Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018

प्रिय उम्मीदवारों,

Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018 : 6th March 2018



हम आपको TEST OF THE DAY प्रदान कर रहे हैं जो SBI Clerk 2018 जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी मदद करेंगा. आप टाइमर से सवालों का अभ्यास कर सकते हैं जो गति को बेहतर बनाने में आपकी सहायता करेगा. SBI Clerk 2018 आपके लिए सबसे एक बड़ा अवसर है जिसे आपको हासिल करना है, अपना खुद का लक्ष्य सेट करें और पूर्ण विश्वास के साथ आगे बढ़ें. आपकी तैयारी और सभी भविष्य की परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं हैं.



Q1. भारत ईरान, ओमान, तुर्कमेनिस्तान और उज्बेकिस्तान के बीच एक अंतर्राष्ट्रीय परिवहन और ट्रांजिट कॉरिडोर की स्थापना हेतु निम्नलिखित में से किस समझौते में शामिल हो गया है?
ONOR समझौता
अश्गाबाट समझौता
ITTC समझौता
भारत-खाड़ी सहयोग परिषद समझौता
गल्फ़ कोपरेशन काउंसिल (GCC) समझौता
Solution:
India has joined Ashgabat Agreement on the establishment of an International Transport and Transit Corridor between the Iran, Oman, Turkmenistan and Uzbekistan. The agreement was signed in 2011, which envisages facilitation of transit and transportation of goods between Central Asia and the Persian Gulf.

Q2. 32वां सूरजकुंड अंतरराष्ट्रीय शिल्प मेला हाल ही में हरियाणा में शुरू हो गया है. मेइस वर्ष अंतरराष्ट्रीय शिल्प मेले का सहयोगी देश _______ है.
आज़रबाइजान
तुर्कमेनिस्तान
ओमान
किर्गिज़स्तान
स्विट्जरलैंड
Solution:
The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun in Faridabad, Haryana. The Mela is organized by the Surajkund Mela Authority and Haryana Tourism in collaboration with Union Ministries of Tourism, Textiles, Culture and External Affairs. This year Uttar Pradesh is the theme state and Kyrgyzstan is the Partner Nation.

Q3. 7वां भारत ऊर्जा महासम्मेलन हाल ही में _________ में आयोजित किया गया है.
मुंबई
पुणे
नई दिल्ली
चेन्नई
कोलकाता
Solution:
The 7th India Energy Congress was held in New Delhi. Over 400 experts are expected to brainstorm on energy transition across the globe in view of technology and digital disruptions. The theme of the 7th edition of India Energy Congress is 'Energy 4.0: Energy Transition Towards 2030'.

Q4. किस मगही लेखक को इस वर्ष साहित्य अकादमी भाषा सम्मान से सम्मानित किया गया है?
सेश आनंद मधुकर
विश्वनाथ प्रसाद तिवारी
विशेशार नाथ
संग्राम सिंह यादव
मनोज शुक्ला
Solution:
Magahi writer Shesh Anand Madhukar, who has been working extensively for the development of the language, was honoured with this year's Sahitya Akademi Bhasha Samman award.

Q5. डाकघर एमआईएस अकाउंट के संयुक्त खाते में अधिकतम निवेश सीमा कितनीहै?
6.00 लाख रुपये
4.50 लाख रुपये
20.00 लाख रुपये
9.00 लाख रुपये
1.50 लाख रुपये
Solution:
Maximum investment limit is INR 4.5 lakh in single account and INR 9 lakh in joint account of Post Office MIS Account.

Directions (6-10): नीचे दी गयी संख्याओ के सेट का अध्ययन कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये: 
129, 642, 921, 476, 308 
Q6. यदि प्रत्येक संख्या में 4 जोड़ने के बाद सबसे छोटी संख्या के दुसरे अंक में, सबसे बड़ी संख्या के तीसरा अंक को जोड़ा जाए, तो निम्न में से कौन सी संख्या प्राप्त होगी?
5
6
7
8
None of these
Solution:

Q7. यदि सभी पांच संख्याओ के प्रत्येक अंक को अवरोही क्रम में व्यवस्थित किया जाता है, तो कितनी संख्याओ में परिवर्तन नहीं होगा?
कोई नहीं
एक
दो
तीन
चार
Solution:

Q8. दी गयी पांच संख्याओ के सेट के आधार पर, दिए गए पांच विकल्पों में से चार एक निश्चित आधार पर एक समूह का निर्माण करते है. इस समूह से कौन सम्बंधित नहीं है?
647
264
912
192
380
Solution:
380

Q9. प्रत्येक संख्या में, अंकों को आरोही क्रम में व्यवस्थित किया जाता है, प्रत्येक संख्याओं के मध्य अंकों का योग क्या होगा?
14
12
26
9
None of these
Solution:

Q10. यदि प्रत्येक संख्या में, पहले और अंतिम अंक के स्थान में परिवर्तन किया जाता है, यो इनमे से कौन दूसरी सबसे छोटी संख्या होगी?
129
642
921
476
308
Solution:

Directions (11-15):  निम्नलिखित पाइ चार्ट में एक पुस्तक प्रकाशित करने के खर्च का % वितरण दर्शाया गया है.

 Q11. निम्नलिखित में से किन दोनों खर्च का केंद्रीय कोण 72 डिग्री है?
परिवहन और रॉयल्टी
परिवहन और मुद्रण लागत
बाइंडिंग और प्रिंटिंग
बाइंडिंग और रॉयल्टी
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12. यदि पुस्तक किताब के एक संस्करण के लिए, कागज की लागत 66850 रुपये है, इस संस्करण के लिए प्रचार लागत क्या होगी.?
54580 रुपये
23480 रुपये
22302 रुपये
21392 रुपये
21932 रुपये
Solution:

Q13. यदि 5000 प्रतियां प्रकाशित होती है और उन पर परिवहन की लागत 96000 रुपये है,तो पुस्तकों की बिक्री मूल्य क्या होना चाहिए ताकि प्रकाशक 30% का लाभ अर्जित कर सके?
1098000 रुपये
2345678 रुपये
1040000 रुपये
1045680 रुपये
1060000 रुपये
Solution:

Q14. 1250 प्रतियां के एक संस्करण के लिए, बाइंडिंग लागत 887500 रूपये है, एक किताब का विक्रय मूल्य क्या होना चाहिए, यदि प्रकाशक 10% का लाभ अर्जित कर सके?
3000 रुपये
3124 रुपये
4125 रुपये
5214 रुपये
3024 रुपये
Solution:

Q15. यदि एक संस्करण के लिए मुद्रण लागत 99000 रूपये है. तो बाइंडिंग और प्रचार की लागत के बीच अंतर कितना होगा?
Rs. 75550 रूपये
74520 रूपये
76500 रूपये
77850 रूपये
73500 रूपये
Solution:

Q16. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. It is time that we started exposing our children to rationalism so that they can evaluate its merits and choose for themselves what to believe in. ‘Forget god, consider man’ is good advice as humanism is the only way to take mankind toward peace and progress. 
B. As a nation we have been pandering to religious sentiments for too long. 
C. The extra food produced by the Green Revolution is generally considered to have averted famine in India and Pakistan. 
D. Right from the days of Partition, the various riots, the demolition of the Babri Majid, the Gujarat riots and beyond, the trail of violence and loss of lives and properties caused as a result of religion is too large to document. Even the father of the nation was eliminated by religious fanatics. 
E. The ‘graded inequality’ among people of the same religion imposed by the caste system — and despite legislation banning it — continues to inflict unspeakable misery on a significant section of the people to this day.
AEDC
EDAC
DECB
BDEA
BACB
Solution:
BDEA is the correct sequence. Statement C is out of context and it does not contribute to the paragraph.

Q17. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. Today, politics in India is a no-holds-barred game, dirtier than ever and which most political leaders indulge in. 
B. It is unfortunate that the healthy convention of political figures not washing domestic dirty linen in public while abroad is now dead and buried. 
C. While addressing an event at the University of California, Berkeley, Congress vice-president Rahul Gandhi played the role expected of him. 
D. While the BJP is up in arms over his speech and comments, one cannot but admit that the Prime Minister too has broken that convention time and again. 
E. Credit partly goes to the government’s blunders that seem to have infused a new life into Mr. Gandhi’s otherwise flagging political career. 
F.Once we receive payment for your judging we will take care of covering that for you, no further action is required.
BCAFE
BACED
AFEBC
FEACD
FABCE
Solution:
BACED is the correct sequence. Statement F is out of context and it does not contribute to the paragraph.

Q18. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. Chairmen and other members of the existing tribunals who are aged 70, on the date of commencement of the 2017 Amendment Act, shall cease to hold office on the expiry of three months from the date of the law coming into existence. 
B. With water becoming scarce, the Centre has proposed the Inter-State River Water Disputes (Amendment) Bill, 2017 for early and amicable resolution of disputes. The Bill proposes that the Centre notify an Inter-State River Water Disputes Tribunal with multiple benches. 
C. Kaveri is considered to be as sacred as the Ganga throughout its course, with the same power to wash off all one’s sins. 
D. Disputes already settled by an existing tribunal, prior to the date of commencement of the 2017 Amendment Act, shall not be re-opened. 
E. All existing tribunals dealing with inter-State water disputes would stand dissolved on the date of establishment of this tribunal.
EDBA
DAKE
BEAD
CDAB
CEBA
Solution:
Statement C is out of context here. Correct sequence is BEAD.

Q19. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. Blessed with every major ecosystem, these biomes directly contribute billions of dollars to the Indian economy, annually. 
B. The financial value of India’s forests, for example, which encompass economic services such as timber and fuel wood, and ecological services such as carbon sequestration, is estimated to be $1.7 trillion. 
C. Natural resources are a critical yet often ignored part of our country’s national infrastructure. 
D. It is necessary that we are cognizant of the limitations of natural capital and its role as a primary support system for the economy. 
E. Boasting 11% of the world’s floral and faunal species, India is one of the 17 most ecologically diverse countries.
EDBA
CEAB
ABDE
AEDC
EABC
Solution:
Correct sequence is CEAB. Statement D is out of context here.

Q20. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. But such gains could have been achieved by other and less self-defeating ways. As things stand, it is unclear how many of those who have laundered their black money will be punished. B. Despite the large amounts that were deposited in banks post-demonetisation, it is doubtful whether the Income Tax authorities have the necessary resources to track down and penalize the corrupt. 
C. Explaining how the shock move would work, he said: “The... notes hoarded by anti-national and anti-social elements will become just worthless pieces of paper.” 
D. True, demonetisation has had some beneficial spin-offs such as arguably fostering greater compliance with the tax laws and reducing the economy’s reliance on cash through increased adoption of digital payments. 
E. All in all, the costs of demonetisation, which has resulted in robbing the country of its economic momentum, are far greater than the benefits it has bestowed.
BCAD
ABDC
DABE
CDAB
EBAC
Solution:
Correct sequence is DABE. Statement C is out of context.

               


You May Also Like to Read: