragraph. Hence, option (a) is the correct answer.

Q20. Given the cultural and intellectual interconnections, the question of what is ‘Western’ and what is ‘Eastern’ (or Indian) is often hard to decide, and the issue can be discussed only in more dialectical terms. The diagnosis of a thought as ‘Purely Western’ or ‘Purely Indian’ can be very illusory.
Thoughts are not the kind of things that can be easily categorized.
Thought ‘occidentalism’ and ‘orientalism’ are dichotomous concepts.
‘East is East and West is West’ has been a discredited notion for a long time now.
Compartmentalizing thoughts is often desirable.
The origin of a thought is not the kind of thing to which ‘purity’ happened easily
Solution:
Option (e) best fits the paragraph by completing the argument. Hence, option (e) is the correct answer.

                                       

No comments:

Post a Comment