Test of the Day in hindi for Syndicate Bank PO Exam 2018

प्रिय उम्मीदवारों,

Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017

हम आपको TEST OF THE DAY प्रदान कर रहे हैं जो SBI Clerk 2018 जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी मदद करेंगा. आप टाइमर से सवालों का अभ्यास कर सकते हैं जो गति को बेहतर बनाने में आपकी सहायता करेगा. SBI Clerk आपके लिए सबसे एक बड़ा अवसर है जिसे आपको हासिल करना है, अपना खुद का लक्ष्य सेट करें और पूर्ण विश्वास के साथ आगे बढ़ें. आपकी तैयारी और सभी भविष्य की परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं हैं.



Q1. एलीना स्वीटोलिना ने ब्रिसबेन इंटरनेशनल फाइनल में सीधे सेट जीत के साथ ऑस्ट्रेलिया में अपना पहला डब्ल्यूटीए खिताब हासिल किया है. वह किस देश से संबंधित है?
रूस
फ्रांस
ऑस्ट्रेलिया
यूक्रेन
स्विट्जरलैंड
Solution:
Elina Svitolina secured her first WTA title in Australia with a straight-sets victory in the Brisbane International final. Svitolina beat Belarusian qualifier Aliaksandra Sasnovich. Elina Svitolina is from Ukraine.

Q2. निम्नलिखित में से किस शहर में केन्द्रीय राज्य युवा कार्य और खेल मंत्री राज्यवर्धन राठौर ने एक समारोह में जीवंत खेलो इंडिया का लोगो शुभारंभ किया है?
पुणे
नई दिल्ली
मुंबई
बेंगलुरु
कोलकाता
Solution:
The vibrant Khelo India logo, reflecting the freshness, agility and vitality of New India was launched at a ceremony by the Union Minister of State ( I/C) Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore at the Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi.

Q3. स्विट्जरलैंड ने जर्मनी की मिश्रित युगल जोड़ी को हराकर पर्थ एरीना में फाइनल अपना तीसरा हॉम्मन कप जीता है. विजेता जोड़ी _______ की है.
अलेक्जेंडर ज़ेरेव और एंजेलिक केर्बर
जेनी पेरर्ट और मार्टिन रियोस
रोजर फेडरर और बेलिंडा बेनिसिक
ओना कौस्टे और टॉमी रांतामाकी
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Switzerland won their third Hopman Cup as Roger Federer and Belinda Bencic beat Germany's Alexander Zverev and Angelique Kerber in the deciding mixed doubles to secure a 2-1 victory in the final at the Perth Arena.

Q4. चंद्रमा की परिक्रमा करने वाले और इसके चट्टानी सतह पर चहल-कदमी करने वाले किस महान अंतरिक्ष यात्री का हाल ही में निधन हो गया है.
जॉन यंग
मार्क टी. वांडे हेई
मैथ्यू डोमिनिक
रैंडोल्फ ब्रेसनिक
जैक डी फिशर
Solution:
Legendary astronaut John Young, who walked on the Moon and later commanded the first space shuttle flight, has died at 87. Young was the only agency astronaut to go into space as part of the Gemini, Apollo and space shuttle programs and the first to fly into space six times. He was the ninth man to walk on the Moon.

Q5. किस खिलाडी ने हाल ही में अपनी पहली टाटा ओपन महाराष्ट्र टेनिस ट्राफी जीती है?
केविन एंडरसन
रोहन बोपन्ना
रॉबर्टो बूटीस्टा अगुट
महेश भूपति
गिलेस साइमन
Solution:
Gilles Simon of France has lifted the inaugural Tata Open Maharashtra Tennis trophy. In the summit clash in Pune, the unseeded French player defeated second-seeded Kevin Anderson in straight sets.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों का उत्तर दीजिये: 
सात मित्र P, Q, R, S, T, U, V विभिन्न शहरों आगरा, नोएडा, पटना, दिल्ली, वाराणसी, जयपुर और पुरी से हैं. वे सभी विभिन्न ब्रांड के जूते जैसे नाइक, लोटो, लांसर, स्पार्क्स, प्यूमा, एडिडास और रिबॉक पहनते हैं. वे सभी विभिन्न रंग जैसे नारंगी, लाल, पीला, नीला, कहरुवा, इंडिगो और गुलाबी पसंद करे हैं. T स्पार्क्स के जूते पहनता है और इंडिगो रंग पसंद करता है. लैंसर के जूते पहनने वाले व्यक्ति नीला और गुलाबी रंग पसंद नहीं है. U रीबॉक और लोटो के जूते नहीं पहनता और नीला रंग पसंद करता है. P को गुलाबी या पीला रंग पसंद नहीं. S दिल्ली से है और एडिडास के जूते पहनता है. Q पटना से है और नाइके के जूते नहीं पहनता. V या तो पुमा या लोटो के जूते पहनता है. Q लोटो के जूते नहीं पहनता. पीला रंग पसंद करने वाला व्यक्ति नोएडा या दिल्ली का नहीं है. जयपुर का व्यक्ति इंडिगो रंग पसंद करता है. वाराणसी का व्यक्ति गुलाबी रंग पसंद करता है और रीबॉक के जूते पहनता है. नाइके के जूते पहनने वाला व्यक्ति पुरी या जयपुर का है. S नारंगी रंग पसंद करता है. लोटो के जूते पहनने वाले व्यक्ति को कहरुवा रंग पसंद है. U पुरी का नहीं है.

Q6. निम्नलिखि में से U किस शहर से है?
जयपुर
नोएडा
आगरा
या तो (a) या (b)
या तो (b) या (c)
Solution:
(6-10)

Q7. निम्नलिखित में से P को कौन-सा रंग पसंद है?
लाल
कहरुवा
इंडिगो
नीला
इनमें से कोई नहीं

Q8. निम्नलिखित में से लांसर के जूते कौन पहनता है?
U
R
S
Q
इनमें से कोई नहीं

Q9. निम्नलिखित में से कौन पूरी से है?
P
R
Q
V
इनमें से कोई नहीं

Q10. निम्नलिखित में से कौन सा संयोजन सही है?
R- गुलाबी- वाराणसी
U- पीला- लांसर
P- इंडिगो- जयपुर
V- दिल्ली- लोटो
इनमें से कोई नहीं

Q11. एक सूमो का वजन संयुक्त रूप से उसकी ऊंचाई और उसकी आयु के अनुसार भिन्न होता है जब इसकी ऊंचाई 1.2 मीटर और आयु 20 वर्ष है तब उसका वजन 48 किलो है. तो यदि उसकी ऊंचाई 1.5 मीटर और आयु 30 वर्ष है तो सूमो का वजन कितना होगा?
60 किलो
72 किलो
90 किलो
58 किलो
54 किलो
Solution:

Q12. एक दंपति का विवाह 9 वर्ष पूर्व हुआ, उस समय पत्नी की आयु उसके पति की आयु से 20% कम थी. अब से 6 वर्ष बाद, पत्नी की आयु उसके पति से केवल 12.5% कम हो जाएगा. अब उनके छह बच्चें है, जिनमें एकल, जुड़वा और ट्रिप्लेट है और उनकी आयु का अनुपात क्रमशः 2: 3: 4 है, इस परिवार की वर्तमान आयु के लिए अधिकतम संभव मान क्या हो सकता है?
110 वर्ष
103 वर्ष
105 वर्ष
83 वर्ष
87 वर्ष
Solution:

Q13. माँ यात्री मंदिर में हर भक्त अनाथों को फल देते हैं इसप्रकार हर अनाथ दर्जन के भाव में केले, संतरे और अंगूर 3: 2: 7 के अनुपात में प्राप्त करतें है लेकिन एक अंगूर का वजन 24 ग्राम और केले और संतरे के वजन का अनुपात 4: 5 है जबकि संतरे का वजन 150 ग्राम है. वज़न के रूप में सभी तीनों फलों का अनुपात का क्या होगा जो एक अनाथ प्राप्त करता है?
30 : 25 : 14
180 : 150 : 82
75 : 42 : 90
71: 63 : 67
इनमें से कोई नहीं 
Solution:

Q14. एक खाव में पांच बक्से हैं. पहले बॉक्स का वजन 200 किलो है और दूसरे बॉक्स का वजन तीसरे बॉक्स के वजन से 20% अधिक है, जिसका वजन पहले बॉक्स के वजन से 25% अधिक है. चौथा बॉक्स 350 किग्रा का है, जो पांचवें बॉक्स की तुलना में 30% हल्का है. चार भारी बॉक्स और चार हल्के बक्से के औसत वजन में अंतर ज्ञात कीजिये
51.5 kg
75 kg
37.5 kg
112.5 kg
121.5 kg
Solution:

Q15. एक मशीन का मूल्य प्रत्येक वर्ष उसके पिछले मूल्य की तुलना में 10% की दर से कम हो जाता है. हालांकि, हर दूसरे वर्ष में कुछ रखरखाव कार्य होता है, जिससे उस विशेष वर्ष में, मूल्यह्रास अपने पिछले मूल्य का केवल 5% होता है. यदि चौथे वर्ष के अंत में, मशीन का मूल्य 1,46,205 रुपये है. तो पहले वर्ष की शुरुआत में मशीन का मूल्य ज्ञात करें?
1,90,000 रुपये
2,00,000 रुपये
1,95,000 रुपये
2,10,000 रुपये
इनमे से कोई नही
Solution:

Directions (16-20): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence, as specified in bold in each part. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., “No correction required” as your answer. 

Q16. Recent history of the Indian Science Congress Association (I) suggest that it most often making news for the matters else then science. Like the British Association for the Advancement of Science, now (II) known as the British Science Association, it was meant to be a forum for scientists to present topical research, (III) get funds and served as an platform for science to reach out to the broader public.
(I) suggests that it most often makes news for matters other than
(II) knowing as British Science Association
(III) get funds and serve as a platform for science to reach out
Only (I)
Only (III)
Both (I) and (III)
Both (II) and (III)
No correction required
Solution:
There is an error in I and III. Both I and III are grammatically incorrect. In I replace "else then" with "other than" and making with Makes. Similarly, III Option statement is more appropriate and grammatically coherent than the bold part in passage.

Q17. The navy and the coast guard braved the rough weather to rescue others adrift on the choppy waters but coastal communities are angry that the state government, which seems to have been surprised by the freak weather condition, was slow to react.
(I) whether to rescue other’s adrift upon
(II) waters but coastal communities is angry
(III) who seemingly to have been surprising
Only (I)
Only (III)
Both (I) and (III)
Both (II) and (III)
No correction required
Solution:
No correction required.

Q18. The World Inequality Report 2018 released by the World Inequality Lab last week says that income inequality in India has increased since economic liberalisation. This, it notes, is in contrast to the earlier decades when inequality dropped under socialist policies. As expected, the finding has been used by many to argue that the rich should be taxed more to help the poor. The logic is that the rich get rich over the expenses of the poor, so taxes that redistribute wealth are only a rational response to inequality.
(I) inequality in India have increased for economic
(II) the finding has been used by much for argue
(III) The logic is that the rich get richer at the expense of the poor
Only (I)
Only (III)
Both (I) and (III)
Both (II) and (III)
No correction required
Solution:
Rich get richer is the correct expression. Hence correct choice is option B.

Q19. India needs for quick frame the appropriate and updation of cybersecurity policies, create adequate infrastructure, and foster closer collaboration between all those involved to ensure a safe cyberspace. Minister of Communications Manoj Sinha said at the Global Conference on Cyberspace 2017 that there must be enhanced cooperation among nations and reaffirmed a global call to action for all United Nations member nations to not attack the core of the Internet even when in a state of war. This also clearly emphasizes the fact that more than ever before, there is a need for a Geneva-like Convention to agree on some high-level recommendations among nations to keep the Internet safe, open, universal and interoperable.
(I) India needs to quickly frame an appropriate and updated cybersecurity policy,
(II) that their must be enhancement cooperation between nations and reaffirmed
(III) emphasizes the fact that more then ever before, there is need
Only (I)
Only (III)
Both (I) and (III)
Both (II) and (III)
No correction required
Solution:
There is an error in I bold part of the paragraph. I part given in option is the appropriate expression.

Q20. The government’s decision to increase import duties on a variety of products, including phones and TV sets, is not a good idea. This has been done in the name of promoting Make in India, but experience, of India’s own past and of Asia’s tiger economies, shows that forcing import substitution behind high tariff walls is a bad way to promote manufacture. 
(I) The government’s decision at increasing import duties over an
(II) of India’s own past and of Asia’s tiger economies, shows
(III) walls is a bad way for promoting the manufactured
Only (I)
Only (III)
Both (I) and (III)
Both (II) and (III)
No correction required
Solution:
No correction required.