IBPS परीक्षा के लिए स्थैतिक जागरूकता की प्रश्नोतरी

प्रिय पाठकों,
static-awareness-questions-for-sbi-po-exams



आगामी बैंकिंग परीक्षाओ के लिए स्थैतिक जागरूकता प्रश्नोतरी माध्यम से आप आने वाली परीक्षा में इस भाग में अच्छे अंक प्राप्त कर सकते है.

Q1. अंगोला एक दक्षिणी अफ्रीकी राष्ट्र है, जिसके विविध भूभाग में उष्णकटिबंधीय अटलांटिक समुद्र तट,नदियों की जटिल प्रणाली और नामीबिया में सीमा पर फैला उप-सहारा रेगिस्तान शामिल हैं. अंगोला की राजधानी क्या है?
(a) लीमा
(b) लुआंडा
(c) ब्यूनस आयर्स
(d) जुबा
(e) यारेन जिला

S1. Ans.(b)
Sol. Angola is a country in Southern Africa. Luanda is the capital and largest city in Angola, and the country's most populous and important city, primary port and major industrial, cultural and urban centre. Located on Angola's coast with the Atlantic Ocean, Luanda is both Angola's chief seaport and its administrative centre.

Q2. लेबनान, आधिकारिक तौर पर लुबनॉन गणराज्य, एशिया में एक सार्वभौम राज्य है. यह उत्तर और पूर्व में सीरिया और दक्षिण में इसराइल द्वारा सीमाबद्ध है. लेबनान की राजधानी कहां है?
(a) बेयरूत
(b) ब्रुसेल्स
(c) एथेंस
(d) लीमा
(e) उपरोक्त में से कोई नहीं

S2. Ans.(a)
Sol. Beirut is the capital and largest city of Lebanon. . Located on a peninsula at the midpoint of Lebanon's Mediterranean coast, Beirut is the country's largest and main seaport. It is one of the oldest cities in the world, inhabited more than 5,000 years ago. The first historical mention of Beirut is found in the ancient Egyptian Tell el Amarna letters dating from the 15th century BC.

Q3. अश्विनी पोनप्पा एक विशिष्ट भारतीय __________ खिलाडी है जो देश की महिला और मिश्रित युगल दोनों श्रेणी में अंतरराष्ट्रीय सर्किट में प्रतिनिधित्व करती है.
(a) टेनिस
(b) बैडमिंटन
(c) क्रिकेट
(d) मुक्केबाजी
(e) उपरोक्त में से कोई नहीं

S3. Ans.(b)
Sol. Ashwini Ponnappa is an Indian badminton player who represents the country at the international badminton circuit in both the women's and mixed doubles disciplines. She has a successful partnership with Jwala Gutta as the pair have won many medals in international events including a gold medal at the Commonwealth Games and a historic bronze at the World Championships. 

Q4. मानिक सरकार एक भारतीय राजनीतिज्ञ हैं, जो मार्च 1998 के बाद से .................. के मुख्यमंत्री रहे हैं.
(a) असम
(b) पश्चिम बंगाल
(c) नागालैंड
(d) त्रिपुरा
(e) मिजोरम

S4. Ans.(d)
Sol. Manik Sarkar is an Indian politician who has been Chief Minister of Tripura since March 1998. He is a Politburo Member of Communist Party of India. In March 2008, he was sworn in as leader of Left Front, the Tripura coalition government. In assembly elections held in 2013, he became the chief minister for the fourth consecutive time.

Q5. कॉर्पोरेशन बैंक एक सार्वजनिक क्षेत्र की बैंकिंग कंपनी है जिसका मुख्यालय _______ में है.
(a) बेंगलुरु
(b) कोलकाता
(c) चेन्नई
(d) नई दिल्ली
(e) मैंगलोर

S5. Ans.(e)
Sol. Corporation Bank is a public-sector banking company headquartered in Mangalore, India. Nationalised in 1980, Corporation Bank was the forerunner when it came to evolving and adapting to the financial sector reforms. The bank has a pan-Indian presence. The bank has representative offices in Dubai and Hong Kong.

Q6. नेताजी सुभाष चंद्र बोस अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डा कहाँ पर है?
(a) नई दिल्ली
(b) पटना
(c) कोलकाता
(d) चेन्नई
(e) उपरोक्त में से कोई नहीं

S6.  Ans.(c)
Sol. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in Kolkata, West Bengal, India, serving the Kolkata metropolitan area. The airport was earlier known as Dum Dum Airport before being renamed after Netaji Subhas Chandra Bose, a prominent leader of the Indian independence movement.

Q7. निम्नलिखित में से वाल्मीकि राष्ट्रीय उद्यान और वन्यजीव अभयारण्य किस राज्य के पश्चिम चंपारण जिले में स्थित है?
(a) बिहार
(b) पश्चिम बंगाल
(c) झारखंड
(d) ओडिशा
(e) असम

S7. Ans.(a)
Sol. The Valmiki National Park and Wildlife Sanctuary lie in the north-western most West Champaran district of Bihar. Valmiki Wildlife Sanctuary is 880 sq. km. and spread of the National Park is about 335 sq. km. area. In north, the protected areas are bordered by Nepal while the Indian state Uttar Pradesh bounds the Wildlife Sanctuary from western side. The Valmiki tract merges with the Chitwan National Park and Parsa Wildlife Reserve, also in the Himalayan terai, in the neighbor country Nepal.

Q8. ______ को विश्व मलेरिया दिवस मानाने के लिए विश्व भर में लोग विभिन्न गतिविधियों में भाग लेते हैं.
(a) 07 अप्रैल
(b) 22 अप्रैल
(c) 25 अप्रैल
(d) 8 मार्च
(e) उपरोक्त में से कोई नहीं

S8. Ans(c)
Sol. World Malaria Day is an occasion to highlight the need for continued investment and sustained political commitment for malaria prevention and control. World Malaria Day (WMD) is an international observance commemorated every year on 25 April and recognizes global efforts to control malaria.

Q9. लियोनेल मेस्सी एक अर्जेण्टीनी पेशेवर _________ है, जो स्पैनिश क्लब बार्सिलोना और अर्जेंटीना की राष्ट्रीय टीम के लिए फॉरवर्ड से खेलते है.
(a) क्रिकेटर
(b) फ़ुटबॉलर
(c) शतरंज
(d) पहलवान
(e) उपरोक्त में से कोई नहीं

S9. Ans(b)
Sol. Lionel is an Argentine professional footballer who plays as a forward for Spanish club FC Barcelona and the Argentina national team. Often considered the best player in the world and regarded by many as the greatest of all time,

Q10. " Standing Guard - A Year in Opposition" के लेखक कौन है?
(a) जयराम रमेश
(b) प्रणब मुखर्जी
(c) नरेंद्र मोदी
(d) पी चिदंबरम
(e) मनमोहन सिंह

S10. Ans(d)
Sol. Palaniappan Chidambaram (born 16 September 1945) is an Indian politician affiliated with the Indian National Congress and a former Union Minister of Finance of India. He launched his book “Standing Guard – A Year in Opposition” a compilation of his Sunday columns published in the Indian Express in 2015.

Q11. चीता या एक्सिस हिरण के लिए प्रसिद्ध जस्रोटा वन्यजीव अभ्यारण्य ______________ में स्थित है.
(a) हिमाचल प्रदेश
(b) जम्मू और कश्मीर
(c) कर्नाटक
(d) महाराष्ट्र
(e) अरुणाचल प्रदेश

S11 Ans. (b)
Sol. Jasrota Wildlife Sanctuary located in J&K is Spread over an area of 10.04-sq-kms, this sanctuary houses an appreciable variety of bird as well as animal life, most notably Cheetal or Axis Deer. This is located right on the banks of river Ujh, northwards of village Jasrota. The entire area mainly sustains Bamboo Plantations.

Q12. भारत सरकार टकसाल, नोएडा स्वतंत्रता के बाद के युग में स्थापित एकमात्र टकसाल है. इसकी स्थापना वर्ष ______________ में हुई थी.
(a) 1988
(b) 1964
(c) 1959
(d) 1949
(e) 1974

S12 Ans. (a)
Sol. India Government Mint, Noida is the only Mint established in the post-independence era. This is the fourth Mint in the country.  It was completed within the scheduled time and the Mint started regular production from 1st July, 1988.

Q13. क्रोएशिया की मुद्रा क्या है?
(a) दिनार
(b) डॉलर
(c) कुना
(d) क्रोएशियाई फ़्रैंक
(e) यूरो

S13 Ans. (c)
Sol. Croatia officially the Republic of Croatia is a sovereign state between Central Europe, Southeast Europe, and the Mediterranean. Its capital city is Zagreb. Its currency is Kuna.

Q14. राष्ट्रीय ग्रामीण रोजगार गारंटी योजना की शुरुआत ______________ में की गई थी.
(a) 2004
(b) 2005
(c) 2006
(d) 2007
(e) 2008

S14 Ans. (c)
Sol. National Rural Employment Guarantee Act 2005 was later renamed as the "Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act" (or, MGNREGA), is an Indian labour law and social security measure that aims to guarantee the 'right to work'. It was launched on 2 Feb 2006 by PM Manmohan Singh.

Q15. निम्नलिखित में से राणा प्रताप सागर बांध किस नदी पर बनाया गया है?
(a) महानदी नदी
(b) चंबल नदी
(c) कृष्णा नदी
(d) गंगा नदी
(e) तापती नदी

S15 Ans. (b)
Sol. The Ranapratap Sagar Dam is a gravity masonry dam of 53.8 metres (177 ft) height built on the Chambal River at Rawatbhata in Rajasthan in India.


यह भी  देखें :





    CRACK IBPS PO 2017



    11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


    9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.




    1 comment: