Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 13th April 2018

प्रिय उम्मीदवार,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से कवर करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है।.एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह बैंकिंग जागरूकता है. बैंकिंग जागरूकता न केवल बैंकिंग परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता अनुभाग से निपटने में आपकी सहायता करता है, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार दौर में भी मदद करता है.

Q1. IFAD एक अंतरराष्ट्रीय वित्तीय संस्थान है और संयुक्त राष्ट्र की एक विशेष एजेंसी है जो विकासशील देशों के ग्रामीण इलाकों में गरीबी और भूख समाप्त करने के लिए समर्पित है. IFAD का विस्तृत रूप है-
(a) International Fund for Agricultural Derivative
(b) International Fund for Association Development
(c) Indian Fund for Agricultural Development
(d) International Fund for Agricultural Development
(e) International Financial for Agricultural Development

S1. Ans.(d)
Sol. The International Fund for Agricultural Development (IFAD) is an international financial institution and a specialised agency of the United Nations dedicated to eradicating poverty and hunger in rural areas of developing countries.

Q2. EIB यूरोपीय संघ का बैंक है और यह दुनिया का सबसे बड़ा बहुपक्षीय उधारकर्ता और ऋणदाता है. EIB में "I" का क्या अर्थ है? 
(a) Investment
(b) International
(c) Initially
(d) Installment
(e) Indian

S2. Ans.(a)
Sol. The European Investment Bank (EIB) is the European Union's bank. EIB is the only bank owned by and representing the interests of the European Union Member States. It is work closely with other EU institutions to implement EU policy.

Q3. IFAD का प्रधान कार्यालय कहां है?
(a) वियना, ऑस्ट्रिया
(b) लंदन, यूके
(c) पेरिस, फ्रांस
(d) बर्लिन, जर्मनी
(d) रोम, इटली

S3. Ans.(e)
Sol. The Head Office of International Fund for Agricultural Development (IFAD) is in Rome, Italy. 

Q4. EIB का मुख्यालय कहां है?
(a) इटली
(b) ब्रिटेन
(c) लक्समबर्ग
(d) जर्मनी
(d) स्विट्जरलैंड

S4. Ans.(c)
Sol. The Headquarters of European Investment Bank (EIB) is in Luxembourg.

Q5. इस्लामी विकास बैंक एक बहुपक्षीय विकास वित्तपोषण संस्था है जो स्थित है:
(a) मस्कट, ओमान
(b) जेद्दाह, सऊदी अरब
(c) कुवैत सिटी, कुवैत
(d) मनामा, बहरीन
(d) दोहा, कतर

S5. Ans.(b)
Sol. The Islamic Development Bank is a multilateral development financing institution located in Jeddah, Saudi Arabia. 

Q6. EBRD एक अंतरराष्ट्रीय वित्तीय संस्थान है. EBRD का विस्तृत रूप है-
(a) European Basel for Reconstruction and Development
(b) European Bank for Reconstruction and Department
(c) European Bank for Reconstruction and Development
(d) English Bank for Reconstruction and Development
(e) European Basic for Reconstruction and Development

S6. Ans.(c)
Sol. The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is an international financial institution founded in 1991.

Q7. EBRD का मुख्यालय कहां है?
(a) रोम
(b) वियना
(c) बर्लिन
(d) जिनेवा
(d) लंदन

S7. Ans.(e)
Sol. The European Bank for Reconstruction and Development is an international financial institution founded in 1991. As a multilateral developmental investment bank, the EBRD uses investment as a tool to build market economies. The Head Office of EBRD is in London, UK.

Q8. IIB विकास के लिए एक बहुपक्षीय संस्था है जो अपने सदस्य देशों के बीच सामाजिक और आर्थिक विकास, समृद्धि और आर्थिक सहयोग को बढ़ावा देता है. IIB का विस्तृत रूप है- 
(a) International Investment Bank
(b) International Indian Bank
(c) International Installment Bank
(d) International Institution Bank
(e) International Important Bank

S8. Ans.(a)

Sol. The International Investment Bank (IIB) is a multilateral institution for development that promotes social and economic development, prosperity, and economic cooperation between its member states. Main directions for its activities are the support of the small and medium-sized businesses and participation in financing socially significant infrastructure projects. The Bank provides loans primarily through leading domestic publicly owned financial institutions, development banks, export and import banks and agencies, or lends in partnership with other international institutions for development. 

Q9. अफ्रीकी विकास बैंक अफ्रीका में पुर्तगाली भाषी देशों के लिए एक एकीकृत विकास रणनीति के कार्यान्वयन का समन्वय कर रहा है. अफ्रीकी विकास बैंक की स्थापना निम्न में से किस वर्ष में हुई थी?
(a) 1984
(b) 1977
(c) 1972
(d) 1963
(d) 1967

S9. Ans.(d)
Sol. he African Development Bank (AfDB) Group is a regional multilateral development finance institution established to contribute to the economic development and social progress of African countries that are the institution’s Regional Member Countries (RMCs). The AfDB was founded following an agreement signed by member states on August 14, 1963, in Khartoum, Sudan, which became effective on September 10, 1964. The AfDB comprises three entities: the African Development Bank (ADB), the African Development Fund (ADF) and the Nigeria Trust Fund (NTF).


Q10. अफ्रीकी विकास बैंक का प्रधान कार्यालय कहां है?
(a) औआगादौगू
(b) अबिजान
(c) पोर्टो-नोवो
(d) अकरा
(d) बामको

S10. Ans.(b)
Sol. The head office of African Development Bank is in Abidjan, Cote d'Ivoire.

Q11. ADB की स्थापना आरंभिक 1960 के दशक में वित्तीय संस्थान के रूप में हुई थी. ADB का विस्तृत रूप है-
(a) Asian Department Bank
(b) Asian District Bank
(c) African Development Bank
(d) American Development Bank
(e) Asian Development Bank

S11. Ans.(e)
Sol. The Asian Development Bank was conceived in the early 1960s as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world.

Q12. NDB  जिसे पूर्व में ब्रिक्स विकास बैंक के रूप में जाना जाता है, ब्रिक्स देशों द्वारा स्थापित बहुपक्षीय विकास बैंक है. NDB का पूरा रूप क्या है?
(a) New Department Bank
(b) Nominal Development Bank
(c) New Development Basel
(d) New Development Bank
(e) National Development Bank

S12. Ans.(d)
Sol. The New Development Bank or NDB, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states.

Q13. ADB का प्रधान कार्यालय कहां है?
(a) नई दिल्ली
(b) वियना
(c) मनीला
(d) बीजिंग
(d) टोक्यो

S13. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines.

Q14. NDB के पहले अध्यक्ष कौन हैं?
(a) राकेश सेठी
(b) के.वी. कामथ
(c) अरुण जेटली
(d) रघुराम राजन
(d) प्रतिप चौधरी

S14. Ans.(b)
Sol. KV Kamath is the first President of New Development Bank (NDB).

Q15. AIIB एक बहुपक्षीय विकास बैंक है जिसका उद्देश्य एशिया-प्रशांत क्षेत्र में बुनियादी ढांचे के निर्माण का समर्थन करना है. AIIB का पूरा रूप है-  
(a) Asian Infrastructure Investment Bank
(b) African Infrastructure Investment Bank
(c) Asian International Investment Bank
(d) Asian Indian Investment Bank
(e) Asian Infrastructure Important Bank

S15. Ans.(a)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region.




      


Share your Success story at contact@bankersadda.com