Test of the Day for Syndicate Bank PO Exam 2018

प्रिय उम्मीदवारों,

Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017

हम आपको TEST OF THE DAY प्रदान कर रहे हैं जो SBI Clerk 2018 जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी मदद करेंगा. आप टाइमर से सवालों का अभ्यास कर सकते हैं जो गति को बेहतर बनाने में आपकी सहायता करेगा. SBI Clerk आपके लिए सबसे एक बड़ा अवसर है जिसे आपको हासिल करना है, अपना खुद का लक्ष्य सेट करें और पूर्ण विश्वास के साथ आगे बढ़ें. आपकी तैयारी और सभी भविष्य की परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं हैं.



Q1. राष्ट्रीय केमिकल्स एंड फर्टिलाइजर्स लिमिटेड (आरसीएफ) भारत में सबसे प्रतिष्ठित सार्वजनिक क्षेत्र के उपक्रमों में से एक है. राष्ट्रीय केमिकल्स एंड फर्टिलाइजर्स लिमिटेड का मुख्य कार्यालय कहां है?  
पुणे
नई दिल्ली
मुंबई
चेन्नई
कोलकाता
Solution:
Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited (RCF) is one of the most revered public sector undertakings in India. A Mini Ratna company, it has two manufacturing units, one at Trombay, in Mumbai. Its headquartar located in Mumbai.

Q2. ELSS एक डायवर्सिफाइड इक्विटी म्यूचुअल फंड है, जिसका इक्विटी में निवेश करने वाले अधिकांश कॉरपस हैं. ELSS में "L" से क्या तात्पर्य है?
Least
Limited
Lose
Level
Linked
Solution:
An Equity Linked Savings Scheme (ELSS) is a diversified equity mutual fund which has a majority of the corpus invested in equities. Since it is an equity fund, returns from an ELSS fund reflect returns from the equity markets.

Q3. क्रेडिट कार्ड की सुविधा किस संस्थान द्वारा नहीं डी जाती है?
भुगतान बैंक
राष्ट्रीयकृत बैंक
सार्वजनिक क्षेत्र के बैंक
क्षेत्रीय ग्रामीण बैंक
विदेशी बैंक
Solution:
Credit card facility has not given by Payment Banks.

Q4. सरकार ने मौजूदा 30,000 रुपये से कर (टीडीएस) कटौती के लिए पीएफ वापसी की सीमा बढ़ा कर ____________ करने की अधिसूचना जारी कर दी है -
90,000 रुपये
70,000 रुपये
40,000 रुपये
50,000 रुपये
60,000 रुपये
Solution:
No tax would be deducted at source for PF withdrawals of up to Rs. 50,000. The government has notified raising the threshold limit of PF withdrawal for deduction of tax (TDS) from existing Rs. 30,000 to Rs. 50,000.

Q5. नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ सिक्योरिटीज मार्केट्स (एनआईएसएम) एक सार्वजनिक ट्रस्ट है, जो कि __________ द्वारा स्थापित है.
नाबार्ड
सेबी
भारतीय रिजर्व बैंक
सिडबी
IRDAI
Solution:
National Institute of Securities Markets (NISM) is a public trust, established by the Securities and Exchange Board of India (SEBI), the regulator for securities markets in India. It is located in Navi Mumbai, India.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कीजिए और दिए गए प्रश्नों का उत्तर दीजिए:
पांच मित्र हैं और वे सभी पांच भिन्न शहरों से सम्बंधित हैं. पांच मित्रों के नाम हैं सरस्वती, श्रवण, सिद्धार्थ, सुरमई और शोभा लेकिन इनका यही हो यह आवश्यक नहीं है. और पांच भिन्न शहर जहाँ से वे संबंधित हैं उनके नाम हैं: आगरा, वाराणसी, कानपूर, दिल्ली, नॉएडा लेकिन इनका क्रम यही हो आवश्यक नहीं है. उनको पांच भिन्न क्षेत्रों में महारथ हैं जैसे: शिक्षा, संगीत, मेडिकल (चिकित्सक), सॉफ्टवेर इंजीनियरिंग और फैशन डिजाइनिंग लेकिन इनका क्रम यही हो आवश्यक नहीं है. वे सभी एक ही बिल्डिंग में रहते हैं. बिल्डिंग में पांच भिन्न मंजिले जो एक से पांच (भूतल संख्या 1 और आगे भी) तक हैं. शोभा संख्या संख्या वाली मंजिल पर रहती है. व्यक्ति जो वाराणसी से है संख्या संख्या वाली मंजिल पर रहता है लेकिन जो व्यक्ति नॉएडा से है उसकी मंजिल से ऊपर है. सुरमई शीर्ष मंजिल पर रहता है. व्यक्ति जो आगरा से है और जो व्यक्ति कानपूर से है के बीच एक मंजिल का अन्तराल है. श्रवण  वाराणसी से नहीं है. चिकित्सक या तो दिल्ली या आगरा से है. शोभा नॉएडा से है. सुरमई संगीत गतिविधि में है. सिद्धार्थ और शोभा चिकित्सक और फैशन डिज़ाइनर हैं लेकिन इनका क्रम यही हो आवश्यक नहीं है. व्यक्ति जो संगीत में विशेषज्ञ है आगरा से सम्बंधित है. शिक्षक वाराणसी से नहीं है.

Q6. श्रवण कौन सी मंजिल पर रहता है? 
पहला 
दूसरा 
तीसरा 
चौथा 
इनमें से कोई नहीं 
Solution:
(6-10)

Q7. निम्नलिखित में से कौन सा संयोजन सत्य है?
सरस्वती-वाराणसी-शिक्षक 
श्रवण-कानपूर-सॉफ्टवेयर इंजीनियरिंग 
श्रवण-कानपूर-शिक्षक 
सिद्धार्थ-नॉएडा-चिकित्सक 
इनमें से कोई नहीं 

Q8. व्यक्ति जो शिक्षक और सॉफ्टवेयर इंजिनियर हैं के बीच कितनी मंजिलों का अन्तराल है? 
एक  
दो
तीन 
चार 
कोई नहीं  

Q9. कौन सॉफ्टवेयर इंजिनियर है?
श्रवण 
सरस्वती 
सिद्धार्थ 
सुरमई 
इनमें से कोई नहीं 

Q10. कौन फैशन डिजाइनिंग में विशेषज्ञ है?
सुरमई 
शोभा 
सिद्धार्थ 
श्रवण 
इनमें से कोई नहीं

Q11. रोहन एक कार्य को अकेले 16 दिन में करता है और किशन उसी कार्य को अकेले 20 दिन में करता है.तीसरे व्यक्ति रवि जिसकी कुशलता, दोनों रोहन और किशन की दोनों की साथ में कुशलता की   4/3  है, समान कार्य को कितने दिन में करेगा?
12 दिन
20/3  दिन
18/5  दिन
16/3  दिन
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12. विभु और इशिता की औसत आयु 22 वर्ष है. जब रोशनी, इशिता का स्थान लेती है,  तो औसत आयु में आधे वर्ष की वृद्धि होती है और जब रौशनी, विभु का स्थान लेती है, तो औसत उम्र 21.5 साल हो जाती है. इशिता की आयु कितनी है?
20 वर्ष
18 वर्ष
21 वर्ष
22 वर्ष
24 वर्ष
Solution:

Q13. चार अंकों वाली कितनी संख्याएं जो 6000 से बड़ी हैं, जिन्हें  0, 6, 3, 5  अंकों का एक साथ उपयोग करके बिना दोहराए बनाया जा सकता है.
18
20
24
12
6
Solution:

Q14. खाली गोलाकार शैल की भीतरी और बाहरी त्रिज्या क्रमशः 16सेमी और 25 सेमी है. शैल का आयतन ज्ञात कीजिए. (घन सेमी में)(Take π=22/7)
47,412
51,212
48,312
45,525
49,415
Solution:

Q15. पांच क्रमिक विषम संख्याओं का औसत 27 है. दूसरी सबसे अधिकतम संख्या और दूसरी सबसे न्यूनतम संख्या के वर्गों के बीच का अंतर क्या है? 
240
216
248
250
265
Solution:

Directions (16-20): Which of the words/phrases (a), (b), (c) and (d) given below is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage and make it meaningful and coherent. Words in option can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of the options is correct mark (e) as the answer. 

Q16. In spite of government’s efforts to curb the growth of cryptocurrencies and Blockchain in India, the people of India and the Indian market for cryptocurrencies appear to love them all the more. The year 2017 has been particularly interesting for the growth of cryptocurrencies in India, mainly due to the ‘to the moon’ journey of the Bitcoin missile. Digital currency’s rapid price appreciation has sparked a nationwide interest, with the mainstream Indian media going haywire on cryptocurrency reporting. Media routinely gives both ‘investment’ advice and reiterates ‘cautionary’ warnings from the Indian government at the same time.
limitation, rein, relating
grapple, wrestle, plugging
stop, light, bring
check, enkindle, erratic
None is correct
Solution:
Curb -a check or restraint on something. synonyms-restraint, restriction, check, brake, rein, control, limitation, limit,
Sparked -emit sparks of fire or electricity, ignite.
Haywire-erratic; out of control

Q17. The country has been at the forefront of massive cryptocurrency adoption this year and the government has struggled to keep up with developments and trading in the industry, where arbitrage between exchanges is commonplace.
head, deal, asset
front, grappled, trade
violent, scuffle, determined
vanguard, congested, trade
None is correct
Solution:
Forefront-the leading or most important position or place.
synonyms- vanguard, van, spearhead, head, lead, fore, front, front line, cutting edge, foreground
Struggled -make forceful or violent efforts to get free of restraint or constriction, engage in conflict.
synonyms-fight, grapple, wrestle, scuffle, brawl, spar,
Arbitrage- the simultaneous buying and selling of securities, currency, or commodities in different markets or in derivative forms in order to take advantage of differing prices for the same asset.
Synonym- merchandise, trade, investing

Q18. Judges of the constitutional courts are often those who have left lucrative careers in the legal profession to follow the path of justice administration. This means a big cut in their income and a limited social life, leave aside transfers out of their parent State High Court.
profitable, restricted, carry
lofty, engage, selling
trade, terms, purely
expensive, strained, view
None is correct
Solution:
Correct choice is option A.
Lucrative -producing a great deal of profit. synonyms- profitable, profit-making, gainful, remunerative, moneymaking, paying, high-income
Limited -restricted in size, amount, or extent; few, small, or short.
synonyms- restricted, finite, bounded, little, narrow, tight, lean, slight, slender,
Transfers -move from one place to another, change to another place, route, or means of transport during a journey. synonyms-move, convey, shift, remove, take, carry, fetch, lift, bring, bear, conduct, send

Q19. Urban planning is a mechanistic process that pays little heed to evolving urban landscapes. Taken together, this means band-aid solutions to congestion, i.e. building more roads. That is what the Jawaharlal Nehru Urban Renewal Mission did, as it allocated 80% of the budget to building roads and flyovers.
customers, buttress, roads
technician, overcrowding, fly-past
rear, further, maps
emit, trade, lift
None is correct
Solution:
Mechanistic -relating to theories which explain phenomena in purely physical or deterministic terms, determined by physical processes alone.
Congestion-the state of being congested.
synonyms- crowding, overcrowding; obstruction, blockage, stoppage, blocking, clogging, choking, plugging, stuffing; traffic jam, bottleneck
Flyovers -a bridge carrying one railway line or road over another, a low flight by one or more aircraft over a specific location. Synonyms- Flight, flying

Q20. India is known for many wonderful things. On the international stage, it is recognized as the fastest-growing economy in the world, and is well-known for its culture, exquisite cuisine and sense of community and family, among many other qualities. One thing it is less known for is the discovery and development of new medicines.
bridge, public, search
beautiful, process, felt
lovely, standard, finding
classic, back, findings
None is correct
Solution:
Exquisite- extremely beautiful and delicate, intensely felt.
synonyms- beautiful, lovely, elegant, graceful
 Qualities -the standard of something as measured against other things of a similar kind; the degree of excellence of something.
synonyms-standard, grade, class, classification, caliber, status, condition, character, nature, constitution, Make-up, form, rank, worth, value, level
Discovery -the action or process of discovering or being discovered.
synonyms- finding, locating, location, uncovering, unearthing