General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 13th March 2018 in Hindi



प्रिय छात्रों,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

यह समय आगामी परीक्षा के लिए अपनी तैयारी में तेज़ी लाने का है. G.K. Questions and Answersमहत्वपूर्ण है. जैसा की आप सभी जानते है की सामान्य जागरूकता एक महत्पूर्ण भाग है. अत: यहाँ हम आपको सामान्य जागरूकता पर quiz प्रदान कर रहे हैं जो Current Affairs, Static Awareness, और Banking Awareness के विषय को कवर करते हैं. General Awareness quiz का प्रयास करें और अधिक-से-अधिक अंक प्राप्त करने का  प्रयास करें.


Q1. राष्ट्रीय उत्पादकता परिषद ने हाल ही में राष्ट्रीय उत्पादकता दिवस(NPD) मनाया. NPD 2018 के लिए विषय ____________ है.
(a) Industrial Production on Boom
(b) Infrastructure and Productivity- Pillars of Nation
(c) Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India
(d) Boosting Productivity through Innovation
(e) दिए गए विषय में से कोई भी सत्य नहीं है

S1. Ans.(c)
Sol. The National Productivity Council observed the National Productivity Day (NPD) on 12 February 2018. The council is also observing the National Productivity Week till February 18.  The theme for NPD 2018 is 'Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India'.

Q2. रक्षा मंत्रालय की निर्णय लेने वाली शीर्ष इकाई DAC ने हाल ही में सशस्त्र बलों की ताकत बढ़ाने के लिए 15,935 करोड़ रुपए के पूंजी अधिग्रहण के प्रस्तावों को मंजूरी दी है. DAC में 'A' का क्या अर्थ है?
(a) Account
(b) Allocation
(c) Amount
(d) Acquisition
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S2. Ans.(d)
Sol. Defence Acquisition Council (DAC), the defence ministry's highest decision-making body on procurement has recently approved capital acquisition proposals worth Rs.15,935 crore which included the purchase of 7.40 lakh assault rifles, 5,719 sniper rifles and light machine guns to bolster the strength of the armed forces.

Q3. भारतीय रिज़र्व बैंक ने बैंकों के प्राथमिकता क्षेत्र के मानदंडों को यह कहते हुए उदार बनाया है कि_______ के लिए सभी ऋण अब प्राथमिकता क्षेत्र ऋण देने के रूप में योग्य होंगे.
(a) NBFC
(b) MSME
(c) भुगतान बैंक
(d) लघु वित्त बैंक
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S3. Ans.(b)
Sol. Reserve Bank of India has made banks' priority sector norms lenient by saying that all loans to micro small and medium enterprises (MSME) will henceforth qualify as priority sector lending. This was a long time demand from banks. The sub-target for bank lending to the micro enterprises has been 7.50 percent of adjusted net bank credit or credit equivalent amount of off-balance sheet exposure, whichever is higher.

Q4. भारत-रूस कृषि व्यवसाय सम्मेलन 2018 हाल ही में ________ में आयोजित किया गया है.
(a) पुणे
(b) बेंगलुरु
(c) नई दिल्ली
(d) पुणे
(e) चेन्नई

S4. Ans.(c)
Sol. India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held in New Delhi. The two countries discussed trade relations in the agricultural sector. The summit was organized by the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare.

Q5. किस बैंक ने एमएसएमई को चालान छूट देने हेतु डिजिटल इनवॉइस डिस्काउंटिंग मार्केटप्लेस - इनवॉइसमार्ट के साथ करार किया है?
(a) आईसीआईसीआई बैंक
(b) भारतीय स्टेट बैंक
(c) विजय बंक
(d) बैंक ऑफ बड़ौदा
(e) कैनरा बैंक

S5. Ans.(d)
Sol. Digital invoice discounting marketplace- Invoicemart has tied up with state-run lender Bank of Baroda to discount invoices for MSMEs. Buyers and sellers registered in the marketplace will now be able to access funding from Bank of Baroda.

Q6. भारत की सबसे अहम ऋणदाता __________ ने पहली बार 5 लाख करोड़ रुपये का बाजार पूंजीकरण पार कर चुकी है,जिससे यह केवल तीसरी भारतीय कंपनी बन गई है जिसने इस उपलब्धि को प्राप्त किया है
(a) आईसीआईसीआई बैंक
(b) एचडीएफसी बैंक
(c) भारतीय स्टेट बैंक
(d) ऐक्सिस बैंक
(e) बैंक ऑफ इंडिया
S6. Ans.(b)
Sol. India’s most-valued lender HDFC Bank Ltd crossed Rs 5 trillion market capitalisation for the first time, making it only the third Indian company to achieve this milestone.

Q7. अमल्पस एनर्जी सॉल्यूशंस ने भारत में सौर ऊर्जा क्षेत्र में सह-वित्त परियोजनाओं के लिए सामरिक संबंध हेतु निजी क्षेत्र के ऋणदाता _______ के साथ समझौता करने की घोषणा की है.
(a) ऐक्सिस बैंक
(b) आईसीआईसीआई बैंक
(c) एचडीएफसी बैंक
(d) आईडीएफसी बैंक
(e) येस बैंक

S7. Ans.(e)
Sol. Amplus Energy Solutions announced entering into a pact with private sector lender Yes Bank for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India. The memorandum of understanding (MoU) was signed at International Solar Alliance pavilion at the World Future Energy Summit, Abu Dhabi.

Q8. हाल ही में भारत का पहला ऑनलाइन रेडियो स्टेशन ________  शुरू किया गया है
(a) रेडियो तारा
(b) रेडियो संपर्क
(c) रेडियो विहार
(d) रेडियो तरंग
(e) रेडियो उमंग

S8. Ans.(e)
Sol. India's 1st Online Radio Station 'Radio Umang' was launched recently in India. Listeners can tune in to this online radio station through web streaming or download the app.

Q9. राज्य स्वामित्व वाले बैंक ऑफ बड़ौदा ने बैंक द्वारा कथित अनुपालन चूक की जांच के बीच 21 वर्ष बाद मार्च-अंत में अपने _________ की शाखा को बंद करने का निर्णय लिया है.
(a) रूस
(b) दक्षिण अफ्रीका
(c) इंडोनेशिया
(d) फ्रांस
(e) ओमान

S9. Ans.(b)
Sol. State-owned Bank of Baroda has decided to exit by March-end its South Africa operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there.

Q10. कन्नड़ के किस मशहूर साहित्यकार को हाल ही में साहित्य अकादमी के अध्यक्ष के पद के लिए चयनित किया गया है?
(a) चंद्रशेखर कंबर
(b) विश्वनाथ प्रसाद तिवारी
(c) माधव कौशिक
(d) विनायक कृष्ण गोकाक
(e) यु.आर. अनंतमूर्ति

S10. Ans.(a)
Sol. Kannada litterateur Chandrashekar Kambar has been elected as president of the Sahitya Akademi in the election held for the post. He has replaced Vishwanath Prasad Tiwari. Hindi poet Madhav Koushik has been elected as vice-president.

Q11. भारतीय रिजर्व बैंक (आरबीआई) की हालिया अधिसूचना के अनुसार, उधारकर्ताओं को  SMA के रूप में संकटग्रस्त परिसंपत्तियों को वर्गीकृत करते हुए, तत्काल ऋण खातों में प्रारंभिक तनाव की पहचान करना है. SMA का क्या अर्थ है?

(a) Simple Making Accounts
(b) Special Motion Accounts
(c) Specially Made Accounts
(d) Special Mention Accounts
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. As per the recent notification of the Reserve Bank of India (RBI), lenders shall identify incipient stress in loan accounts, immediately on default, by classifying stressed assets as Special Mention Accounts (SMA).

Q12. दंवितवाड़ा बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है? 
(a) मध्य प्रदेश
(b) उत्तर प्रदेश
(c) बिहार
(d) गुजरात
(e) पंजाब
S12. Ans.(d)
Sol. Dantiwada dam is a mud & Masonry dam on the West Banas River near Dantiwada, Banaskantha district of northern Gujarat in India. The dam was constructed in 1965 mainly for irrigation and flood control.

Q13. थाईलैंड की मुद्रा क्या है?
(a) पेसो
(b) बहत
(c) लिलांगेनी
(d) कोरुना
(e) क्रोना

S13. Ans.(b)
Sol. The baht is the currency of Thailand. It is subdivided into 100 satang. The issuance of currency is the responsibility of the Bank of Thailand.

Q14. मुंडनथुराई वन्यजीव अभयारण्य किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) मध्य प्रदेश
(b) तमिलनाडु
(c) हिमाचल प्रदेश
(d) ओडिशा
(e) गुजरात

S14. Ans.(b)
Sol. Also known as the Kalakkad Mundanthurai Tiger Reserve, the protected forest is located in Tamil Nadu and was established in 1962. The Mundanthurai Wildlife Sanctuary was declared a tiger reserve in 1988 and is spread across an area of 895 square kilometers. The rare species found here include Tiger, Leopard, Jungle cat, Giant squirrel, wild dog and Elephant etc.

Q15. भारतीय रिज़र्व बैंक ने व्यक्तिगत वित्तीय संस्थानों के लिए तनावग्रस्त उधारकर्ताओं की स्थिति को साफ करने और केंद्रीय डेटाबेस में CRILC में जमा करने के लिए RBI को विवरण प्रस्तुत करने के लिए दिशानिर्देश दिए हैं. CRILC में 'R' का क्या अर्थ है? (a) Regulatory
(b) Rating
(c) Repository
(d) Rotationary
(e) Rolling

S15. Ans.(c)
Sol. The RBI came up with the guidelines for individual financial institutions to highlight the status of stressed borrowers (based on their repayment status) and furnish the details to the RBI to be stored in a central database: CRILC. It stands for Central Repository of Information on Large Credits (CRILC).