12/10/2017

Test of the Day in Hindi for IBPS Exam 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेगा.



Q1. पाकिस्तान की मदर टेरेसा के रूप में स्थानीय तौर पर ज्ञात रूथ पीफाऊ का हाल ही में निधन हो गया. वह मूल रूप से किस देश से थी?
रूस
इटली
जर्मनी
स्पेन
यूएसए
Solution:
Ruth Pfau, a German nun who devoted her life to combatting leprosy in Pakistan, has died at the age of 87. Pfau, who was known locally as Pakistan's Mother Teresa, came to the southern port city of Karachi in 1960 and spent half a century taking care of some of the country's sickest and poorest people.



Q2. पेट्रोलियम निर्यातक देशों के संगठन (OPEC) का मुख्यालय कहां स्थित है?
जिनेवा
वियना
ब्रुसेल्स
द हेग
लंदन
Solution:
Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 14 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members. Headquarter of OPEC is in Vienna, Austria.

Q3. किस राज्य में स्मारकों के खजुराहो समूह हिंदू और जैन मंदिरों का एक समूह है?
मध्य प्रदेश
पश्चिम बंगाल
महाराष्ट्र
केरल
उड़ीसा
Solution:
The Khajuraho Temples in Madhya Pradesh are amongst the most beautiful medieval monuments in India. Originally a group of 85, they are the largest group of Hindu and Jain temples in the world, although only about 25 of them remain today. The Khajuraho Temples were built by the Chandella rulers between AD 900 and 1130, during the golden period of the Chandela dynasty. It is presumed that every Chandella ruler built at least one temple in his lifetime.

Q4. इंटरनेशनल क्रिकेट काउंसिल (आईसीसी)का मुख्यालय कौन से शहर में है? 
दुबई
मोनाको
ब्रुसेल्स
लंदन
शारजाह
Solution:
ICC is registered in British Virgin Islands. In August 2005 the ICC moved its offices to Dubai, and subsequently closed its offices at Lord's and Monaco. The move to Dubai was made after an 11–1 vote by the ICC's Executive Board in favour.

Q5. अंतर्राष्ट्रीय युवा दिवस _____________ को विश्व भर में बनाया जाता है.
10 अगस्त
8 अगस्त
15 अगस्त
12 अगस्त
13 अगस्त
Solution:
The International Youth Day was observed across the world on 12 August.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये: 
एक निश्चित कूट भाषा में 
“earlier in the last” को “12#U   20@F  9*O   5^S” लिखा गया है
“money should not be” को “13$Z   2*F   14@U   19%E” लिखा गया है
“top decision making body” को “2#Z   13%H   4&O   20@Q” लिखा गया है

 Q6.दी गयी कूट भाषा में ‘trigger’ के लिए क्या कोड प्रयुक्त है?
20^S
20%S
20@S
20*S
इनमे से कोई नहीं
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-
(6-10)
 
Symbol are used as per the number of letter contains each word. Word which have two letter-*, for three letter word-@, for four letter word-#, for five letter word-$, for six letter word- %, for seven letter word-^, for eight letter word-&.

Q7.दी गयी कूट भाषा में ‘brief’ के लिए क्या कोड प्रयुक्त है?
2$G
2*G
3$G
2$H
इनमे से कोई नहीं

Q8.दी गयी कूट भाषा में ‘making’ के लिए क्या कोड प्रयुक्त है?
14%H
13@H
13*H
13%H
इनमे से कोई नहीं

Q9.दी गयी कूट भाषा में ‘suffered’ के लिए क्या कोड प्रयुक्त है?
20&E
19%E
19*E
19&E
इनमे से कोई नहीं

Q10.दी गयी कूट भाषा में ‘body’ के लिए क्या कोड प्रयुक्त है?
2^Z
2#X
4#Z
2#Z
इनमे से कोई नहीं

Directions (11-15): नीचे प्रत्येक प्रश्न में दो समीकरण I और II दिए गए हैं. आपको इन समीकरणों को हल करना है और उत्तर देना है.

 Q11.   
यदि x < y
यदि x > y
यदि x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Q12.   
यदि  x < y
यदि x > y
यदि x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Q13.   
यदि x < y
यदि x > y
यदि x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Q14.  
यदि x < y
यदि x > y
यदि  x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Q15.   
यदि x < y
यदि x > y
यदि x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Directions (16-20): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete. 

 Q16. He has a __________ knowledge about ancient Indian scriptures.
delectable
profound
enriching
vociferous
lamentable
Solution:
Profound (Adjective) means having or showing great knowledge or insight (into a subject).
This shows that we can used profound in the blank.

Q17. Your allegation should be based on facts and not on __________.
surmise
proofs
projections
antipathy
records
Solution:
The sense which the sentence intends to convey requires that an antonym of word facts is used in the gap. As the word projections is most nearly opposite in meaning to facts, so it is the right choice.

Q18. He spent whole of his life in __________ the miseries of the downtrodden people.
destroying
absorbing
advocating
avoiding
mitigating
Solution:
Mitigate (Verb) means make (something) less severe, violent or painful; moderate: mitigate somebody’s suffering, anger, anxiety etc.
It is appropriate to say – He spent whole of his life in mitigating the miseries of the downtrodden people.

Q19. The __________ climate of our town will help recover his health.
enchanting
prestigious
salubrious
enriching
proverbial
Solution:
Salubrious (Adjective) means (specially of the climate) health given: the salubrious mountain air. So, the answer is (c).

Q20. He has the __________ distinction of losing the election for the sixth consecutive term.
reliable
manifest
lamentable
dubious
refreshing
Solution:
Only (d) makes the given sentence correct. No other word makes sence when used in the sentence.

Q21. ___________ कंप्यूटर के भीतर एक मार्ग जो हार्डवेयर कंपोनेंट्स के बीच डेटा का प्रवाह करता है.  
वाहक संकेत
डेटा बस
डिजिटल सिग्नल
एनालॉग संकेत
स्विचिंग 
Solution:
A data bus connects internal components to the motherboard and acts a carrier for the data.

Q22. निम्नलिखित में से क्या सिम्पलेक्स कम्युनिकेशन से संबंधित है
एकल तार और दो तरफा संचार
टेलीविजन
दो-तार संचार
वॉकी टॉकी
इनमें से कोई नहीं 
Solution:
Television is an example of simplex communication.

Q23. निम्नलिखित में से क्या एक नेटवर्क में जुड़े उपकरणों के लिए तकनीकी शब्द?
Hubs
Nodes
Sections
Attachment units
Access points
Solution:
In a computer network, the devices are called nodes.

Q24. निम्नलिखित में से कौन सी केबल प्रौद्योगिकियों विद्युत संकेतों को ऑप्टिकल संकेतों में परिवर्तित करती हैं? 
समाक्षीय
एसटीपी
यूटीपी
फाइबर ऑप्टिक
उपरोक्त सभी
Solution:
Fiber optic cables transmit signals in the form of optical signals over a narrow glass fiber stand.

Q25. निम्नलिखित में से किस नेटवर्क उपकरण को एक कंसन्ट्रेटर भी कहा जाता है? 
स्विच
राउटर
ब्रौटर
रिपीटर
हब 
Solution:
A hub contains several ports for connecting multiple computers to form a small network. A simple hub is also called a concentrator.

               

No comments:

Post a Comment