English Questions For IBPS PO Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-5): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

Q1. Apace: Development on the project continued apace.
(a) ploddingly
(b) swiftly
(c) slow
(d) tardily
(e) delinquently

S1. Ans.(b)
Sol.Apace-at a quick pace : swiftly growing apace

Q2.Blithe: He showed blithe disregard for the rights of others.
(a) troubled
(b) morose
(c) beneath
(d) sad
(e) heedless

S2. Ans.(e)
Sol. Blithe- happy or carefree, showing a lack of proper thought or care , showing a casual and cheerful indifference considered to be callous or improper.

Q3. Fervent: It is his fervent hope that a peaceful solution will soon be found.
(a) favorite
(b) apathetic
(c) frigid
(d) intense
(e) similar

S3. Ans.(d)
Sol. Fervent - having or displaying a passionate intensity, hot, burning, or glowing.

Q4.Wrath: These buildings somehow survived the hurricane's wrath.
(a) gab
(b) glib
(c) glee
(d) anger
(e) sincere

S4. Ans.(d)
Sol. Wrathful- angry, strong vengeful anger or indignation

Q5. Tidings: They brought tidings of a great victory
(a) ignorance
(b) trio
(c) news
(d) minute
(e) central

S5. Ans.(c)
Sol. Tidings-news; information.

Q6.Tenebrous: It is a tenebrous night with no moon
(a) bright
(b) dark
(c) relevant
(d) dropped
(e) inviting

S6. Ans.(b)
Sol.Tenebrous-dark; shadowy or obscure, hard to understand

Directions (7-15): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly same in meaning to the given word in the question. Find the correct option having the same meaning.

Q7. Sempiternal
(a) eternal
(b) complex
(c) finite
(d) cease
(e) mutable

S7. Ans.(a)
Sol. Sempiternal-eternal and unchanging; everlasting.

Q8. Pulchritude
(a) introduced
(b) noble
(c) beauty
(d) power
(e) Defender

S8. Ans.(c)
Sol. Pulchritude-physical comeliness

(a) suggestion
(b) opposite
(c) grand
(d)  ridicule
(e) entered

S9. Ans.(d)
Sol.  Satire - the use of humour, irony, exaggeration, or ridicule to expose and criticize people's stupidity or vices, particularly in the context of contemporary politics and other topical issues.

Q10. Pellucid
(a) pillar
(b) lucid
(c) misty
(d) plight
(e) tinted

S10. Ans.(b)
Sol. Pellucid-translucently clear, easily understood; lucid.

Q11. Nescient
(a) heed
(b) taught
(c) ignorant
(d) sentient
(e) cognizant

S11. Ans.(c)
Sol. Nescient-lacking knowledge; ignorant

Q12. Lambent
(a) obscured
(b) murky
(c) flickering
(d) palish
(e) lame

S12. Ans.(c)
Sol.Lambent- (of light or fire) glowing, gleaming, or flickering with a soft radiance.

Q13. Stygian
(a) effulgent
(b) dark
(c) resplendent
(d) optimistic
(e) style

S13. Ans.(b)

Q14. Impuissant
(a) potent
(b) possible
(c) powerless
(d) adequate
(e) imposter

S14. Ans.(c)
Sol. Impuissant- unable to take effective action; powerless.

Q15. Dulcify
(a) incite
(b) sweeten
(c) agitate
(d) worry
(e) upset

S15. Ans.(b)
Sol.Dulcify- sweeten, calm or soothe.

You May also like to Read:


11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.

9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.