IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 2nd of September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 2nd of September 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 2nd September 2019. This quiz is based on mix topics-
English Miscellaneous.

Directions (1-5): In the questions given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.
Q1. AFTER
(A) In first phase, mineral water bottles will first be used at PM's Office, President House, and Parliament House.
(B) a crucial maneuver called Trans Lunar Insertion (TLI) carried out by ISRO to place the
spacecraft on "Lunar Transfer Trajectory".
(C) Chandrayaan-2 satellite began its journey towards the moon, leaving the earth's orbit in the dark hours on August 14.
(D) The mineral water bottles will be made available to the general public.
(a) Only C-D
(b) Both A-D and C-B
(c) Only B-C
(d) Only A-D
(e) None of these

S1. Ans. (b)
Sol. Combinations (A)-(D) and (C)-(B) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “After” which means “in the time following”. Therefore the sentences thus formed using the combinations A-D and B-C respectively are:

“In first phase, mineral water bottles will first be used at PM's Office, President House, and Parliament House after which it will be made available to the general public”.

“Chandrayaan-2 satellite began its journey towards the moon, leaving the earth's orbit in the dark hours on August 14, after a crucial maneuvre called Trans Lunar Insertion (TLI) carried out by ISRO to place the spacecraft on "Lunar Transfer Trajectory".

Q2. ALTHOUGH
(A) South Korea’s factory output in July was the most robust in 32 months thanks to revived activity in automobile and chemical shipments.
(B) Withdrawal of surcharge on FPIs and domestic investors would help in alleviating the tax burden on investors in capital markets.
(C) spending stayed subdued on growing uncertainties for household and national income.
(D) quicker transmission of rate cuts, faster recapitalization of banks and external benchmarking of rates are likely to aid credit off-take.
(E) None of these.
(a) Only C-D
(b) Both A-D and B-C
(c) Only B-D
(d) Only A-C
(e) None of these

S2. Ans. (d)
Sol. Statements (A) and (C) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “ALTHOUGH” which means in spite of the fact that; even though. Therefore, the sentence thus formed is “South Korea’s factory output in July was the most robust in 32 months thanks to revived activity in automobile and chemical shipments, although spending stayed subdued on growing uncertainties for household and national income". Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q3. AS IF
(A) I have been grappling with the government’s new-found obsession with electric mobility 
(B) According to a weathered signboard, the structure was influenced by the architecture of the Roman empire.
(C) If the Roman Republic understood the conditions that caused climate change, they could have easily put a stop to it.
(D) The electric mobility is the only solution for India’s transportation problems.
(E) None of these.
(a) Only A-D
(b) Both A-D and C-B
(c) Only B-C
(d) Only C-D
(e) None of these

S3. Ans. (a)
Sol. Statements (A) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “AS IF” which means “as would be the case if”. Therefore, the sentence thus formed is “I have been grappling with the government’s new-found obsession with electric mobility as if it is the only solution for India’s transportation problems.”. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q4. HOWEVER
(A) The cell will work for redressal of grievances.
(B) mitigate tax-related issues in case of start-up entities with respect to the administration of the Income-tax Act, 1961.
(C) In general scenario, the fares in that region would have been impacted and shot up.
(D) due to the government’s decree, the fares have a cap.”
(E) None of these.
(a) Only B-C
(b) Both A-D and C-B
(c) Only C-D
(d) Only A-D
(e) None of these

S4. Ans. (c)
Sol. Statements (C) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “HOWEVER” which means “used to introduce a statement that contrasts with or seems to contradict something that has been said previously”. Therefore, the sentence thus formed is “ In general scenario, the fares in that region would have been impacted and shot up. However, due to the government’s decree, the fares have a cap”. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q5. UNTIL
The hearing which will be on a day-to-day basis until the arguments are concluded will start with the appeals arising out of the two suits.
(A) At the heart of the dispute lie 2.77 acres of land in Ayodhya, Uttar Pradesh. On this plot stood Babri Masjid, a mosque built by Mughal emperor Babur in the 16th century.
(B) The hearing will be on a day-to-day basis.
(C) The mosque was demolished in 1992 by Hindutva activists who claim the site is the birthplace of the Hindu god Ram.
(D) continue the rally for a few sessions to come.
(E) None of these.
(a) Only C-D
(b) Both A-D and C-B
(c) Only B-C
(d) Only A-C
(e) None of these

S5. Ans. (d)
Sol. Statements (A) and (C) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “UNTIL” which means “up to (the point in time or the event mentioned)”.
Therefore, the sentence thus formed is “At the heart of the dispute lie 2.77 acres of land in Ayodhya, Uttar Pradesh. On this plot stood Babri Masjid, a mosque built by Mughal emperor Babur in the 16th century, until it was demolished in 1992 by Hindutva activists who claim the site is the birthplace of the Hindu god Ram. ”Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Directions (6-10): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.
Q6. Despite the financing (A) caused by climate change, there is not enough havoc (B) to support for renewable energy (C) and mitigating environmental (D)changes.
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-D
(d)C-D
(e) None of these

S6. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Q7. It would be nice to believe (A) that Britain has been carefully (B) walked back from the Brexit cliff-edge and now has a rational (C) over the next six months to reach a chance (D)decision on its future relationship with the European Union.
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-D
(d)C-D
(e) None of these.

S7. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).

Q8. The ‘empty chair’ during the recent changes (A) G-7 meeting was not just a low point for the coveted (B)gathering in France, but also disheartening (C) for those conscious of the catastrophic concluded (D)in the climate.
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-D
(d)C-D
(e) None of these.

S8. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option(c).

Q9. Most people are rightful (A) of basic amenities like clean potable water, nutritious food and deprived (B) employment. These are directly linked to the utilization of natural resources (C)and the means to grow food that provide (D)for the nutritional needs of the population.
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-D
(d)C-D
(e) None of these.

S9. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a)

Q10. With the deep dive (A)of the invitation for stakeholders’ comments on the draft National e-Commerce Policy, posted by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade, it is time to take a closing (B) and look at important issues (C)that are specific (D)to e-commerce.
(a) A-D
(b) B-C
(c) A-B
(d)C-D
(e) None of these.

S10. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Directions (11-15): Read the following passage and answer the questions as directed. There are some blanks given in the passage-based in which some questions are framed, and some words are highlighted as well to help you answer some of the questions. 
Brazil’s Amazon forests are ablaze with dozens of fires, most of them set …………………….(A) by loggers and others seeking greater access to forest land. How long the fires can continue is unclear. But at this scale, they are paving the way for a global climate catastrophe.
(B) While European leaders and civil society in many places are encourage (1) protests to oppose policies that organizing (2) the fires, the Brazilian President Jair Bolsonaro has stated(3) that they are an internal matter and that they were actually started(4) by the very non-governmental organizations who are now shouting “fire”.
(C) The American President Donald Trump has withdrew from the Paris Climate Agreement stating that it is against the national interests of the U.S.
Across the Atlantic, British Prime Minister Boris Johnson, a vocal critic of European integration, has spoken from both sides of his mouth on climate change, ……………….(D)funding from climate science denial groups while saying that he would lobby the U.S. to take climate change more seriously.
Meanwhile, many cities in Europe and elsewhere have seen high temperatures never before experienced. Heatwaves have also accelerated melting of glaciers in Greenland at a rate that was not ……………………..(E) by scientific models until much later this century.

Q11. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (A) in the above passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.
(I) As with other metal systems, copper is ________________ alloyed to improve its strength without unduly degrading ductility or workability.
(II) People who ______________ starve themselves suffer from an eating disorder called anorexia nervosa.
(a) Intentionally
(b) Apathetic
(c) Rendered
(d) Conferred
(e) Granted

S11. Ans. (a)
Sol. Here, ‘intentionally’ fits best in the blank (A) while reading the sentence and getting its context. It also fits suitably in the given two sentences. Other options are not having relevance with the same. Option (a) is the right answer choice.
(i) Apathetic- Showing or feeling no interest, enthusiasm or concern
(ii) Rendered- melted in order to separate out the impurities.
(iii) Conferred- have discussions; exchange opinions
(iv) Granted- admittedly; it is true (Adjective). Even assuming that (Conjunction)

Q12. The sentence given in (B) has four words given in bold. Amongst the given bold words which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?
(a) 1-4
(b) 2-1
(c) 2-3
(d) 1-3
(e) 2-4

S12. Ans. (b)
Sol. Here, replacing (1) and (2) makes the (B) contextually and grammatically correct. Option (b) is the right answer.

Q13. In the above passage, sentence (C) is italicized. There may or may not be error in one part of the sentence, select the part having error it in.
(a) the American President Donald Trump
(b) has withdrew from the Paris Climate Agreement
(c) stating that it is against
(d) the national interests of the U.S
(e) None of these

S13. Ans. (b)
Sol. Here, option (b) has error in it. We use third form of verb with ‘has’. It will be ‘withdrawn’ instead of ‘withdrew’. Option (b) is the right answer choice.

Q14. Which of the following should fill the blank given in (D) to make it contextually correct and meaningful?
(a) Intimately
(b) Contemplating
(c) Receiving
(d) Distinctively
(e) Weighed

S14. Ans. (c)
Sol. Here, option (c) suitably fill the blank (D) making it contextually and grammatically correct. Option (c) is the right answer.

Q15. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (E) in the given passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.
(I) My plan was moving a little quicker than anticipated so I decided to take things slow after the next step.
(II) In evaluating the justness of any military venture, it's critical to weigh the anticipated benefits against the expected costs.
(a) Perished
(b) Demolished
(c) Contended
(d) Anticipated
(e) Alleged

S15. Ans. (d)
Sol. Here, option (d) ‘anticipated’ fits best in the blank (E) and in the given two sentences as well. Hence, option (d) is the right answer choice.

Watch the video of Error Detection:







You may also like to read:


All the Best BA'ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!

Print Friendly and PDF