Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018: 5th March 2018

प्रिय उम्मीदवारों,

Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018 : 5th March 2018

हम आपको TEST OF THE DAY प्रदान कर रहे हैं जो SBI Clerk 2018 जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी मदद करेंगा. आप टाइमर से सवालों का अभ्यास कर सकते हैं जो गति को बेहतर बनाने में आपकी सहायता करेगा. SBI Clerk 2018 आपके लिए सबसे एक बड़ा अवसर है जिसे आपको हासिल करना है, अपना खुद का लक्ष्य सेट करें और पूर्ण विश्वास के साथ आगे बढ़ें. आपकी तैयारी और सभी भविष्य की परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं हैं.





Q1. इकोनॉमिस्ट इंटेलिजेंस यूनिट (EIU) द्वारा संकलित आंकड़ों के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन सा देश वार्षिक वैश्विक लोकतंत्र सूचकांक सबसे नीचे स्थान पर आ गया है?
सीरिया
इराक
उत्तर कोरिया
ईरान
पाकिस्तान
Solution:
According to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU), North Korea is ranked the lowest at 167th, while Syria is a notch better at 167th place on an annual Global Democracy Index.

Q2. गिर वन राष्ट्रीय उद्यान निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
असम
मध्य प्रदेश
पश्चिम बंगाल
गुजरात
राजस्थान
Solution:
Gir National Park is one of the most popular national parks in Gujarat for its thriving population of the Asiatic Lion. The rare species of animals found here are Asiatic Lions, Leopards, Sloth Bears, Jungle Cats, Spectacled Cobra and several rare species of birds are also found here.

Q3. विश्व पर्यटन दिवस निम्नलिखित में से किस तारीख को मनाया जाता है?
सितंबर 16
अप्रैल 27
सितंबर 27
अक्टूबर 3
फरवरी 30
Solution:
Since 1980, the United Nations World Tourism Organization has celebrated World Tourism Day on September 27. This date was chosen as on that day in 1970, the Statutes of the UNWTO were adopted. The adoption of these Statutes is considered a milestone in global tourism.

Q4. देवी अहिल्याबाई होल्कर हवाई अड्डा किस शहर में स्थित है?
इंदौर
कोझिकोड
नागपुर
पुणे
तिरुवनंतपुरम
Solution:
Devi Ahilyabai Holkar International Airport is a public airport that principally serves Indore and adjacent regions in the Indian State of Madhya Pradesh. It is the busiest airport in Madhya Pradesh and is located 8 km west of Indore.

Q5. लगभग 500 शहरों में पानी की आपूर्ति के लिए सरकार द्वारा शुरू किये गये कार्यक्रम का क्या नाम है?
निर्मल जल योजना
अमृता कार्यक्रम
आराधाना कार्यक्रम
अमृत कार्यक्रम
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Amrut Program is initiated by the govt which is responsible for water supply in around 500 cities.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये:

सात व्यक्ति A, B, C, D, E, F और G दिल्ली में रहते हैं. वे सभी विभिन्न राज्यों से हैं, और उनका विभिन्न व्यवसाय है, और वे सभी विभिन्न यंत्र बजाते हैं. C, एक चिकित्सक, बिहार से है. E और F मैन्डोलिन और वायलिन बजाते हैं लेकिन आवश्यक नहीं की इसी क्रम में हों. A केरला से नहीं है. वह व्यक्ति जो केरला से है वह एक इंजिनियर है और वह गिटार बजाता है. वकील सितार बजाता है. व्यपारी जो की यू.पी से है वह वायलिन बजाता है. शिक्षक और क्रिकेटर फ्लूट और पियानो बजाते हैं, लेकिन आवश्यक नहीं की इसी क्रम में हों. F एक पायलट है. महाराष्ट्र वाला व्यक्ति एक शिक्षक है. गुजरती पियानो बजाता है. G, एक पंजाबी, सरोद नहीं बजाता है. B एक क्रिकेटर है. E नागालैंड से नहीं है.

Q6. F किस राज्य से संबंधित है?
गुजरात
केरला
महाराष्ट्र
कुछ कह नहीं सकते
नागालैंड
Solution:


Q7. B निम्नलिखित में से कौन सा यंत्र बजाता है?
फ्लूट
पियानो
सरोद
कुछ कह नहीं सकते
इनमें से कोई नहीं
Solution:


Q8. C कौन सा यंत्र बजाता है?
मैन्डोलिन
सितार
वायलिन
सरोद
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q9. D का व्यवसाय क्या है?
इंजिनियर
वकील
शिक्षक
कुछ कह नहीं सकते
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q10. E किस राज्य से संबंधित है?
गुजरात
केरला
यू.पी
कुछ कह नहीं सकते
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q11. यदि एक ट्रेन 40 किमी/घंटा की गति से चलती है, तो यह अपने गंतव्य स्थान पर 11 मिनट देर से पहुंचती है, लेकिन यदि यह 50 किमी/घंटा की गति से चलती है, तो यह अपने गंतव्य स्थान पर केवल 5 मिनट देर से पहुंचती है. अपनी यात्रा पूरी करने के लिए ट्रेन द्वारा लिया गया सही समय कितना है?
13 मिनट
15 मिनट
19 मिनट
21 मिनट
16 मिनट
Solution:

Q12. तीन पात्र में क्रमशः 6: 1, 5: 2 और 3: 1 के अनुपात में दूध और पानी के मिश्रण की बराबर मात्रा हैं. यदि सभी मिश्रण एक साथ मिलाए जाते हैं, तो अंतिम मिश्रण में दूध का पानी से अनुपात कितना होगा?
64 : 65
65 : 64
19 : 65
65 : 19
65:23
Solution:

Q13. 1 वर्ष पहले, एक माता की आयु उसके पुत्र की आयु की 4 गुना है. 6 वर्ष बाद, उसकी आयु उसके पुत्र की आयु के दोगुने से 5 वर्ष अधिक हो जाती है. माता और पुत्र की वर्तमान आयु का अनुपात कितना होगा?
13 : 12
3 : 1
11 : 3
25 : 7
7:25
Solution:

Q14. एक व्यक्ति ने अपनी पूंजी को अपने पुत्रों A और B के बीच इस प्रकार बांटता है कि A को 15% प्रति वर्ष की दर से 3 वर्ष में प्राप्त ब्याज B को 12% प्रतिवर्ष की दर से 5 वर्ष में प्राप्त ब्याज का दोगुना होता है. उनके हिस्से को किस अनुपात में बांटा ज्ञात था?
2/3
8/3
3/8
3/2
8/5
Solution:

Q15. 8 लड़कों और 4 लड़कियों वाले 12 छात्रों के एक समूह से 5 छात्रों की एक समिति बनाई जाती है. समिति का गठन कितने प्रकार से किया जा सकता है यदि इसमें ठीक 3 लड़के और 2 लड़कियां हैं?
436
336
548
256
326
Solution:

Directions (16-20): Each of the following questions has a paragraph from which a sentence has been deleted. Three statements are given, from which any number of statements can fit and provide coherent meaning to the paragraph. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way. 

Q16. India needs legislation on superstition, though what should go into it requires debate. Every superstition cannot be removed by the force of law. For that, a mental change is necessary. However, ____________________ need to be dealt with by a law that specifically addresses them.
In both theocracies and some religious jurisdictions, conscientious objectors may cause religious offense.
A critical component of religious liberty is the right of people of all faiths to participate fully in the benefits and privileges of society without facing discrimination based on their religion.
superstitious practices that are utterly dehumanizing, brutal and exploitative
The rest of the country could learn from it.
Narendra Dabholkar had to fight a relentless battle against them.
Solution:
Option C is the correct choice. It gives coherent meaning with the passage. "However", is the hint here. However, Used to introduce a statement that contrasts with or seems to contradict something that has been said previously. For this reason, Option C is the right choice.

Q17. Over recent decades, around 800 women in Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh and Odisha have been killed for practising witchcraft. Fortunately, _____________________ . Faith healers, on occasion, inflict physical injury to exorcise spirits or cure ailments. The supporters of the recent law in Karnataka that aims to prevent “inhuman evil practices and black magic” across religions cite other practices like branding children with heated objects and using spurious surgical methods to change the gender of a foetus. Lacking access to proper health care, it is the poor, it is argued, who fall victim to such methods. The new legislation also forbids made-snana, a ritual where devotees from across castes roll over the leftover food of Brahmins in certain temples to cure themselves of skin diseases.
The superstitions of modern societies haven’t invited the same activist zeal.
Is law the best means of addressing such practices?
An anti-superstition law may seem necessary, but it cannot take cognizance of all realities.
laws that aim to prevent this practice exist
The initial draft of the bill was prepared by experts at the National Law School University, Bengaluru.
Solution:
Option D is the correct choice, because a positive sentence is required here. Choice A can't be our answer as it is not coherent with respect to the paragraph given. C and E are grammatically incorrect.

Q18. Studies in criminology have established that certainty of punishment curbs the rate of crime and not the type or the quantum of punishment. We already have a reputation of having good laws but bad implementation. In legal parlance, it is known as ‘over-criminalisation’ — more laws but less ‘rule of law’. Therefore, ____________________________ . Enacting special laws for each set of crimes is no solution and makes the problem worse.
Until 1965, only 12 countries had expunged capital punishment and 11 effaced it for ordinary crimes during peacetime.
the enforcement machinery needs a major overhaul to make criminal justice more accessible
It will be in the fitness of the things to have a bare idea
Firstly, that the reliability of statistics remains unverified.
General deterrence is designed to prevent crime in the general population
Solution:
Option B is the correct choice.

Q19. Bail in its essence is a fine balance between the right to liberty of the person accused of an offence and the interests of society at large. The Law Commission of India has urged the government to adapt the bail law according to the changing times, _________________ , and the arbitrariness shown by the judiciary in exercise of its discretion.
Instead, the right to liberty acts as a substantive guarantee
The Commission also highlights the need to minimise pretrial confinement of an accused.
responsive criminal justice system in India.
changing patterns of crimes
Article 5 is not concerned with mere restrictions on freedom of movement
Solution:
Correct choice is option D

Q20. The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) is among the world’s largest regional intergovernmental organisations. Since its inception, the countries in the region have become more integrated through enhanced intraregional trade and connectivity. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), geographically proximate to ASEAN, started _______________ has failed to deliver. It has been unable to integrate the region through trade and connectivity and continues to be stuck in the quagmire of regional politics and rivalry and stagnates from historical distrust and old animosity.
On the political and economic continuum
its journey in 1985 with similar aspirations but over time
On the other hand, trade amongst the SAARC members stands at 3.5% of their total volume of trade.
to revitalise the regional body, it will continue to be what it always has been: a utopian idea existing only in summit documents.
As a regional organisation, while ASEAN has grown from strength to strength.
Solution:
Statement B is the correct choice and provides coherent meaning to the paragraph.

               



You May Also Like to Read: