26/09/2017

Test of the Day in Hindi for IBPS Exam 2017

प्रिय पाठकों,
Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

 IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेगा.



Q1. हाल ही में (जुलाई 2017) ___________ में आयोजित 20 शक्तिशाली राष्ट्रों का जी -20 शिखर सम्मेलन, मुख्य रूप से आतंकवाद का मुकाबला करने पर केंद्रित था.
ब्रसेल्स, बेल्जियम
पेरिस, फ्रांस
न्यू यॉर्क, यूएसए
हैम्बर्ग, जर्मनी
जिनेवा, स्विटजरलैंड.
Solution:
The 12th Edition of G-20 Summit was held recently in Hamburg, Germany. The G20, or group of 20, is an international meeting between heads of states, finance ministers and central bank governors from the world’s leading economies.



Q2. 122 देशों ने हाल ही में सभी देशों द्वारा परमाणु हथियारों के बहिष्कार से संयुक्त राष्ट्र की बैठक में परमाणु हथियारों पर प्रतिबंध लगाने के लिए पहली बार संधि को मंजूरी दी थी, जापान में हिरोशिमा और नागासाकी को किस वर्ष परमाणु हमले का सामना करना पड़ा था?
1944
1945
1942
1914
1912
Solution:
122 countries approved the first-ever treaty to ban nuclear weapons at the UN meeting boycotted by all nuclear-armed nations. One country, the Netherlands voted against while Singapore abstained. Japan had suffered the nuclear attack in Hiroshima and Nagasaki in 1945 during Second World War.

Q3. केंद्र सरकार ने हाल ही में माल और सेवा कर (GST) लागू होने के तहत कमोडिटी और सेवाओं पर सटीक कर दर की पुष्टि के लिए ___________ नामक एक ऐप का शुभारंभ किया है.
Know Taxes
Know GST
GST Rates Finder
All About GST
GST Calculator
Solution:
Centre has launched an app – GST Rates Finder to verify the accurate tax rate on commodity and services under the Goods and Services Tax (GST) regime. Finance Minister Arun Jaitley launched the app in New Delhi.

Q4. ऑटिज़्म स्पेक्ट्रम विकार के कारण विश्व स्तर पर प्रसिद्ध चैंपियन का नाम बताये, जिन्हें हाल ही में विश्व स्वास्थ्य संगठन के दक्षिण पूर्व एशिया क्षेत्र में ओटीज़्म के लिए डब्ल्यूएचओ के सद्भावना राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है?.
साईमा वजाद हुसैन
सिल्वी वेर्तन
जेट ली
योहि ससाकावा
पेंग लीयुआन
Solution:
Saima Wazed Hossain, a globally renowned champion for the cause of autism spectrum disorder has been appointed as the WHO's goodwill ambassador for autism in the world body's Southeast Asia region. Her appointment is for a period of two years.

Q5. UPI में "I" का क्या अर्थ है?
International
Interface
Indian
Institute
Initial
Solution:
UPI stands for Unified Payment Interface.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये: 
एक निश्चित कूट भाषा में  
"second day month long" को “15M  15G  1Z  5M ”
"resign after her speech" को “16X  5V  6V  5T ”
"gave berth after the" को “8S  6V  5G  1E ” लिखा जाता है

 Q6. इस कूट भाषा में  ‘road' का कूट क्या है?
15Z
10Z
15X
25Z
इनमें से कोई नहीं
Solution:
(6-10)

Q7. इस कूट भाषा में ‘train' का कूट क्या है?
18R
18S
8R
28R
इनमें से कोई नहीं

Q8. इस कूट भाषा में ‘temple' का कूट क्या है?
5L
15O
5P
5O
इनमें से कोई नहीं

Q9. इस कूट भाषा में ‘minister' का कूट क्या है?
19V
9C
10V
9V
इनमें से कोई नहीं

Q10. इस कूट भाषा में ‘travel' का कूट क्या है?
18V
28V
18W
18X
इनमें से कोई नहीं

Q11. चाय की कीमत में 25% की कमी के कारण, एक व्यक्ति 120 रूपये में 5 किलो अधिक चाय खरीदता है. चाय का वास्तविक मूल्य ज्ञात कीजिये
4 रूपये प्रति किलो 
2 रूपये प्रति किलो
9 रूपये प्रति किलो
8 रूपये प्रति किलो
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12. एक दुकानदार ने अपनी वस्तु का मूल्य इस प्रकर अंकित  किया ताकि वह लागत मूल्य पर 30% का लाभ अर्जित कर सके. इसके बाद उसने वस्तु को अंकित मूल्य पर 10% की छूट के साथ बेचा. सौदे में वास्तविक लाभ प्रतिशत कितना है?
18%
15%
20%
16%
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13. एक धातु के तार को जब एक वर्ग के रूप में मोड़ा जाता है तो वह 484 वर्ग सेमी का क्षेत्रफल घेरता है. यदि समान तार जो वृत के रूप में मोड़ा जाता है, तो उसका क्षेत्रफल कितना होगा? (π=22/7)
308 वर्ग सेमी
506 वर्ग सेमी
600 वर्ग सेमी
616 वर्ग सेमी
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14. एक कार मालिक लगातार तीन वर्ष तक 7.50 रुपये, 8.00 रुपये और 8.50 रुपये प्रति लीटर की दर से पेट्रोल खरीदता है. प्रति लीटर पेट्रोल का औसत मूल्य लगभग कितना है, यदि वह प्रति वर्ष 4000 रुपये खर्च करता है?
8 रुपये
9 रुपये
7.98 रुपये
8.50 रुपये
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15. एक व्यक्ति ने समान संख्या में टॉफ़ी वाले टॉफ़ी के दो पैकेट खरीदे. पहला, उसने 5 पैसे प्रति टॉफ़ी की दर से खरीदा लेकिन दूसरा उसने 13 पैसे प्रति 3 टॉफ़ी की दर से खरीदा. फिर उसने उन्हें आपस में मिलाया और उन्हें 70 पैसे प्रति दर्जन की दर से बेच दिया. उसका लाभ प्रतिशत कितना है?
25%
12%
24%
16%
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (A) to (E), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

 Q16. Laugh
The landlord wanted more money, but I laughed him away.
The other team laughed us away from the field.
Although his feelings were hurt, he just laughed the incident off as if nothing had happened.
He laughed off the incident.
It's not easy to laugh an insult.
Solution:
laugh off-To force someone to leave some area because of laughter or ridicule
To dismiss something or someone as ridiculous or laughable
laugh off something-to act as if something is not important to you-
laugh something off-to treat a serious problem lightly by laughing at it.

Q17. Look
If you're planning to invest in your friend's company, I advise you to look before you leap.
I haven't looked at the newspaper today.
He looks to his aging parents.
The kids looked around the shops while we unpacked.
He is looking around for a new car.
Solution:
look before you leap-to think or learn about the possible bad results of an action before doing it
look at (something)- to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look back - to think about something in the past
look at (something)-to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look at (someone or something)-to think about or consider (something or someone)
look around/round or look around/round (a place) -to go through a place in order to see what is there : to explore a place

Q18. Keep
Keep the cat of the couch.
When I am not using it, I keep my passport in this drawer.
If I ate that, I down know if I could keep it down.
Keep back! The burning building is about to collapse.
Keep the kids away from the cookies.
Solution:
keep -away prevent access to, hold back
keep back- maintain a safe distance, cause
to maintain a safe distance
keep down -not vomit, not throw up,
keep in one's stomach keep in -
keep in a particular place,
have something in a specific location
keep off- prevent from stepping or

Q19. Run
I ran into my English teacher at the movies last night. She's so nice!
The new government is trying at run the drug traffickers off.
Would you mind running off 10 copies of this document for me?
Why did you run off after the party?
You shouldn't swim where the sewage runs off into the ocean.
Solution:
run into -meet unexpectedly
run off - make leave
run off- reproduce (photocopies)
run off-leave quickly
run out of - not have any more of something

Q20. Take
Would you mind taking down my messages while I am on vacation?
The city government made the shop take down their bright, neon sign.
Do you take me for an idiot?
Are you taking in all of these phrasal verbs?
He was taken by the concert artist.
Solution:
He was taken in by the con artist.
take back-return an item to a store
take down - write down what is said
take down -remove (from a high place)
take for -consider, view as
take in- learning

               

No comments:

Post a Comment