25/09/2017

Test of the Day in Hindi for IBPS RRB Exam 2017

प्रिय पाठकों,
Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

 IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता



Q1. प्रसिद्ध व्यक्ति राईस खान की हाल ही में मृत्यु हो गई. वह ______________ के लिए प्रसिद्ध थे.
शास्त्रीय संगीत गायक
कथक नर्तक
सितार वादक
शहनाई वादक
संगीत निर्देशक
Solution:
Legendary sitar player Ustad Raees Khan died. He was 77. He was reportedly diagnosed with an ailment and had been bedridden for quite some time. He breathed his last in Karachi.



Q2. संयुक्त राष्ट्र संगठन के अंग, यूएन-आवास के अध्यक्ष के रूप में सर्वसम्मति से चुने गए देश का नाम बताइए.
चीन
चिली
जापान
भारत
श्रीलंका
Solution:
India has been unanimously elected as the President of UN-Habitat, an organ of the United Nations Organization. The UN-Habitat promotes socially and environmentally sustainable human settlements across the world. Since the UN-Habitat came into being in 1978, it is only the third time that India has been elected to lead this important organization after 2007 and 1988.

Q3. उस डाटाबेस कंपनी का नाम बताइए जिसने हाल ही में क्लाउड-आधारित नागरिक सेवाओं को बेहतर बनाने और झारखंड को स्टार्ट-अप के लिए एक आकर्षक गंतव्य बनाने के लिए झारखंड सरकार के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं.
माइक्रोसॉफ्ट
ओरेकल
आईबीएम
एसएपी
क्विकहील
Solution:
The Government of Jharkhand and Oracle signed a Memorandum of Understanding (MoU) intended to improve cloud-based citizen services and to make Jharkhand an attractive destination for start-ups.

Q4. आईएमएफ (अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष) की रिपोर्ट के अनुसार, विमुद्रीकरण के कारण होने वाली बाधाओं के बाद भारत के विकास में क्रमश: वित्तीय वर्ष 2017-18 में ________ प्रतिशत और 2018-19 में ________ प्रतिशत की बढ़ोतरी होने की उम्मीद है.
7.2 और 7.7
7.1 और 7.6
7.0 और 7.8
7.3 और 7.4
7.0 और 7.3
Solution:
India's growth is expected to rebound to 7.2 percent in the 2017-18 fiscal and 7.7 percent in 2018-19 after disruptions caused by demonetization, as per the IMF (International Monetary Fund) report.

Q5. बैंकों के बीच अंतर्राष्ट्रीय क्रेडिट अंतरण के समय उपयोग किए जाने वाला और बैंकों के बीच संदेशों का आदान-प्रदान के समय भी उपयोग होने वाला एक विश्वव्यापी मान्यता प्राप्त पहचान कोड क्या है?
IFSC कोड
SWIFT कोड
NEFT कोड
BIS कोड
FCRA कोड
Solution:
SWIFT, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication Code. The code is also used when there is an interchange of messages between banks. The code is a combination of 8 or 11 alphanumeric characters. First 4 characters bank code, Next 2 characters country code, Next 2 characters location code, Last 3 characters are optional that represents branch code.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये:
एक परिवार के आठ सदस्य A, B, C, D, E, F, G और H को अलग-अलग रंग पसंद है जैसे लाल, नीला, पीला, सफेद, हरा, गुलाबी, बैंगनी और क्रीमबट लेकिन आवश्यक नहीं की इसी क्रम में हों. वे सभी एक आयतकार मेज के चारो और बैठे हैं. चार व्यक्ति आयताकार मेज की प्रत्येक भुजा के मध्य मैं बैठे हैं, जबकि अन्य चार टेबल के कोने में बैठे हैं. उन सभी का मुख केंद्र की ओर है. 

यहाँ तीन पीड़ी हैं और दो युग्म हैं, जिसमे H, E की डॉटर इन लॉ है. वह व्यक्ति जिसे हरा रंग पसंद है वह C के बाएं से तीसरे स्थान पर बैठा है. A जिसका कोई पुत्र नहीं है, वह H के दायें से दुसरे स्थान पर बैठा है. D जो F का दादा है, उसे बैंगनी रंग पसंद है और वह कोने पर बैठा है. वह व्यक्ति जिसे गुलाबी रंग पसंद है वह F के बाएं से दुसरे स्थान पर बैठा है. B, E के ठीक विपरीत है जो B की सिस्टर इन लॉ है, वह बैंगनी रंग पसंद करने वाले के निकट नहीं है.वह व्यक्ति जिसे क्रीम रंग पसंद है वह नीला रंग पसंद करने वाले का पडोसी नहीं है. A, B का का भतीजा है जो की D का भाई है जिसके केवल दो बच्चे हैं. H को पीला रंग पसंद नहीं है. वह व्यक्ति जिसे लाल रंग पसंद है वह पीला रंग पसंद करने वाले व्यक्ति के बाएं से दुसरे स्थान पर बैठा है. वह व्यक्ति जिसे पीला रंग पसंद है वह F के विपरीत बैठा है जिसे क्रीम रंग पसंद नहीं है. F, G के दायें से तीसरे स्थान पर बैठा है जिसे नीला रंग पसंद है और G जो C की आंटी है, वह पीला रंग पसंद करने वाले की निकटतम पडोसी हैं. E, A का पडोसी है जो H के निकट नहीं बैठा है. वह व्यक्ति जिसे नीला रंग पसंद है वह बैंगनी रंग पसंद करने वाले के दायें से दुसरे स्थान पर बैठा है.H के दो बच्चे हैं.

 Q6. C को कौन सा रंग पसंद है?
सफ़ेद
लाल
नीला
पीला
निर्धारित नहीं किया जा सकता
Solution:
(6-10)

Q7. A को निम्नलिखित में से कौन सा रंग पसंद है?
नीला
सफ़ेद
पीला
लाल
इनमें से कोई नहीं

Q8. निम्नलिखित में से कौन C का पिता है?
A
B
H
D
C

Q9. निम्नलिखित में से कौन H के पति के बाएं से तीसरे स्थान पर बैठा है?
B
H
D
G
इनमें से कोई नहीं

Q10. निम्नलिखित में से कौन F के विपरीत बैठा है?
D
H
B
F
C

Directions (11-15): दो समीकरण I और II नीचे दिए गए हैं . आपको इन समीकरणों को हल करना है और उत्तर देना है. 

 Q11.   
यदि x < y
यदि x > y
यदि x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Q12.   
यदि  x < y
यदि x > y
यदि  x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Q13.   
यदि x < y
यदि  x > y
यदि x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Q14.   
यदि x < y
यदि x > y
यदि x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Q15.   
यदि  x < y
यदि x > y
यदि x ≤ y
यदि x ≥ y
यदि x = y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता
Solution:

Direction (16-20): In the question given below, there is error in one or more sentences. Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, is grammatically correct and structurally correct. 

Q16.
My new shoes hurt. I can’t wait to take off them when I get home tonight.
My new shoes hurt. I can’t wait to take them off when I get home tonight
My new shoes hurt. I can’t wait take off when them I get home tonight.
My new shoes hurt. I can’t wait for off them to take when I get home tonight.
My new shoes hurt. I can’t wait for offing them at take when I get home tonight.
Solution:
You must separate the verb and particle if the object is a pronoun.

Q17.
I am counting on my father to help me pay for my classes.
I am counting my father on to help me pay for my classes.
I am counting my father at to help me pay for my classes.
I am counting my father upon to help me pay for my classes.
I am counting my father on to helping me at pay for my classes.
Solution:
Be careful with phrasal verbs with on.
Some are separable, but others are not.

Q18.
Excuse me. How can I ascertain which bus goes to Jensen Stadium?
Excuse me. How can I find out which bus goes to Jensen Stadium?
Excuse me. How can I find on which bus goes to Jensen Stadium?
Excuse me. How can I ascertain over which bus goes to Jensen Stadium?
Excuse me. How can I ascertain onto which bus goes to Jensen Stadium?
Solution:
Do not avoid using phrasal verbs. The single-word alternatives found in a dictionary often sound more technical or formal than the equivalent phrasal verb.

Q19.
My cousin picked me in the airport up last night.
My cousin picked me at the airport last night.
My cousin picked me up at the airport last night.
My cousin pick me at the airport up last night.
My cousin picked at me up the airport last night.
Solution:
Do not forget to use the whole phrasal verb, not just the verb.

Q20.
In yesterday’s meeting, time running out of.
In yesterday’s meeting, we ran out of time.
In yesterday’s meeting, we ran out time off.
In yesterday’s meeting, time ran out of.
In yesterday’s meeting, time run out of us.
Solution:
You cannot separate the verb and particle in a three-word phrasal verb.

               

No comments:

Post a Comment