Test of the Day for OICL AO Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-clerk-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो OICL AO,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेगा



Q1. विदेश मंत्रालय द्वारा आयोजित पहले एशियान-इंडिया संगीत समारोह का हाल ही में _____________ में समापन हुआ.
भुवनेश्वर
चेन्नई
नई दिल्ली
कोलकाता
चंडीगढ़
Solution:
The first ever ASEAN-India music festival began at Purana Quila in New Delhi. The 3-day festival has organised by the Ministry of External Affairs, Government of India in collaboration with Culture Ministry to celebrate the 25th year anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations.



Q2. जिस ऋणदाता ने हाल ही में हिंदुस्तान पेट्रोलियम कॉर्पोरेशन लिमिटेड (एचपीसीएल) के साथ BHIM/यूपीआई व्यापारी समाधान के साथ सभी एचपीसीएल रिटेल आउटलेटों को सक्षम करने के लिए एक समझौता ज्ञापन में प्रवेश किया.
आईसीआईसीआई बैंक
इंडसइंड बैंक
करूर वैश्य बैंक
सिंडिकेट बैंक
विजय बैंक
Solution:
Vijaya Bank has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions. This rollout will empower all petrol pump attendants and LPG delivery personnel to accept digital payments.

Q3. . किस कार्यक्रम के अंतर्गत, सांस्कृतिक संबंधों को बढ़ावा देने के लिए उत्तर प्रदेश, अरुणाचल प्रदेश और मेघालय द्वारा समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए गए थे?
नवीन युग, नया भारत
एक भारत, श्रेष्ठ भारत 
नवीन भारत, स्वच्छ भरत
एक भारत, आधुनिक भारत
एक श्रेष्ठ आधुनिक भारत
Solution:
An MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ program, to boost cultural ties. Under the program, the states will connect with each other to know more about the culture, heritage and traditions of each other.

Q4. भारत-ऑस्ट्रेलिया संयुक्त संचालन समिति की पहली बैठक हाल ही में _______________ में आयोजित की गई थी.
नई दिल्ली
चंडीगढ़
हिसार
बैंगलोर
चेन्नई
Solution:
The First Meeting of India-Australia Joint Steering Committee was held in New Delhi. Shri TVSN Prasad, Additional Secretary, Ministry of Home Affairs and Mr. Stephen Bouwhuis, First Assistant Secretary, International and Auscheck Division, Criminal Justice Group, Attorney-General's Department led the respective delegations. This meeting was a follow-up to the MoU on Cooperation in Combating International Terrorism and Transnational Organized Crime exchanged between the two sides during the visit of Australian Prime Minister Mr. Malcolm Turnbull to New Delhi in April 2016.

Q5. एचडीएफसी लाइफ इंश्योरेंस कंपनी ने ग्राहक सेवा के लिए कृत्रिम बुद्धि का इस्तेमाल करने वाले ट्विटर के लिए एक सर्विसिंग बॉट ____________ को लॉन्च किया है.
Ping
Seog
Neo
Jong
Meen
Solution:
HDFC Life Insurance Company has launched 'Neo', a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service. This is the second bot put in operation by HDFC Life, after the launch of SPOK, which was an email bot to answer customer queries.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये:
एक निश्चित कूट भाषा में     
"harder for tourist visit" को “ R*4 H^6 L@2 V%5" लिखा गया है
"held the seat since" को " X*4 Z#3 S@2 O#3" लिखा गया है
"they were looking for" को "V#3 L@2 M^6 I#3" लिखा गया है 

Q6. एक कूट भाषा में ‘speech’ को किस प्रकार कोडित किया गया है?
X%5
X@5
X%15
Z%5
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:- There is special symbol used for specific word. These symbol are based on total number of letter in a word.
If there are three letter in word then use @ symbol, for four letter word use # symbol and in the same way for five letter use *, six letter use % and for seven letter word use ^ symbol.

Q7. कूट भाषा में ‘minister' को किस प्रकार कोडित किया गया?
V^6
V@6
V^5
X^6
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:- There is special symbol used for specific word. These symbol are based on total number of letter in a word.
If there are three letter in word then use @ symbol, for four letter word use # symbol and in the same way for five letter use *, six letter use % and for seven letter word use ^ symbol.

Q8. दी गयी कूट भाषा में ‘mosque’ के लिए क्या संभावित कोड होगा?
F%15
F*5
F@5
F%5
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:- There is special symbol used for specific word. These symbol are based on total number of letter in a word.
If there are three letter in word then use @ symbol, for four letter word use # symbol and in the same way for five letter use *, six letter use % and for seven letter word use ^ symbol.

Q9. दी गयी कूट भाषा में ‘fly’ के लिए क्या संभावित कोड होगा?
O%2
O*2
O#2
O@2
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:- There is special symbol used for specific word. These symbol are based on total number of letter in a word.
If there are three letter in word then use @ symbol, for four letter word use # symbol and in the same way for five letter use *, six letter use % and for seven letter word use ^ symbol.

Q10. दी गयी कूट भाषा में ‘high' के लिए क्या कोड़ है?
T#3
T#13
T@3
T*3
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:- There is special symbol used for specific word. These symbol are based on total number of letter in a word.
If there are three letter in word then use @ symbol, for four letter word use # symbol and in the same way for five letter use *, six letter use % and for seven letter word use ^ symbol.

Q11. एक परीक्षा में राज ने 68 प्रतिशत अंक प्राप्त किए, सुनील ने 84 प्रतिशत अंक और रवी ने 78 प्रतिशत अंक प्राप्त किये. परीक्षा के अधिकतम अंक 780 हैं. सभी तीनों लड़कों द्वारा मिलकर प्राप्त किए गए औसत अंक कितने हैं?
574
598
450
590
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q12. एक चतुर्भुज के कोणों के बीच का अनुपात 2 : 5 : 7 : 4 है.  चतुर्भुज के दूसरे सबसे बड़े कोण का 3/2 समानांतर चतुर्भुज के बड़े कोण के बराबर है. समानांतर चतुर्भुज के आसन्न छोटे कोण और चतुर्भुज के सबसे छोटे कोण के बीच का अंतर क्या है?
13°
12°
10°
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q13. एक व्यक्ति 45 सेकंड में एक स्थिर ट्रेन को पार करता है. वही ट्रेन 9 सेकंड में एक खम्बे को पार करती है. ट्रेन की गति और व्यक्ति की गति के बीच का क्रमिक अनुपात क्या है?
5 : 1
9 : 4
8 : 5
निर्धारित नहीं किया जा सकता
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q14. अवनी ने 13 चपाती, चावल के 5 प्लेट, मिश्रित सब्जियों की 7 प्लेट और 4 आइसक्रीम के कप का आर्डर दिया. एक चपाती की कीमत 4 रुपये, चावल की एक प्लेट 45 रुपये, मिश्रित सब्जियों की एक प्लेट 65 रुपये और एक आइसक्रीम कप 25 रुपये है. अवनी ने कैशियर को कितने पैसे दिए?
Rs. 850
Rs 795
Rs 832
Rs 750
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q15. 600 रुपये की ब्याज की साधारण ब्याज की एक निश्चित दर पर 600 रूपये 6 वर्ष में 1032 रूपये हो जाते है. यदि दर प्रतिशत के मूल्य में वृद्धि होती है तथा नई दर के मूल्य और पुराने ब्याज दर का अंतर 3% है, तो 5 वर्ष में 600 रुपये कितने धनराशि हो जाएगी?
Rs 1020
Rs 1250
Rs 1050
आंकड़े अपर्याप्त हैं
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required mark (e) as the answer.

Q16. While we were discussing the situation, Nancy broke down to give her opinion.
broke in
broke into
broke up
broke for
No improvement required
Solution:
break in - interrupt a discussion.

Q17. We need to have a meeting this week in order to iron on the distribution problems.
iron off
iron out
iron upon
iron in
No improvement required
Solution:
iron out- eliminate.

Q18. When the sun goes down, it moves down in the sky until it cannot be seen anymore
go below
goes away
goes back
goes off
No improvement required
Solution:
No improvement required go down means set (sun).

Q19. The manager warned his young players not to get carried off by the emotion of the occasion.
carried back
carried down
carried upon
carried away
No improvement required
Solution:
carry away- to become so excited about something.

Q20. What the problem comes for to is 'Will the consumer be willing to pay more for a higher quality product?'
comes for as
comes in at
comes down to
comes by to
No improvement required
Solution:
come down to- mean, signify.