Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 24th April 2018

Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 24th April 2018

प्रिय पाठको,


नाबार्ड परीक्षा के करीब आने पर, आपको अंतिम परीक्षा में अपने स्कोर को अधिकतम करने के लिए सभी विषय और अनुभाग पर ध्यान देना चाहिए. कंप्यूटर ज्ञान विभाग आपको आपके समग्र स्कोर को बेहतर बनाने में मदद कर सकता है यदि आप थोडा सा इस भाग पर ध्यान दें. नाबार्ड ग्रेड-ए 2018 और अन्य आगामी बैंक परीक्षाओं के लिए अपनी तैयारी का परीक्षण करने के लिए इन 15 कंप्यूटर ज्ञान प्रश्नों का समाधान या उत्तर दें.

Q1. ODBC का पूर्ण रूप है _____________.
(a) Object Database Connectivity
(b) Oral Database Connectivity
(c) Oracle Database Connectivity
(d) Open Database Connectivity
(e) Oriental Data Balance Connection

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Open Database Connectivity (ODBC) is an open standard application programming interface (API) for accessing a database. 

Q2. निम्नलिखित में से क्या MS Access में उपलब्ध वैध फिल्टर हैं?
(a) Filter by form
(b) Filter by selection
(c) Common Filter
(d) Advanced filter
(e) उपरोक्त सभी

Show Answer
S2. Ans.(e)
Sol. Common filters: To filter for specific values or a range of values.

Filter by Selection: To filter all the rows in a table that contains a value that matches a selected value in a row by filtering the datasheet view.

Filter by form: To filter on several fields in a form or datasheet, or if you are trying to find a specific record.

Advanced filter: To filter type where you define custom filter criteria.

Q3.  संख्याओं को तेजी और सटीक रूप से जोड़ने वाली मशीन का आविष्कार किसने किया था? 
(a) जोसेफ मैरी जैक्वार्ड
(b) गॉटफ्रिड विल्हेम वॉन लीबनिज़
(c) ब्लेस पास्कल
(d) हर्मन हॉलिथ
(e) दोनों (a) और (b) 

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Blaise Pascal developed a machine that was used to perform additions quickly and accurately. This machine was called the adding machine or Pascaline.

Q4. कौन सा आउटपुट डिवाइस एक मुद्रित पृष्ठ में संसाधित जानकारी को स्थानांतरित करता है?   
(a) स्कैनर
(b) मुद्रक
(c) मॉनिटर
(d) CD-ROM
(e) डिजिटल कैमरा 

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Wide Area Network (WAN) usually uses telephone lines for connectivity, as WAN is spread over a large area and offers Internet-related services such as browsing, email, chatting, etc.

Q5. निम्नलिखित में से कौन सी इकाई अंकगणित कार्य (जैसे जोड़, घटा, गुणा और विभाजन) और तार्किक संचालन करती है? 
(a) इनपुट यूनिट
(b) कंट्रोल यूनिट
(c) अरिथ्मटिक लॉजिक यूनिट (ALU)
(d) स्टोरेज यूनिट
(e) मैमोरी यूनिट 

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Arithmetic Logic Unit (ALU) performs arithmetic and logical operations. On the other hand, control unit extracts instructions from the computer memory, decodes and executes instructions, and takes help of the ALU if required. Storage unit or memory unit is used to store the data, while the input is used to enter data into the computer.

Q6. किस संस्करण से माइक्रोसॉफ्ट ने Access इंटरफेस के लिए बैकस्टेज व्यू प्रस्तावित किया था?
(a) Access 2003
(b) Access 2007
(c) Access 2010
(d) Access 2000
(e) Access में बैकस्टेज व्यू नहीं है

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. In Microsoft Office applications (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access), versions 2007 and later there is an option for the backstage view that allows you to manipulate aspects of a file.

Q7. आप किसी भी वर्ण के लिए अधिकतम कितना फ़ॉन्ट आकार आवेदन कर सकते हैं?
(a) 163
(b) 1638
(c) 16038
(d) 160
(e) इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. SAGA-220 is a supercomputer built by the Indian Space Research Organisation (ISRO). 

Q8. यदि आप Windows 98 को Windows XP में परिवर्तित करते है तो आप कौन से एक्शन का प्रदर्शन करेंगें?
(a) Revise
(b) Upgrade
(c) Update
(d) Patch
(e) इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S8. Ans. (b)
Sol. It will be called upgrade.

Q9. निम्न में से क्या माइक्रोसॉफ्ट विंडोज ऑपरेटिंग सिस्टम में माइक्रोसॉफ्ट के कोर प्रोग्रामिंग इंटरफेस (एपीआई) का सेट है?
(a) Kernel
(b) WinAPI
(c) Windows ME
(d) DOS
(e) इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S9. Ans. (b)
Sol. The Windows API, informally WinAPI, is Microsoft's core set of application programming interfaces (APIs) available in the Microsoft Windows operating systems. The name Windows API collectively refers to several different platform mplementations that are often referred to by their own names (for example, Win32 API). The Windows API (Win32) is focused mainly on the programming language C in that its exposed functions and data structures are described in that language in recent versions of its documentation. 

Q10. निम्न में से कौन सा समस्त(aggregate) फ़ंक्शन नहीं है?
(a) MIN
(b) MAX
(c) AVG
(d) COUNT
(e) इनमे से कोई नहीं 

Show Answer
S10. Ans. (e)
Sol. All of these are aggregate functions.  

Q11. किसी एट्रिब्यूट की प्रत्येक विशेषता के संबंध में, परमिटेड वैल्यू का एक सेट होता है, जो उस एट्रिब्यूट का __________ कहा जाता है.
(a) Domain
(b) Relation
(c) Set
(d) Schema
(e) इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S11. Ans. (a)
Sol. Set of permitted values is called the domain of that attribute.
 (Relation is a table. Attributes describe the instances in the row of a database.)

Q12. __________ आपरेशन दो 'समान रूप से संरचित'(‘similarly structured’) टेबल का एक सेट संघ बनाते हैं.
(a) Union
(b) Join
(c) Product
(d) Intersect
(e) इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S12. Ans. (a)
Sol. Union operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.

Q13. __________ आमतौर पर सूचना सामग्री प्रसंस्करण उपकरणों द्वारा दर्ज और प्ले, प्रदर्शित या एक्सेस किया जाता है, जो कम्प्यूटरीकृत और इलेक्ट्रॉनिक उपकरणों के रूप में है, लेकिन यह लाइव परफॉरमेंस का हिस्सा भी बन सकता है. 
(a) Virus
(b) BIOS software
(c) Multimedia
(d) C++
(e) इनमे से कोई नहीं 

Show Answer
S13. Ans. (c)
Sol. Multimedia is the field concerned with the computer-controlled integration of text, graphics, drawings, still and moving images (Video), animation, audio, and any other media where every type of information can be represented, stored, transmitted and processed digitally.

Q14. सॉफ्टवेर जिसका टेक्स्ट आधारित डॉक्यूमेंट बनाने के लिए प्रयोग किया जाता है उसे किसके रूप में संदर्भित किया जाता है:
(a) DBMS
(b) सूटस
(c) स्प्रेडशीट
(d) प्रेजेंटेशन सॉफ्टवेर
(e) वर्ड प्रोसेसर 

Show Answer
S14. Ans. (e)
Sol. Word processors are used to create text based documents.

Q15. ______ कथन के निर्माण के लिए कीवर्ड, प्रतीकों और नियमों का एक सेट है, जिसके द्वारा मानव कंप्यूटर द्वारा निर्देशित किए जाने वाले निर्देशों का संचार कर सकता है. 
(a) एक कंप्यूटर प्रोग्राम
(b) एक प्रोग्रामिंग भाषा
(c) एक अस्सेम्ब्ल
(d) कंप्यूटर I / O डिवाइस
(e) इनमें से कोई नहीं   

Show Answer
S15. Ans. (b)
Sol. A programming language is a formal computer language or constructed language designed to communicate instructions to a machine, particularly a computer. Programming languages can be used to create programs to control the behaviour of a machine or to express algorithms.

You may also like to read: