Test of the Day in Hindi for IBPS Exam 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेगा.



Q1. विलय के बाद स्टेट बैंक ऑफ इंडिया (एसबीआई) की टैगलाइन क्या है?
Banker to every Indian
The Name you can Bank Upon
A Faithful & Friendly Financial Partner
Experience Next Generation Banking
A Tradition of Trust
Solution:
After the merger the tagline of SBI has remained same i.e. "Banker to every Indian".



Q2. एसबीआई का मुख्यालय कहां है?
मुंबई
चेन्नई
कोलकाता
 नई दिल्ली
पुणे
Solution:
Headquarter of SBI is in Mumbai, Maharashtra.

Q3. राज्य-चालित विद्युत पारेषण उपयोगिता ____________ ने हाल ही में घोषणा की थी कि उसे अपनी विभिन्न परियोजनाओं के लिए एशियाई विकास बैंक (एडीबी) से 500 मिलियन अमरीकी डालर का ऋण मिलेगा.
एचपीसीएल
पावर ग्रिड कॉर्प
आईओसीएल
बीईएल
एनडीआरएफ
Solution:
State-run power transmission utility Power Grid Corp announced that it will get a loan of USD 500 million from the Asian Development Bank (ADB) for its various projects.

Q4. एक 12 वर्षीय भारतीय मूल के बच्चे का नाम बताइए, जिसे यूके के 'चाइल्ड जीनियस' के रूप में एक लोकप्रिय टेलीविजन क्विज़ प्रतियोगिता घोषित किया गया.
समीर साना
कुलदीप राणा
राहुल दोशी
रामे देवा
कमल वत्स
Solution:
A 12-year-old Indian-origin boy named Rahul Doshi has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition, days after he became an overnight sensation after answering all questions correctly.

Q5. निम्नलिखित में से किस देश के साथ अमेरिका ने उल्ले फ्रीडम गार्डियन ड्रिल नामक एक 10 दिवसीय वार्षिक सैन्य अभ्यास शुरू किया है?
दक्षिण कोरिया
जापान
उत्तर कोरिया
इंडोनेशिया
इंडिया
Solution:
The US and South Korea began a 10-day-long annual military exercise. The Ulchi Freedom Guardian drill is a computer-simulated defensive exercise designed to enhance readiness and maintain stability on the Korean peninsula.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये:
एक निश्चित कूट भाषा में
“earlier in the last” को “12#U   20@F  9*O   5^S” लिखा गया है
“money should not be” को “13$Z   2*F   14@U   19%E” लिखा गया है
“top decision making body” को “2#Z   13%H   4&O   20@Q” लिखा गया है

Q6. दी गयी कूट भाषा में ‘trigger’ को किस प्रकार कोडित किया गया है?
20^S
20%S
20@S
20*S
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-
Symbol are used as per the number of letter contains each word.
Word which have two letter-*, for three letter word-@, for four letter word-#, for five letter word-$, for six letter word- %, for seven letter word-^, for eight letter word-&.

Q7. दी गयी कूट भाषा में ‘brief’ को किस प्रकार कोडित किया गया है?
2$G
2*G
3$G
2$H
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-
Symbol are used as per the number of letter contains each word.
Word which have two letter-*, for three letter word-@, for four letter word-#, for five letter word-$, for six letter word- %, for seven letter word-^, for eight letter word-&.

Q8. दी गयी कूट भाषा में ‘making’ को किस प्रकार कोडित किया गया है?
14%H
13@H
13*H
13%H
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-
Symbol are used as per the number of letter contains each word.
Word which have two letter-*, for three letter word-@, for four letter word-#, for five letter word-$, for six letter word- %, for seven letter word-^, for eight letter word-&.

Q9. दी गयी कूट भाषा में ‘suffered’ को किस प्रकार कोडित किया गया है?
20&E
19%E
19*E
19&E
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-
Symbol are used as per the number of letter contains each word.
Word which have two letter-*, for three letter word-@, for four letter word-#, for five letter word-$, for six letter word- %, for seven letter word-^, for eight letter word-&.

Q10. दी गयी कूट भाषा में ‘body’ को किस प्रकार कोडित किया गया है?
2^Z
2#X
4#Z
2#Z
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-
Symbol are used as per the number of letter contains each word.
Word which have two letter-*, for three letter word-@, for four letter word-#, for five letter word-$, for six letter word- %, for seven letter word-^, for eight letter word-&.

Directions (11 – 15): निम्नलिखित बार ग्राफ को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये
एक शहर में व्यक्तियों की जनसँख्या (व्यक्तियों की कुल संख्या = 40250) 
 


Q11. नाईट शिफ्ट में क्रमश: कॉल सेंटर और कैमिस्ट्री इंडस्ट्री में कार्य करने वाले पुरषों का महिलाओं से क्रमिक अनुपात क्या है?
22 : 3
21 : 4
23 : 5
7 : 1
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q12. सभी उद्योगों से रात की पाली में काम करने वाली महिलाओं की अनुमानित औसत संख्या क्या है?
2200
2100
2150
2227
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q13. पुरषों की कुल संख्या सभी इंडस्ट्री में रात में काम करने वाली सभी महिलाओं से की कुल संख्या का लगभग कितना प्रतिशत है?
200%
250%
20%
100%
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q14. गेमिंग उद्योग से रात की पाली में काम करने वाली महिलाओं की संख्या सभी इंडस्ट्री में रात को कार्य कर रही महिलाओं के कितने प्रतिशत है?
11%
13%
15%
17%
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q15. सभी इंडस्ट्री में रात की पाली में कार्य करने कुल पुरुषों की संख्या और रात की पाली में कार्य करने वाली कुल महिलाओं की संख्या के मध्य कितना अंतर है?
13500
12542
13524
14000
13000
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required (e) as the answer. 

Q16. He went to the blast site to save his colleague who was stranding there.
had been stranded
had to strand
was being stranding
was been stranding
No correction required
Solution:
The group of words ‘was Stranding’ should be replaced by ‘had been stranded’. The word strand means – to cause something to be alone, to cause thing or person to be deserted.

Q17. When I receive the letter, the date for the interview was already over.
I received the letter
the letter I had received
I had to receive letter
I was receiving
No correction required
Solution:
The group of words, ‘I receive the letter’ sh0ould be replaced by ‘I received the letter’. The principal clause of the sentence is in Past Tense, hence the subordinate clause should also be used in Past Tense. Look at the sentences:

Q18. Everyone is requested to attend the dinner party hosted by the president.
is required to
had been requested
will request to
is to requested to
No correction required
Solution:
No correction required

Q19. The chairman approved the recommendations to the committeewith partial modifications
by the committee for
of the committee with
to the committee
at the committee in
No correction required
Solution:
The group of words, ‘to the committee’ should be replaced by of the committee. To express possession between two Nouns we use-Noun + of + Noun structure. Look at the sentences:

Q20. Had the opportunity been given to him he will have proved successful.
will have to prove
will be proving
would have proved
will have proved
No correction required
Solution:
Had+would have+ past form of the verb. So, C is correct.

Q21. Which among the following was the first network with which the idea of internet began?
RAPANET
PARANET
ARPANET
APARANET
None of these
Solution:
ARPANET was the first network in the history of Internet.

Q22. Which of the following is the coding language used to create documents for use on the Internet?
HTML
HSMT
HLTM
All of these
None of these
Solution:
HTML, Hyper Text Markup Language is used to create documents/pages for use on world wide web.

Q23. A communication network which is used by large organisations over regional, national or global area is called _________.
LAN
WAN
MAN
Telnet
SAN
Solution:
WAN is spread widely across geographical area.

Q24. The main agenda for Encryption/decryption is to provide a network with strict ___________.
Privacy
Authenticity
Integrity
Non-repudiation
Global Access
Solution:
Encryption/decryption provides a network with Privacy.

Q25. Smart card is:
Special purpose cards
Microprocessor cards
Processing unit contains memory for storing data
Processing unit for software handling
None of the above
Solution:
Smart Card is a plastic card with a built-in microprocessor.