Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 4th September 2018

प्रिय उम्मीदवारों,

Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 24th August 2018

हम आपको test of the day प्रदान कर रहे हैं जो आपको आने वाली परीक्षाओं जैसेIBPS RRB PO and Clerk में सहायता करेगा. इससे, आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद मिलेगी. IBPS RRB PO and Clerk आपके लिए बैंकिंग क्षेत्र में सरकारी नौकरी प्राप्त करने का सबसे बड़ा अवसर है. आपकी तैयारी और भविष्य की सभी परीक्षाओं के शुभकामनाएं.




Q1. सरकार ने आम सेवा केंद्रों के माध्यम से गांवों में ________ वाईफाई चौपालों और रेल टिकटों की डिलीवरी का शुभारंभ किया.
1,000
2,000
3,000
4,000
5,000
Solution:
The government has launched 5,000 Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through Common Service Centres (CSCs). It was inaugurated by Electronics and IT Minister Ravi Shankar Prasad in New Delhi. The move is aimed at transforming rural Internet connectivity through BharatNet.

Q2. उस व्यक्ति का नाम बताइए जो अल्टीमेट फाइटिंग चैंपियनशिप हॉल ऑफ़ फेम में पहली महिला एमएमए फाइटर बनेंगी?
पेज वैनजेंट
क्रिस्टियन जस्टिनो 
गीना कैरानो
रोंडा रोउसी
मिशा टेट
Solution:
American fighter Ronda Rousey become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame, the UFC announced. There would be no women in UFC without Ronda Rousey.

Q3. हर साल _________ को बाल श्रम निषेध विश्व दिवस दुनिया भर में बाल श्रमिकों की दुर्दशा के बारे में जागरूकता बढ़ाने के लिए मनाया जाता है.
10 जून
11 जून
12 जून
13 जून
14 जून
Solution:
The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q4. सीएससी आवश्यक सार्वजनिक उपयोगिता सेवाओं, सामाजिक कल्याण योजनाओं, स्वास्थ्य देखभाल, वित्तीय, शिक्षा और कृषि सेवाओं के वितरण के लिए अभिगम बिंदु हैं. CSCs का पूर्ण रूप क्या है-
Central System Centres
Common Services Centres
Customer Service Centres
Common Secure Centres
Common Security Centres
Solution:
Common Services Centersor CSCs are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services, apart from host of B2C services to citizens in rural and remote areas of the country. It is a pan-India network catering to regional, geographic, linguistic and cultural diversity of the country, thus enabling the Government’s mandate of a socially, financially and digitally inclusive society.

Q5. DAX एक ब्लू-चिप भण्डार बाज़ार सूचकांक है. DAX सूचकांक निम्नलिखित स्टॉक एक्सचेंजों में से किस से संबंधित है?
फ्रांस
जर्मनी
कनाडा
ब्राज़ील
जापान
Solution:
The DAX is a blue chip stock market index consisting of the 30 major German companies trading on the Frankfurt Stock Exchange. Prices are taken from the Xetra trading venue.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिए और दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये.
एक निश्चित कूट भाषा में,
‘Court the ground tremendous’ को ‘mx fe fm pz’ के रूप में कूटबद्ध किया जाता है
‘The Wound heartache ground’ को ‘fm pz xe kx’ के रूप में कूटबद्ध किया जाता है
‘Court ground war Wound’ को ‘xi xe fm fe’ के रूप में कूटबद्ध किया जाता है
‘Universe tremendous ground team’ को ‘hb mx yz fm’ के रूप में कूटबद्ध किया जाता है

Q6. ‘ground’ के लिए निम्नलिखित में से कौन सा कूट है?
mx
xe
fe
fm
इनमें से कोई नहीं
Solution:
(6-10)

Q7. ‘pz’ के रूप में किसे कूटबद्ध किया गया है? 
great
Court
the
ground
इनमें से कोई नहीं

Q8. ‘word Court’ का कूट क्या हो सकता है?
fe fm
fe kx
fe xi
fe zx
इनमें से कोई नहीं

Q9. ‘Wound’ के लिए किसे कूटबद्ध किया गया है? 
fe
xe
pz
xi
इनमें से कोई नहीं

Q10. ‘universe’ का कूट क्या होगा? 
hb
xi
yz
या तो (a) या (c)
इनमें से कोई नहीं

Q11. तीन व्यक्ति A, B और C क्रमश: 15000 रु. 12000 रु. और 18000 रु. की शुरुआती पूंजी के साथ एक व्यवसाय की शुरुआत करते हैं. 6 महीने बाद, C ने 6000 रु. निकाल लिये और B 3000 की अतिरिक्त राशि का निवेश करता है. एक वर्ष के बाद कुल लाभ 6670 रुपये है. लाभ में बाहर का हिस्सा कितना है?
  2,250
  2,007
  2,150
  2,070
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q12. यदि किसी भिन्न का अंश 20% बढ़ता है और हर 30% कम हो जाता है, तो इस प्रकार बनाया गया नया भिन्न  8/21   है. मूल अंश ज्ञात कीजिये
2/9
4/9
5/9
9/2
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q13. सात संख्याओं का औसत 21 है. यदि पहली तीन संख्याओं का औसत 19 है और अंतिम तीन संख्याओं का 20 है, तो प्रारम्भ से चौथी संख्या क्या है?
35
32
30
40
41
Solution:

Q14. दो व्यक्ति X और Y 5: 6 के अनुपात में अपना योग निवेश करके एक व्यवसाय शुरू करते हैं. 8 महीने के बाद, X व्यापार छोड़ देता है. एक साल बाद, यदि कुल लाभ 1260 रुपये है. तो X का लाभ कितना है?
445 रु.
450 रु.
440 रु.
460 रु.
480 रु.
Solution:

Q15. 32 व्यक्तियों की औसत आयु 20 वर्ष है. 2 और व्यक्तियों के प्रवेश के कारण, औसत आयु 1 वर्ष तक बढ़ जाती है. दो नए व्यक्तियों की औसत आयु ज्ञात कीजिए.
35 वर्ष
34 वर्ष
37 वर्ष
33 वर्ष
22 वर्ष
Solution:

Directions (16-20): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.
In 2012, the great American writer Philip Roth (16)…………………….. to the world that he would stop writing. At the age of 79 — after a lifetime of 30-odd novels, a cupboard full of prizes, and more (17)…………………… and adulation than most writers could imagine — he declared that he was done (18)………………. away at paragraphs to build temples of prose. His literary back, after one too many Sistine Chapels in words, had given away. He was tired of being alone, standing in front of his computer, while his fingers and mind (19)………………… to birth another novel. It wasn’t the literary (20)…………………… called the ‘novel’ that tired him; it was the very act of writing, the fog of loneliness in front of a blank page through which all who seek to write must ferry past.

Q16.
say
reiterate
called
announced
reveal
Solution:
Announced- to give public notice; to make known.

Q17.
convincing
commending
adulteration
censuring
criticism
Solution:
Criticism- censure; a critical judgment passed or expressed.

Q18.
editing
grinding
chiseling
finishing
mashing
Solution:
Chiseling- to work with something; act of cheating; to get something by cheating.

Q19.
agonized
started
indulged
involved
indignant
Solution:
Agonized- to suffer violent anguish; to writhe with agony

Q20.
artifice
artifact
composed
capture
series
Solution:
Artifact- an object made or shaped by human hand.