Test of the Day for BOB PO 2018 in Hindi

Test of the Day for BOB PO 2018 in Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,


हम आपको test of the day प्रदान कर रहे हैं जो आपको आने वाली परीक्षाओं जैसे SBI PO Mains, BOB PO 2018 में सहायता करेगा. इससे, आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद मिलेगी. SBI PO Mains, SBI Clerk Mains and BOB PO 2018 आपके लिए बैंकिंग क्षेत्र में सरकारी नौकरी प्राप्त करने का सबसे बड़ा अवसर है. आपकी तैयारी और भविष्य की सभी परीक्षाओं के शुभकामनाएं.




Directions (1-5): निम्नलिखित जानकारी का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये.
B 5 R 1 @ E K 4 F 7 © D A M 2 P 3 % 9 H I W 8 * 6 U J $ V Q # 
Q1. उपरोक्त व्यवस्था में निम्न में से कौन सा तत्व K और 9 के ठीक मध्य स्थित है?
%
H
A
3
F
Solution:
A

Q2. उपरोक्त व्यवस्था में दिए गए चार विकल्पों में से चार एक निश्चित आधार पर एक समूह का निर्माण करते है. इनमे से कौन उस समूह से सम्बंधित नहीं है?
4FK
©D7
@E1
5RB
A2D
Solution:
A2D

Q3. उपरोक्त व्यवस्था में ऐसे कितने स्वर है जिनके ठीक पहले एक संख्या है और ठीक बाद एक व्यंजन है?
कोई नहीं
एक
दो
तीन
तीन से अधिक
Solution:
6UJ

Q4. उपरोक्त व्यवस्था में ऐसे कितने स्वर है जिनके प्रत्येक के ठीक बाद स्वर है परन्तु ठीक पहले चिन्ह नहीं है?
कोई नहीं
एक
दो
तीन
तीन से अधिक
Solution:
None

Q5. यदि उपरोक्त व्यवस्था में से सभी चिन्हों को हटा दिया जाता है तो निम्न में से कौन सा तत्व दायें अंत से 12वें के दायें से चौथे स्थान पर स्थित है?
9
W
I
H
8
Solution:
I

Q6. 2018 विश्व रोबोट सम्मेलन (डब्ल्यूआरसी) अगस्त 2018 में __________ में आयोजित किया जाएगा.
टोक्यो
बीजिंग
हॉगकॉग
नई दिल्ली
शंघाई
Solution:
The 2018 World Robot Conference (WRC) will be held in Beijing in August 2018.

Q7. बैंकों के ग्राहकों की शिकायतों का निपटारा कौन करेगा?
भारतीय रिजर्व बैंक
भारतीय स्टेट बैंक
स्थानीय न्यायालय
बैंकिंग लोकपाल
आरबीआई के गवर्नर
Solution:
The Banking Ombudsman Scheme is an expeditious and inexpensive forum for bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks.

Q8. किस फिल्म ने इंटरनेशनल इंडियन फिल्म अकादमी (आईआईएफए) पुरस्कार 2018 में सर्वश्रेष्ठ पिक्चर पुरस्कार जीता है?
तुम्हारी सुल्लू
हिंदी मीडियम
मोम
न्यूटन
ब्लैकमेल
Solution:
“Tumhari Sulu”, a movie about a housewife who lands a job as a radio jockey, won the Best Picture Award at the International Indian Film Academy Awards 2018 in Bangkok.

Q9. “The Ivory Throne : Chronicles of the House of Travancore” के लेखक कौन हैं?
कमला सिंह
मनु एस पिल्लई
मनु शर्मा
मनु कुमार
शशि सिंह
Solution:
Manu S. Pillai has authored the book ” The Ivory Throne : Chronicles of the House of Travancore” , a critically acclaimed 700-page history of Kerala focused on the last woman Maharajah of Travancore.

Q10. पीएसीएस _________________ के दायरे से बाहर हैं और इसलिए भारतीय रिज़र्व बैंक द्वारा नियंत्रित नहीं है.
सोसाइटी पंजीकरण अधिनियम, 1860
राष्ट्रीय कृषि और ग्रामीण विकास बैंक अधिनियम, 1981
भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड अधिनियम, 1992
भारतीय रिजर्व बैंक अधिनियम, 1934
बैंकिंग विनियमन अधिनियम, 1949
Solution:
The rural co-operative credit system in India is primarily mandated to ensure flow of credit to the agriculture sector. It comprises short-term and long-term co-operative credit structures. The short-term co-operative credit structure operates with a three-tier system - Primary Agricultural Credit Societies (PACS) at the village level, Central Cooperative Banks (CCBs) at the district level and State Cooperative Banks (StCBs) at the State level. PACS are outside the purview of the Banking Regulation Act, 1949 and hence not regulated by the Reserve Bank of India. StCBs/DCCBs are registered under the provisions of State Cooperative Societies Act of the State concerned and are regulated by the Reserve Bank. Powers have been delegated to National Bank for Agricultural and Rural Development (NABARD) under Sec 35 A of the Banking Regulation Act (As Applicable to Cooperative Societies) to conduct inspection of State and Central Cooperative Banks.

Directions (11-15): दी गई श्रंखला में अज्ञात पद ज्ञात कीजिये. 
Q11. 100, 121, 144, 169, 196, ?
225
230
235
240
245
Solution:

Q12. 6, 3, 3, 4.5, 9, ?
23.5
20
22.5
21.5
24
Solution:


Q13. 3, 4, 10, 33, 136, ?
685
695
775
705
675
Solution:


Q14. 441, 484, 529, 576, 625, ?
676
678
680
682
684
Solution:


Q15. 1, 6, 21, 66, 201, ?
627
609
618
606
636
Solution:


Directions (16-20): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? 
Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 
Q16. With heavy rains in Bhagamandala, which is the source of the Cauvery, the volume of flow in the river is expected to maintain the inflow to the reservoirs in the downstream.
is hoped to reach and accelerate
is expected to decrease and decline
is estimated to be fell
is expected to increase and augment
No correction required
Solution:
‘is expected to increase and augment’ as the context of the sentence talks about the heavy rains which means there will definitely be expectations of increment of the level of the inflow to the reservoirs

Q17. The defense counsel argued that the documents submitted by the prosecution were fabricated by the authorities. The letters are unambiguously submitted. The veracity of their contents and authorship are yet to be proven.
are an empty slogan
are a vague submission
are incomplete
are offensive
No correction required
Solution:
‘are a vague submission’ as the negative tone of the sentence says that the documents were fabricated , thus they were definitely be the vague submission

Q18. While the Fisheries Department and Marine Enforcement will make all arrangements at the Azheekkal harbour to implement the ban, the Harbour Engineering Department will sharpen the amenities at the harbour.
would ameliorate the facilities
will degrade the amenities
will upgrade the amenities
will however elevate the amenities
No correction required
Solution:
‘will upgrade the amenities’ is the best suited alternative that should replace the bold part in the sentence

Q19. Another demand of traditional fishermen is extension of trawling ban to 90 days and prohibition of mechanized crafts with ring seine nets in coastal waters during the ban. Fishermen who become jobless during the time will be given financial assistance and free ration.
will be given sufficient nutrition
will be given adequate employment
will be given proper equipments
will be provided with complete amenities
No correction required
Solution:
No correction required

Q20. According to the police, a quarrel broke up among the friends over a trivial issue and it subsequently resulted in stabbing, outside Ajanta Hotel near the railway station.
a quarrel broke in
a quarrel broke away
a quarrel broke off
a quarrel broke out
No correction required
Solution:
‘a quarrel broke out’ is the only option that makes contextual and grammatical sense