30/08/2017

Test of the Day in Hindi for IBPS RRB Exam 2017

प्रिय पाठकों,
Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

 IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता 



Q1. हाल ही में जारी किये गये सार्वजनिक मामलों के सूचकांक (पीएआई) 2017 की सूची में निम्न में से कौन सा भारतीय राज्य शासन में सबसे शीर्ष पर है?
कर्नाटक
हिमाचल प्रदेश
मणिपुर
महाराष्ट्र
केरल
Solution:
Two South Indian States - Kerala and Tamil Nadu - secured first and second rankings for the second year in a row while poll-bound Gujarat gained two positions rising from five in 2016 to three in 2017 and Bihar stayed at the bottom in public affairs index (PAI) in governance in States.



Q2. हाल ही में फिलिस्तीन के राष्ट्रपति चार दिवसीय राज्य यात्रा पर भारत आए थे. फिलिस्तीन के वर्तमान राष्ट्रपति कौन है?
अजलायन शेख
ज़हूर गौलीम मका
महमूद ज़ालिमान
महमूद अब्बास
महकमा ख़जान
Solution:
President of Palestine Mahmoud Abbas recently arrived in India on a four-day State visit. During his stay in New Delhi, President Abbas will visit C-DAC in Noida to forge cooperation between Palestine - India Techno Park being built by India in Palestine and Indian IT industry.

Q3. निम्न में से किस टेनिस खिलाड़ी ने डोमिनिक थियम को हराकर अपना पांचवां मैड्रिड ओपन खिताब 2017 जीता और विश्व के टॉप चार में प्रवेश किया?
राफेल नडाल
नोवाक जोकोविच
रोजर फेडरर
एंडी मरे
आंद्रे आगासी
Solution:
Rafael Nadal beat Dominic Thiem to win his fifth Madrid Open title and move into the world's top four.

Q4. निम्नलिखित में से किस शहर को स्मार्ट सिटी बनाने के लिए हाल ही में इंडियन इंस्टीट्यूट ऑफ टेक्नोलॉजी (आईआईटी) खड़गपुर ने ब्रिटिश जिओलॉजिकल सर्विसेज के साथ सहयोग किया है?
अजमगढ़
वाराणसी
मुजफ्फरपुर
झारग्राम
छपरा
Solution:
Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur has collaborated with the British Geological Survey to turn Varanasi into a smart city. 3D geological modeling of the geology under Varanasi will be prepared to help improve the building of new transport and service infrastructure. It would be the first major 3D subsurface urban study and planning of its kind in India.

Q5. मुद्रा(MUDRA) का उद्देश्य विभिन्न फाइनेंशियल इंस्टीट्यूशंस जैसे _______ गैर-कॉरपोरेट लघु व्यवसाय क्षेत्र को वित्तीय सहायता प्रदान करना है.
बैंकों
एनबीएफसी
एमएफआई
उपरोक्त सभी
उपरोक्त में से कोई नहीं
Solution:
MUDRA, which stands for Micro Units Development & Refinance Agency Ltd, is a financial institution being set up by Government of India for development and refinancing micro units’ enterprises. It was announced by the Hon’ble Finance Minister while presenting the Union Budget for FY 2016. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like Banks, NBFCs and MFIs.



Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का अध्ययन कर प्रश्नों का उत्तर दीजिये:
जब शब्दों और संख्याओं की व्यवस्था करने वाली मशीन में शब्दों और संख्याओं के वाक्य का इनपुट दिया जाता है, तो वह उनको एक निश्चित नियम से व्यवस्थित करती है. इनपुट और पुनर्व्यवस्था का उदाहरण निम्नलिखित है.
इनपुट: 19 eyes 24 are 18 now 25 on 32 meet 9 between
चरण I: 10 19 eyes 24 18 now 25 on 32 meet between are
चरण II: between 10 eyes 24 18 now 25 on 32 meet are 20
चरण III: 26 between 10 24 18 now on 32 meet are 20 eyes
चरण IV: meet 26 between 10 24 now on 32 are 20 eyes 17
चरण V: 23 meet 26 between 10 on 32 are 20 eyes 17 now
चरण VI: on 23 meet 26 between 10 are 20 eyes 17 now 31
चरण VI इनपुट की पुनर्व्यवस्था का अंतिम चरण है.
उपरोक्त चरणों में प्रयुक्त नियम के अनुसार, दिए गये इनपुट के लिए उपयुक्त चरण ज्ञात कीजिए.
इनपुट: 17 as 32 of 12 now 29 to 7 push 4 for 

 Q6. किस चरण में ‘32 12 to’ तत्व समान क्रम में होगा?
चरण I
चरण II
चरण III
चरण IV
चरण VI
Solution:
(6-11)
Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step.
 1) For words arrangement- Words are arranged according to ascending order given in English dictionary. In first step the word which come first according to English dictionary arranged first to extreme right. And in second step next word are arranged to extreme left. And this process is continued in further step.
2) For number arrangement- Number are arranged according to ascending order. There are three odd number and three even numbers. In first three step odd number are arranged in ascending order first to extreme left end and in second step to extreme right end and this process is continued in further step.And in last three step even number are arranged in ascending order. (Each odd number is added by 1 while they are arranged and each even number is subtracted by 1 while they are arranged).
Input: 17 as 32 of 12 now 29 to 7 push 4 for 
 Step I: 8 17 32 of 12 now 29 to push 4 for as
 Step II: for 8 32 of 12 now 29 to push 4 as 18
 Step III: 30 for 8 32 of 12 to push 4 as 18 now
 Step IV: of 30 for 8 32 12 to push as 18 now 3
 Step V: 11 of 30 for 8 32 to as 18 now 3 push
 Step VI: to 11 of 30 for 8 as 18 now 3 push 31

Q7. निम्नलिखित में से चरण III में दाएं अंत से पांचवें तत्व के बाएं से दूसरे स्थान पर कौन-सा तत्व आयेगा?
12
to
push
4
as

Q8. उपरोक्त व्यवस्था को पूरा करने के लिए कितने चरणों की आवश्यकता है?
तीन
चार
पांच
सात
इनमें से कोई नहीं

Q9. निम्नलिखित में से पुनर्व्यवस्था के बाद चरण V कौन-सा है?
11 of 30 for 8 32 to 18 as now 3 push
of 11 30 for 8 32 to as 18 now 3 push
11 of 30 for 8 32 to as 18 now push 3
11 of 30 for 8 32 to as 18 now 3 push
इनमें से कोई नहीं

Q10. चरण VI में, ‘to’, ‘of’ से सम्बंधित है और ‘now’, ‘push’ से सम्बंधित है. इसी प्रकार ‘for’ किससे सम्बंधित होगा?
to
11
of
as
इनमें से कोई नहीं

Q11. एक पंप को एक टैंक भरने और खाली करने के लिए इस्तेमाल किया जा सकता है. टैंक की क्षमता 2400 घनमीटर है. टैंक खाली करने की क्षमता इसे भरने की क्षमता से 10 घन मीटर प्रति मिनट अधिक है और पंप को टैंक भरने के मुकाबले टैंक खाली करने में 8 मिनट कम की आवश्यकता होती है. पंप की भरने की क्षमता कितनी है ?
50 घन मीटर/मिनट
60 घन मीटर/मिनट
72 घन मीटर/मिनट
70 घन मीटर/मिनट
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12. एक बाथ टब को ठंडे पानी के पाइप से 40 मिनट में भरा जा सकता है और गर्म पानी के पाइप  से 60 मिनट में में भरा जा सकता है. एक व्यक्ति एक साथ दोनों पाइपों खोल कर बाथरूम से चला जाता है और तब वापस लौटता है जब बाथ टब पूरी तरह भर जाता है. हालांकि, वेस्ट पाइप खुला है, वह अब इसे बंद कर देता है. अतिरिक्त 12 मिनट में टब पूरा भर जाता है. वेस्ट पाइप इसे खाली करने में कितना समय लेगा?
32 मिनट
58 मिनट
48 मिनट
54 मिनट
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13. P और Q एक कार्य को एक साथ 15 दिनों में पूरा कर सकते है. P और R समान कार्य को पूरा करने में Q और R से 2 दिन अधिक का समय लेते है. P, Q और R समान कार्य को 8 दिनों में पूरा कर सकते है. P अकेले कार्य करते इसे कितने दिनों में पूरा करेगा?
40
24
20
  इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14. एक व्यक्ति 1 घंटे में 60 वस्तु बनाता है. दूसरे घंटे में उसकी क्षमता 25% कम हो जाती है, तीसरे घंटे में 40% बढ़ती है, चौथे घंटे में 33% घटती है और 5 वें घंटे में 50% बढ़ जाती है. यदि उसे 1 से अधिक घंटे तक कार्य करना है, फिर किस घंटे में प्रति घंटे उत्पादन की गयी वस्तुओं की औसत संख्या न्यूनतम होगी?
2 घंटे
5 वें घंटे के बाद
3 घंटे
इनमे से कोई नहीं 
निर्धारित नहीं किया जा सकता है
Solution:

Q15. एक दीवार के निर्माण का लागत मूल्य 1,347 रु. है. मजदूरों की मजदूरी को, पूर्व मजदूरी से 1/8 बढ़ा दी जाती है और प्रति दिन कार्य के घंटे में पहले की अवधि से 1/20 की वृद्धि होती है. एक नई दीवार बनाने की लागत (लगभग) कितनी है, जिसकी लंबाई इस दीवार की लंबाई की दोगुनी है,और इस दीवार के अन्य आयाम समान रहते हैं ?
2,692 रूपये 
2,724 रूपये
2,886 रूपये
2,484 रूपये
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether ere is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q16. His supporters are (A)/not as enthusiastic (B)and cooperative as (C)/that of his opponent’s. (D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Remove 'that of' because of noun with ‘s(opponent’s) is enough to convey the meaning.

Q17. It is pity that a son (A)/born from very good parents (B)/should live a life of (C)/misery and deprivation of the worst order(D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘of’ in place of 'from'.

Q18. When two vowel (A) sounds occurs in the direct succession,(B)/ the transition between them (C)is often difficult to make. (D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘occur’ in place of 'occurs'.'Two vowel sounds' is plural and plural subject always takes the plural verb and a singular subject, singular verb.

Q19. His dishonest acts have (A)/made his parents (B) bent their heads(C)in shame. (D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace bent with bend because after such words -make, bid, hear, notice, let, help, etc , the first form of verb is used.

Q20. From the way he was talking (A)it was clear(B)that he had(C)no control on himself(D) no error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error.

               

You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment