15/11/2017

Test of the Day for OICL AO Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-clerk-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो OICL AO,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेगा



Q1. पहले भारतीय पत्रकार-कार्यकर्ता को नामांकित करें, जिसे मरणोपरांत प्रतिष्ठित अन्ना पॉलिन्कोस्काया पुरस्कार से सम्मानित किया गया.
संतोष कुमार घोष
कंचन गुप्ता
गौरी लंकेश
सुचेता दलाल
तीस्ता सेटलवाड़
Solution:
Journalist-activist Gauri Lankesh, who was shot dead by unknown assailants recently, has been posthumously accorded with the prestigious Anna Politkovskaya Award, instituted by Reach All Women (RAW) in War. She is the first Indian Journalist to win Anna Politkovskaya Award.

Q2. मूर्तीदेवी पुरस्कार वार्षिक रूप से किस क्षेत्र में दिया जाता है?
साहित्य
फिल्म
पत्रकारिता
संगीत
कला
Solution:
The Moortidevi Award is an annual literary award in India presented by the Bharatiya Jnanpith organization for Literature In 2003, the prize included an amount of 1 lakh, a plaque, a statue of Saraswati, and a shawl. The cash prize was raised to 2 lakh in the year 2011 and to ?4 lakh in the year 2013.

Q3. असम के वर्तमान मुख्यमंत्री कौन हैं?
सरबानंद सोनोवाल
वजूभाई वाला
पवन कुमार चामलिंग
माणिक सरकार
नारा चंद्राबाबू नायडू
Solution:
Sarbananda Sonowal is an Indian politician who has been Chief Minister of Assam since 2016. Previously he served as Union Minister for Sports & Youth Affairs and Minister of State for Entrepreneurship and Skill Development in the Narendra Modi Government. He was elected to the 16th Lok Sabha from the Lakhimpur Lok Sabha constituency in Assam as a member of the Bharatiya Janata Party.

Q4. सिमलीपल नेशनल पार्क किस भारतीय राज्य/ संघ शासित प्रदेश में स्थित है?
मध्य प्रदेश
दमन और दीव
ओडिशा
उत्तर प्रदेश
केरल
Solution:
Simlipal National Park is a national park and a tiger reserve in the Mayurbhanj district in the Indian state of Odisha. It is part of the Similipal-Kuldiha-Hadgarh Elephant Reserve popularly known as Mayurbhanj Elephant Reserve, which includes three protected areas — Similipal Tiger Reserve, Hadgarh Wildlife Sanctuary and Kuldiha Wildlife Sanctuary. Simlipal National Park derives its name from the abundance of semul (red silk cotton trees) that bloom here.

Q5. वुशु वर्ल्ड चैम्पियनशिप 2017 हाल ही में _____________ में आयोजित किया गया था.
पेरिस, फ्रांस
मास्को, रूस
न्यू यॉर्क, यूएसए
वाशिंगटन डीसी, यूएसए
कज़ान, रूस
Solution:
The Wushu World Championship 2017 was held recently in Kazan, Russia.

Directions (6-10): नीचे दी गई जानकारी को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये: एक शब्द और संख्या व्यवस्था मशीन को जब शब्दों और संख्याओं का एक इनपुट दिया जाता है, तो वह प्रत्येक चरण में एक निश्चित नियम का अनुसरण करते हुए उन्हें व्यवस्थित करती है। निम्नलिखित इनपुट और पुनर्व्यवस्था का एक उदहारण है:. 
एक शब्द और संख्या व्यवस्था मशीन को जब शब्दों और संख्याओं का एक इनपुट दिया जाता है, तो वह प्रत्येक चरण में एक निश्चित नियम का अनुसरण करते हुए उन्हें व्यवस्थित करती है। निम्नलिखित इनपुट और पुनर्व्यवस्था का एक उदहारण है:
Input:  curfew 16 was 28 imposed 11 as 23 measure 37 to 32
चरण I:  as curfew 16 was 28 imposed 23 measure 37 to 32 12
चरण II: curfew as 16 was 28 imposed measure 37 to 32 12 24
चरण III: imposed curfew as 16 was 28 measure to 32 12 24 38
चरण IV: measure imposed curfew as was 28 to 32 12 24 38 15
चरण V: to measure imposed curfew as was 32 12 24 38 15 27
चरण VI: was to measure imposed curfew as 12 24 38 15 2731

चरण VI उपर्युक्त व्यवस्था का अंतिम चरण है.
ऊपर दिए गए चरणों में अनुसरण किये गए नियमों के अनुसार, निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न में दिए गए इनपुट के लिए उपयुक्त चरण ज्ञात कीजिये.

Q6. निम्नलिखित में से किस चरण में तत्व ‘end been 14’ इसी क्रम में होगा?
14’ has been found in the same order?
चरण I
चरण IV
चरण V
चरण II
चरण VI
Solution: (6-10)

Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step. a) For words arrangement- Words are arranged in ascending order from left to right. b) For numbers arrangement- There are three even numbers and three odd numbers. Odd number are arranged in first three step in ascending order from right to left(Each odd number is added by one while they are arranged). And from step IV to VI , even numbers are arranged from right to left(One is subtracted by each even number while they are arranged).
 Input: has 13 been 19 on 26 the 38 end 29 since 42
 Step I: been has 19 on 26 the 38 end 29 since 42 14
 Step II: end been has on 26 the 38 29 since 42 14 20
 Step III: has end been on 26 the 38 since 42 14 20 30
 Step IV: on has end been the 38 since 42 14 20 30 25
 Step V: since on has end been the 42 14 20 30 25 37
 Step VI: the since on has end been 14 20 30 25 37 41

Q7. चरण VI में दायें छोर से तीसरे तत्व और चरण I में बायें छोर से तीसरे तत्व में कितना अंतर है?
6
7
8
9
इनमें से कोई नहीं

Q8. चरण V में, ‘since’ उसी प्रकार ‘37’ से और चरण III में ‘has’ उसी प्रकार ‘30’ से संबंधित है जिस प्रकार चरण II में ‘end’ ______ से संबंधित है?
39
20
14
42
26

Q9. अंतिम से दूसरे चरण में ‘been’ और ‘42’ के ठीक मध्य कौन सा तत्व है?
20
37
end
the
इनमें से कोई नहीं

Q10. दिए गए इनपुट के आधार पर निम्नलिखित में से कौन सा चौथा चरण होगा?
on has end been the 38 since 42 14 20 2530
on end been has the 38 since 42 14 20 30 25
on has end been 42 the 38 since 14 20 30 25
on has end been the 38 since 42 14 20 30 25
इनमें से कोई नहीं

Q11. एक बाल्टी में दो तरल पदार्थ A और B का अनुपात 5: 7 है. यदि 6 लीटर मिश्रण को 6 लीटर तरल B से प्रतिस्थापित किया जाता है, तो दोनों तरल का अनुपात 3 : 5 हो जाता है. बाल्टी में तरल B की मात्रा कितनी थी
42 लीटर
44 लीटर
45 लीटर
35 लीटर
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q12. A और B की आय अनुपात 7 : 4 में है. A, B और C के व्यय का अनुपात 9 : 7 :3 है. यदि C 4500 रुपये खर्च करता है और B 1500 रुपये बचाता है, तो A के द्वारा कितनी राशि बचाई गयी?
6500 रुपये
8000 रुपये
7500 रुपये
8500 रुपये
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13. श्री. सिघनिया ने 40,000 रूपये की एक राशि को 10 प्रतिशत प्रतिवर्ष की दर से निवेश करते है. ब्याज पहले वर्ष के लिए अर्धवार्षिक रूप से संयोजित किया जाता है और अगले वर्ष के लिए वार्षिक रूप से संयोजित किया जाता है. दो वर्षो के अंत में अर्जित ब्याज ज्ञात कीजिये?
8,800 रूपये
9,040 रूपये
8,510 रूपये
9,800 रूपये
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14. सौरभ ने 20 प्रतिशत प्रतिवर्ष की साधारण ब्याज दर पर एक योजना में दो वर्षो के लिए 25,500 रुपये की राशि का निवेश किया. दो वर्षो के अंत में उसने मूलधन और ब्याज के योग को 10% प्रतिशत प्रतिवर्ष की चक्रवृद्धि ब्याज दर से एक अन्य योजना में निवेश किया. सौरभ द्वारा मूलधन पर 4 वर्षो में अर्जित कुल ब्याज ज्ञात कीजिये?
17,697 रुपये
15,017 रुपये
23,597 रुपये
24,247 रुपये
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15. 7 व्यक्ति एक वृताकार टेबल के चारों ओर कितने प्रकार से बैठ सकते हैं?
820
720
950
5040
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of these words fit well, mark your answer as none of these. 

Q16. I. They eventually _______ him over with some persuasive arguments. II. It was a challenge, but we _______ out in the end. III. I feel like I can't _______. Nothing I do seems to make any difference.
talk
walk
win
get
see
Solution:
win (someone) over- to persuade (someone) to accept and support something (such as an idea) after opposing it can't win informal — used to say that success is not possible for someone in a particular situation

Q17. I. Students go to health _______ for medical attention. II. The lawyers offer their _______ for free to those who cannot afford to pay. III. They made sure there was a car at her _______ when she got there.
camp
demo
checkup
place
service
Solution:
at someone's service- ready or available for someone's use, work done by an organization or person that does not involve producing goods, an organization, company, or system that provides something to the public

Q18. I. Her ________ with the museum lasted over two decades. II. The teacher tried to ________ all the children in the game. III. She remained ________ with the organization for many years.
add
connection
bring
involve
interest
Solution:
I. Her involvement with the museum lasted over two decades.
II. The teacher tried to involve all the children in the game.
III. She remained involved with the organization for many years.
to cause (someone) to be associated with someone or something, to have or include (someone or something) as a part of something’

Q19. I. He's going to be ________ the company soon and starting his own business. II. The starting quarterback had to ________ the game because of an injury. III. Did you ________ your key in the door again?
going
join
leave
see
withdraw
Solution:
to stop attending, belonging to, or working for (a school, a group, an organization, etc.),to go away and allow or cause (something or someone) to remain

Q20. I. He signed an __________ to buy the property. II. They have been unable to reach __________ about how to achieve reform. III. Any changes to the plan require the __________ of everyone involved.
document
agreement
news
envelop
engagement
Solution:
an arrangement, contract, etc., by which people agree about what is to be done, the act of agreeing, a situation in which people share the same opinion: a situation in which people agree

               



You May Also Like to Read: 



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment