Test of the Day for Canara Bank PO Exam 2018

प्रिय उम्मीदवारों,

Test of the Day for Syndicate Bank PO Exam 2018

हम आपको TEST OF THE DAY प्रदान कर रहे हैं जो Syndicate Bank PO 2018 जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी मदद करेंगा. आप टाइमर से सवालों का अभ्यास कर सकते हैं जो गति को बेहतर बनाने में आपकी सहायता करेगा. Syndicate Bank PO आपके लिए सबसे एक बड़ा अवसर है जिसे आपको हासिल करना है, अपना खुद का लक्ष्य सेट करें और पूर्ण विश्वास के साथ आगे बढ़ें. आपकी तैयारी और सभी भविष्य की परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं हैं.



Q1. निम्नलिखित में से किस राज्य में भारत का पहला कचरा महोत्सव आयोजित किया जा रहा है?
छत्तीसगढ़
उत्तर प्रदेश
झारखंड
पश्चिम बंगाल
गुजरात
Solution:
The Raipur Municipal Corporation in Chhattisgarh organised the three-day 'Kachra Mahotsav 2018'. It is India's first Garbage Festival.

Q2. क्यात किस एशियाई देश की आधिकारिक मुद्रा है?
नेपाल
म्यांमार
भूटान
श्री लंका
चीन
Solution:
The kyat is the currency of Burma (Myanmar). It is often abbreviated as "K" or "Ks" (plural). The current capital of Myanmar (Burma) is Naypyidaw.

Q3. पंजाब के किस शहर में भारतीय रेलवे की यात्री कोच विनिर्माण इकाई, रेल कोच फैक्ट्री स्थित है
अमृतसर
लुधियाना
जालंधर
कपूरथला
पटियाला
Solution:
Kapurthala is a city in Punjab state of India. It is the administrative headquarters of Kapurthala District. Established in 1986, RCF is a coach manufacturing unit of Indian Railways. RCF has already carved a niche in the industrial scenario of the country at large and Indian Railways. Rail Coach Factory at Kapurthala in the Indian state of the Punjab is located on the Jalandhar-Firozpur line.

Q4. आंध्र प्रदेश के वर्तमान गवर्नर कौन है? 
वी. शनमुग्नाथन
ईएस लक्ष्मी नरसिम्हन
बनवारिलाल पुरोहित
रामनाथ कोविंद
सत्य पाल मलिक
Solution:
Ekkadu Srinivasan Lakshmi Narasimhan is an Indian political figure who has been the Governor of Andhra Pradesh since December 2009. He assumed office as the Governor of Telangana on 2 June 2014.

Q5. विश्व आर्थिक मंच (WEF) के समावेशी विकास सूचकांक पर उभरती अर्थव्यवस्थाओं के बीच भारत की रैंकिंग क्या है?
53वीं
57वीं
60वीं
59वीं
62वीं
Solution:
India was ranked at the 62nd place among emerging economies on an Inclusive Development Index of World Economic Forum (WEF). In the report, China is on 26th position and Pakistan is on 47th.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कर प्रश्नों का उत्तर दीजिये: 
जब शब्दों और संख्याओं की व्यवस्था करने वाली मशीन में शब्दों और संख्याओं के वाक्य का इनपुट दिया जाता है, तो वह उनको एक निश्चित नियम से व्यवस्थित करती है. इनपुट और पुनर्व्यवस्था का उदाहरण निम्नलिखित है.
इनपुट:  they 68 also 59 called 76 for 33 greater 46 strength 91
चरण I:  also they 68 59 called 76 for greater 46 strength 91 34
चरण II: called also they 68 76 for greater 46 strength 91 34 60
चरण III:  for called also they 68 76 greater 46 strength 34 60 92
चरण IV:  greater for called also they 68 76 strength 34 60 92 45
चरण V: strength greater for called also they 76 34 60 92 45 67
चरण VI: they strength greater for called also 34 60 92 45 67 75
और चरण VI इनपुट की पुनर्व्यवस्था का अंतिम चरण है.
उपरोक्त चरणों में प्रयुक्त नियम के अनुसार, दिए गये इनपुट के लिए उपयुक्त चरण ज्ञात कीजिए.
इनपुट:  because 56 such 29 act 24 put 17 extreme 32 risk 33

Q6. कौन-से चरण में ‘56 such 18’ तत्व सामान क्रम में हैं?
चरण I
चरण II
चरण III
चरण V
चरण VI
Solution:
(6-10)
Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step.
1) For words arrangement- In each word we have to see the first letter and then the first letter which is lowest among all letters of given word according to English dictionary arranges first to left. For example word- act (a is the first letter and also lowest among all the first letter of given word). So “act” arranges first to left and this process is continued in further step.
2) For number arrangement- Numbers are arranged according to following condition. In first step lowest odd number arranges first to right. And this process is continued in further step until all the odd number is arranged in third step. In fourth step lowest even number is to be arranged. And this process is continued in further step until all the even number are arranged (Each odd number is added by one (+1) while they are arranged and each even number is subtracted by one (-1) while they are arranged).
Input: because 56 such 29 act 24 put 17 extreme 32 risk 33
Step I: act because 56 such 29 24 put extreme 32 risk 33 18
Step II: because act 56 such 24 put extreme 32 risk 33 18 30
Step III: extreme because act 56 such 24 put 32 risk 18 30 34
Step IV: put extreme because act 56 such 32 risk 18 30 34 23
Step V: risk put extreme because act 56 such 18 30 34 23 31
Step VI: such risk put extreme because act 18 30 34 23 31 55

This is the Step V: risk put extreme because act 56 such 18 30 34 23 31 “56 such 18” found in same order in step V.

Q7. चरण IV में, निम्नलिखित में से कौन-सा शब्द दाएं अंत से पांचवें तत्व के बाईं ओर तीसरे स्थान पर होगा?
act
such
because
56
extreme
Solution:
56

Q8. उपरोक्त पुनर्व्यवस्था को पूरा करने के लिए कितने चरण की आवश्यकता होगी?
तीन
चार
छ:
सात
पांच
Solution:
Six steps are required to complete the above arrangements.

Q9. निम्नलिखित में से पुनर्व्यवस्था के बाद का चरण III कौन-सा है?
extreme because act 56 such 24 put 32 risk 18 30 34
extreme because act 56 such 24 put 32 risk 30 18 34
extreme because act 56 such 24 put 32 risk 34 30 18
extreme because act 56 such 32 put 24 risk 18 30 34
इनमें से कोई नहीं

Q10. चरण VI में, ‘such’, ‘55’ से सम्बंधित है और ‘risk’, ‘31’ से सम्बंधित है. इसी प्रकार ‘put’ किससे सम्बंधित है?
34
55
31
18
23

Q11. वर्तमान में, पिया रेय से 6 वर्ष बढ़ी है. पिया और मिनी की वर्तमान आयु के बीच का अनुपात 3:4 है.वर्तमान में रेय की आयु मिनी से 14 वर्ष कम है. रेय की वर्तमान आयु कितनी है? 
16 वर्ष
20 वर्ष
14 वर्ष
18 वर्ष
24 वर्ष
Solution:

Q12. समर्थ की आयु अपनी बेटी त्रिशा की आयु की पांच गुनी है और समर्थ की पत्नी फाल्गुनी की आयु त्रिशा से 26 वर्ष अधिक है.10 वर्ष पूर्व समर्थ की आयु के तीन गुने और फाल्गुनी की आयु के दोगुने के बीच का अंतर 42 वर्ष है.12 वर्ष बाद फाल्गुनी की आयु और 2 वर्ष बाद समर्थ की आयु का अनुपात ज्ञात कीजिये?
23 : 21
24 : 29
19 : 23
21 : 25
18 : 23
Solution:

Q13. 6 लीटर पानी में से जो 5% नमक युक्त है,एक लीटर पानी वाष्पीकृत हो जाता है. शेष मिश्रण में नमक का प्रतिशत ज्ञात कीजिये? 
8%
10%
6%
5%
12%
Solution:

Q14. दो आदमी एक कार्य को 1400 रूपये में पूरा करने की जिम्मेदारी लेते हैं. पहला आदमी 7 दिनों में इस कार्य को पूरा कर सकता है जबकि दूसरा आदमी अकेले कार्य करते हुए इसे 8 दिनों में पूरा कर सकता है. यदि वे एक साथ कार्य करते हुए इसे तीन दिन में पूरा करते हैं. उनके बीच प्राप्त राशि को कैसे विभाजित किया जाना चाहिए?
600 रूपये, 550 रूपये, 250 रूपये
600 रूपये, 525 रूपये, 275 रूपये
600 रूपये, 500 रूपये, 300 रूपये
500 रूपये, 525 रूपये, 375 रूपये
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15. तीन कंटेनरों A, B और C में बराबर मात्रा क्रमश:पानी, दूध और अम्ल शामिल है. A की सामग्री का 10% निकाला जाता है और B में डाला जाता है तो, B से भी समान मात्रा निकाली जाती है और C में स्थानांतरित किया जाता है. कंटेनर A में पानी की मात्रा का कंटेनर C में मिश्रण की कुल मात्रा से अनुपात कितना है
37:30
31:30
37:35
30:37
30:31
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph. 
A. Its collapse in the aftermath of demonetisation had a devastating impact on refugees, especially women, who lost every avenue for their sustenance.
B. Ever since demonetisation was introduced, the government has been making a strong push for the adoption of digital payment systems.
C. However, refugees do not have a formal legal identity and are often wrongly perceived to be “illegal immigrants”.
D. This ambiguous status has forced them to the margins and has left them wholly dependent on the parallel economy for their survival.
E. With the government now trying to make Aadhaar the basis for achieving a unified financial infrastructure, those without access to banking systems or Aadhaar will soon find themselves excluded from the economy. One such group will be the refugees living in India.
F. Although India has not signed the Refugee Convention and does not have a domestic asylum law, it has a history of being a generous host to refugees.
Last: The lack of documentation to open bank accounts rendered them without the means to convert their cash into new currency, and virtually wiped out their entire savings. They struggled even to buy essential provisions or avail medical services.

Q16. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
F
C
D
E
B
Solution:
Correct choice is BEFCDA. Statement F is discussed about India's take for Refugees. This sentence clearly follows statement E which introduced the issue of refugees living in India.

Q17. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
B
C
D
E
A
Solution:
Statement D is the correct choice. Correct choice is BEFCDA

Q18. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
C
B
E
A
D
Solution:
Option B is the first sentence of the paragraph as it clearly initiates the paragraph about effects of demonetisation over group of people and government's effort of achieving a unified financial infrastructure.

Q19. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
A
E
D
B
C
Solution:
Statement A is the correct choice. Correct choice is BEFCDA.

Q20. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
E
A
B
F
D
Solution:
Statement A is the correct choice. Correct choice is BEFCDA. Statement E is the important connector with which discussion is taking transition in another direction.

               


You May Also Like to Read: