Test of the Day for Canara Bank PO Exam 2018

प्रिय उम्मीदवारों,

Test of the Day for Syndicate Bank PO Exam 2018

हम आपको TEST OF THE DAY प्रदान कर रहे हैं जो Syndicate Bank PO 2018 जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी मदद करेंगा. आप टाइमर से सवालों का अभ्यास कर सकते हैं जो गति को बेहतर बनाने में आपकी सहायता करेगा. Syndicate Bank PO आपके लिए सबसे एक बड़ा अवसर है जिसे आपको हासिल करना है, अपना खुद का लक्ष्य सेट करें और पूर्ण विश्वास के साथ आगे बढ़ें. आपकी तैयारी और सभी भविष्य की परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं हैं.



Q1. भारतीय रिजर्व बैंक द्वारा जारी आकड़ो के अनुसार भारत में विदेशी निवेश का सबसे बड़ा स्रोत मॉरीशस था. मॉरीशस की राजधानी क्या है?
जकार्ता
मनामा
पोर्ट लुइस
पोर्ट ब्लेयर
सुवा
Solution:
Mauritius was the largest source of foreign investment in India (21.8 per cent share at market value), followed by the US and the UK, according to a census by the Reserve Bank of India. Port Louis is the capital of Mauritius its Currency is Mauritian rupee.

Q2. इंडिया इंटरनेशनल साइंस फेस्टिवल का चौथा संस्करण ____________ में आयोजित किया गया.
नई दिल्ली
लखनऊ
चंडीगढ़
पुणे
मुंबई
Solution:
The fourth edition of the India International Science Festival will be held in Lucknow, Uttar Pradesh. The decision to hold the Festival in Lucknow was taken at the first preparatory meeting for the 4th India International Science Festival (IISF).

Q3. केन्द्रीय वित्त और कारपोरेट मामलों के मंत्री अरुण जेटली ने राष्ट्रीय सीएसआर डेटा पोर्टल और कॉरपोरेट डाटा पोर्टल को _____________ में लॉन्च किया.
दिल्ली
मुंबई
चेन्नई
बेंगलुरु
कोच्चि
Solution:
The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Arun Jaitley launched the National CSR Data Portal & Corporate Data Portal in Delhi. This initiative is a significant step towards driving accountability and transparency for corporate India.

Q4. भारत ने दूसरी बार ब्लाइंड विश्व कप 2018 जितने के लिए किस टीम को हराया?
बांग्लादेश
श्री लंका
नेपाल
पाकिस्तान
अफ़ग़ानिस्तान
Solution:
India beat Pakistan by two wickets to win the Blind Cricket World Cup 2018 for the second time after a thrilling match at Sharjah Cricket Stadium, the UAE. Hosts Pakistan had set India a target of 308 runs at a loss of eight wickets in their allotted 40 overs after they were put into bat.

Q5. डाक विभाग, भारत पोस्ट के रूप में कार्य करता है, भारत में एक सरकार द्वारा संचालित डाक प्रणाली है. डाक विभाग, किस विभाग के तहत कार्य करता है - 
वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय
वित्त मत्रांलय के राजस्व विभाग
वित्त मंत्रालय और लोक सेवा
संचार एवं सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय
गृह मंत्रालय
Solution:
The Department of Posts comes under the Ministry of Communications and Information Technology. The Postal Service Board, the apex management body of the Department, comprises the Chairman and six Members. The six members of the Board hold portfolios of Personnel, Operations, Technology, Postal Life Insurance, Human Resources Development, Planning respectively.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये: 
बारह व्यक्ति दो समानांतर रेखा में बैठे है जिसमे प्रत्येक रेखा में छ: व्यक्ति इस प्रकार बैठे है कि प्रत्येक आसन्न बैठे व्यक्ति के मध्य समान दूरी है. रेखा–1 में -P, Q, R, S, T और V बैठे है और इन सभी का मुख दक्षिण की ओर है. रेखा -2 में- A, B, C, D, E और F बैठे है और इन सभी का मुख दक्षिण दिशा की ओर है. दी गयी बैठने की व्यवस्था में एक रेखा बैठे व्यक्ति का मुख दूसरी रेखा में बैठे व्यक्ति के मुख की ओर है.

P, T के बायें से तीसरे स्थान पर बैठा है. न तो P न ही T रेखा के अंतिम छोर पर बैठे है. A, E के दायें से दुसरे स्थान पर बैठा है. न ही A न ही E का मुख T या P की ओर है. A रेखा के अंतिम छोर पर नहीं बैठा है. R का मुख A की ओर नहीं है और R रेखा के अंतिम छोर पर नहीं बैठा है. केवल एक व्यक्ति F और C के मध्य बैठा है. न ही F न ही C का मुख T की ओर है. C रेखा के अंतिम छोर पर नहीं बैठा है. केवल एक व्यक्ति V और Q के मध्य बैठा है. F, B का निकटतम पडोसी नहीं है और A का मुख V की ओर नहीं है.

Q6. V के दायें कितने व्यक्ति बैठे है?
एक
दो
तीन
कोई नहीं
इनमे से कोई नहीं
Solution:
(6-10)

Q7. V का संबंध B से है इसी प्रकार Q का संबंध C से है. तो समान आधार पर निम्नलिखित में से किसका संबंध P से है?
F
A
D
E
इनमे से कोई नहीं

Q8. V के सन्दर्भ में क्या सत्य है?
V का मुख A की ओर है
T, V का निकटतम पडोसी नहीं है.
C का मुख V के बायें से दुसरे स्थान पर बैठे व्यक्ति की ओर है 
V रेखा के एक अंतिम छोर पर बैठा है 
R, V के दायें से तीसरे स्थान पर बैठा है

Q9. निम्नलिखित में से कौन रेखा के अंतिम छोर पर बैठा है?
D, F
V, S
Q, S
B, D
इनमे से कोई नहीं

Q10. निम्नलिखित में से किसका मुख B की ओर है?
V
S
Q
R
T

Directions (11-15): निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में  प्रश्न संख्या के स्थान पर  क्या मान होगा?

Q11. 32, 36, 52, 88, 152, ?
266
252
422
256
225
Solution:

Q12. 13, 27, 55, 97, 153, ?
243
265
215
223
232
Solution:

Q13. 3, 4, 10, 33, 136, ?
903
822
685
548
658
Solution:

Q14. 888, 444, 222, 111, 55.5, ?
27.75
27.25
28.25
26.75
29.75
Solution:

Q15. 95, 103, 96, 104, ?
102
98
100
97
95
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Surly- the surly receptionist told us we'd have to wait outside in the rain
common
trend
extent
sulky
plan
Solution:
Option D is related to the word given.

Q17. Pique- A talented youngster who smashes his guitar in a fit of pique finds it magically reassembled just in time for a crucial concert.
priority
major
resentment
outdoor
factor
Solution:
Pique means a feeling of irritation or resentment resulting from a slight, especially to one's pride, arouse (interest or curiosity),feel irritated or resentful.
C is the correct choice.

Q18. Footloose: When she was 20, she was footloose and fancy-free, with no family or serious career to tie her down.
pledged
immured
easygoing
manacled
attached
Solution:
Footloose- able to act or move freely: not held back by ties to other people

Q19. Enervate: A lifetime of working in dreary jobs had enervated his very soul
assist
weary
refresh
animate
mobilize
Solution:
Enervate-weaken, deprive of strength, attenuate.

Q20. Quaint: The writer talks about the quaint customs of the natives.
prosaic
grave
attractive
predictable
standard
Solution:
Quaint- attractively unusual or old-fashioned.