English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-10): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The tea plant, a native of Southern China, was known ……(1)…… very early times to Chinese botany and medicine. It is ……(2)……  in the classics ……(3)…… the various names of Tou, Tseh, Chung, Kha and Ming and was ……(4)…… prized for possessing the virtues of ……(5)…… fatigue, delighting the soul, strengthening the will and repairing the eyesight. It was not only administered as an internal dose, but often ……(6)…… externally in the form of paste to ……(7)…… rheumatic pains. The Taoists claimed it ……(8)…… an important ……(9)…… of the elixir of immortality. The Buddhists used it extensively to prevent drowsiness during ……(10)…… long hours of meditation.


Q1. 
(a) to
(b) after
(c) from
(d) beyond
(e) behind

S1. Ans.(c)
Sol. 'from' is the correct choice.
from-indicating the point in space at which a journey, motion, or action starts.

Q2. 
(a) taken away
(b) resorted into
(c) awarded for
(d) alluded to
(e) introduced in lieu

S2. Ans.(d)
Sol. allude-suggest or call attention to indirectly; hint at.
Option D is the correct choice.

Q3. 
(a) under
(b) between
(c) among
(d) besides
(e) like

S3. Ans.(a)
Sol. Under- in accordance with.
Option A is the correct answer

Q4. 
(a) rarely
(b) loosely
(c) under
(d) severely
(e) highly

S4. Ans.(e)
Sol. Option E.  From the passage it is clear that tea plant was highly prized because of its good qualities.

Q5. 
(a) absorbing
(b) relieving
(c) avoiding
(d) resolving
(e) recognizing

S5. Ans.(b)
Sol. Option B

Q6. 
(a) inserted
(b) developed
(c) conceived
(d) controlled
(e) applied

S6. Ans.(e)
Sol. 'applied ' is the correct option. Other options are irrelevant.

Q7. 
(a) recuperate
(b) alleviate
(c) conceal
(d) indicate
(e) slow

S7. Ans.(b)
Sol. alleviate-make (suffering, deficiency, or a problem) less severe.
Hence is the needed word.

Q8. 
(a) to
(b) also
(c) although
(d) as
(e) hardly

S8. Ans.(d)
Sol. ‘as ‘ is the right option.

Q9. 
(a) ingredient
(b) aspect
(c) offshoot
(d) outcome
(e) discovery

S9. Ans.(a)
Sol. ingredient

Q10. 
(a) that
(b) these
(c) their
(d) our
(e) remote

S10. Ans.(c)
Sol. 'their', is the correct word.

Directions (11-15): Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/s meaningfully complete.

Q11. Of all the problems that have __________ human beings since the beginning of recorded history. Perhaps the most significant has been the __________ of their own nature.
(a) encountered …… importance
(b) perplexed …… value
(c) questioned …… scope
(d) confronted …… riddle
(e) directed …… issue

S11. Ans.(d)
Sol. encountered-unexpectedly be faced with or experience confronted-face up to and deal with (a problem or difficulty).
Option D is the correct option because a word with negative connotation is required here. Riddle means  something or someone difficult to understand, puzzling question

Q12. Self-concept and self-esteem are crucial to personal and professional effectiveness because if they are not fully __________ ,It may act in mystifying and sometimes __________ ways.
(a) positive …… destructive
(b) developed …… proactive
(c) nurtured …… reactive
(d) nourished …… think
(e) devised …… vulnerable

S12. Ans.(c)
Sol. nurtured-care for and protect (someone or something) while they are growing. Option C is the correct choice.

Q13. A key factor in __________ an effective and fulfilling life in our complex society is the ability to __________ control over our actions.
(a) achieving …… exert
(b) obtaining …… energize
(c) projecting …… restrain
(d) providing …… admonish
(e) expressing …… withhold

S13. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice. Effective and fulfilling life is achieved. Exert means to apply. Hence both words gives a coherent meaning to the statement .

Q14. A theory is __________ evaluated to the degree that its concepts __________ to themselves a verification by independent investigators.
(a) critically …… pertain
(b) positively …… lend
(c) obviously …… yield
(d) alarmingly …… introduce
(e) delightfully …… submit

S14. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice. A theory is critically evaluated. Other option are incorrect
'pertain-be appropriate, related, or applicable to.'


Q15. It is often the __________ that everyone agrees about objectives; the disagreement __________ about exactly how they are to be achieved.
(a) view …… follows
(b) situation …… talked
(c) matter …… projects
(d) happening …… matter
(e) case …… matters

S15. Ans.(e)
Sol. Option E gives the grammatically correct meaning. Hence, is the answer.


You May Also Like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment