24/08/2017

Test of the Day for IBPS RRB exam 2017 in hindi

प्रिय पाठकों,
Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

 IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता 



Q1. अपनी डिजिटल उपस्थिति का विस्तार करने के लिए, बाजार नियामक सेबी (सिक्योरिटीज एंड एक्सचेंज बोर्ड ऑफ इंडिया) ने अपनी नई वेबसाइट शुरू की है, जो कई उपयोगकर्ता के अनुकूल सुविधाओं और सभी डेस्कटॉप और मोबाइल उपकरणों के साथ संगत है. सेबी के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं? 
यादुन्द्र माथुर
टीएस विजयन
उर्जित पटेल
यूके सिन्हा
अजय त्यागी
Solution:
Expanding its digital presence, markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) launched its revamped website having several user-friendly features and compatible with all desktop and mobile devices. Ajay Tyagi is the Chairman of SEBI.


Q2. विश्व पर्यावरण दिवस कब मनाया जाता है- 
15 जून
5 जून
10 अक्टूबर
8 मार्च
25 जून
Solution:
World Environment Day (WED) is observed every year on 5 June to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).

Q3. अंतरराष्ट्रीय आपराधिक पुलिस संगठन (INTERPOL) का मुख्यालय कहाँ है?
लंडन
पेरिस
बॉन
मॉन्ट्रियल
लीयोन
Solution:
The International Criminal Police Organization, ICPO or INTERPOL, is an intergovernmental organization facilitating international police cooperation. It was established as the International Criminal Police Commission (ICPC) in 1923. The organization's headquarters is in Lyon, France. It is the second largest political organization after the United Nations in terms of international representation.

Q4. राष्ट्रीय पर्यावरण इंजीनियरिंग अनुसंधान संस्थान कहाँ स्थित है - 
पुणे
दिल्ली
मुंबई
चेन्नई
नागपुर
Solution:
The National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) is a research institute created and funded by Government of India. It was established in Nagpur in 1958 with focus on water supply, sewage disposal, communicable diseases and to some extent on industrial pollution and occupational diseases found common in post-independent India. NEERI is a pioneer laboratory in the field of environmental science and engineering and part of Council of Scientific and Industrial Research (CSIR).

Q5. ____________  एक ऐसा उत्पाद है जो एक व्यक्ति को नियमित मासिक जमा राशि पर एक अवधि में निर्धारित राशि के माध्यम से बचत का निर्माण करने का अवसर प्रदान करता है.
सावधि जमा खाता
बचत बैंक खाता
आवर्ती खाता
चालू खाता
दिए गए विकल्पों में से कोई सही नहीं है
Solution:
Recurring Deposit is a special kind of Term Deposit offered by banks in India which help people with regular incomes to deposit a fixed amount every month into their Recurring Deposit.

Directions (6-10): नीचे दी गई जानकारी का ध्यानपूर्वक अध्यन कीजिये और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये:
 A, B, C, D, E, F, G और H आठ मित्र एक वर्गाकार मेज़ के चारों ओर इस प्रकार बैठे हैं कि उनमे से चार मित्र चार कोनों पर बैठते हैं जबकि दूसरे चार मित्र चारों पक्ष के मध्य में बैठते है. जो लोग चारों कोनो पर बैठते हैं उनका मुख केंद्र की ओर है और जो पक्षों के मध्य में बैठते हैं उनका मुख केंद्र से बाहर की ओर है. वे सभी अलग-अलग पत्रिका पढ़ रहे हैं, जैसे; मैकलाइफ, लिनक्स, एस्क्वायर, विज़ार्ड, फोर्ब्स, म्यूज़, फॉर्च्यून और मनी. F लिनक्स पत्रिका पढ़ने वाले मित्र के बाएं से तीसरे स्थान पर बैठा है. लिनक्स पत्रिका पढ़ने वाले मित्र का मुख केंद्र से बहार की ओर है. F और A के बीच केवल दो मित्र बैठे हैं. मैकलाइफ पत्रिका पढ़ने वाला मित्र A के निकटतम दाईं ओर बैठा है. फोर्ब्स पत्रिका पढ़ने वाला मित्र B के दाएं से दूसरे स्थान पर बैठा है, जो A या F का निकटतम पड़ोसी नहीं है. B लिनक्स पत्रिका नहीं पढ़ता. H और फोर्ब्स पत्रिका पढने वाले मित्र के बीच केवल एक मित्र बैठता है. E विज़ार्ड पत्रिका पढ़ने वाले मित्र के निकटतम बाईं ओर बैठता है. B विज़ार्ड पत्रिका नहीं पढ़ता. D एस्क्वायर पत्रिका पढ़ता है परन्तु वह H का निकटतम पड़ोसी नहीं है. मनी पत्रिका पढने वाला मित्र D का निकटतम पड़ोसी है. म्यूज़ पत्रिका पढ़ने वाला मित्र C का निकटतम पड़ोसी है. C, E और मनी पत्रिका पढने वाले मित्र का निकटतम पड़ोसी है.

 Q6.निम्नलिखित में से कौन म्यूज़ पत्रिका पढता है?
E
A
H
G
F
Solution:
(6-10)

Q7. निम्नलिखित में से D से विपरीत कौन बैठा है?
G
F
C
B
A

Q8. निम्नलिखित में से कौन D के दाएं से दूसरे स्थान पर कौन बैठता है?
A
E
C
B
G

Q9. निम्नलिखित पांच में से चार एक निश्चित रूप से सामान है और एक समूह बनाते है. निम्न में से कौन-सा उस समूह से सम्बंधित नहीं है? 
A
H
B
E
F

Q10. निम्नलिखित में से कौन मैकलाइफ पत्रिका पढता है?
E
B
F
A
H

Directions (11-15): निम्नलिखित प्रश्न में प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर क्या होना चाहिए? 

Q11.  
1627.98
1842.28
1958.8
1972.88
2172.98
Solution:

Q12.   
4(√5+√7)
6(√3+√5)
4(√3+√5)
3(√5+√7)
9(√2+√3)
Solution:

Q13.   
8517
9517
8717
7087
9087
Solution:

Q14.   
41.56
51.46
51.56
65.56
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q15.   
1853.78
3259.55
2467.59
2650.29
2493.13
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each statement should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct. If the sentence is correct as it is given and No correction is required, mark (E) as the answer. 

Q16. Soon after the Tsunami had killed thousands of people along the coasts of southern India, Parliament passes a bill that proposed to set up an institutional mechanism to respond promptly to natural disasters.
passed a bill that proposed
passes a bill with proposed
pass a bill proposing
passed a bill which propose
No correction required
Solution:
since the sentence is in past tense, passed will be used instead of passes. Thus the bold part will be replaced by ) passed bill that proposed

Q17. Denial of wages forced scientists and teachers at the agriculture universities throughout the country to go on strike, crippling crucial research that could help the state of agriculture in the country.
from going on strike
which went on strike
on going for a strike
for going to strike
No correction required
Solution:
No correction required

Q18. In an attempt to boost their profits many edible oil producing companies have been engaging themselves in propagandas against commonly used oils and promoting exotic and expensive varieties of oils as more healthier options.
as most healthiest options
as less healthy option
as healthier option
as must healthiest option
Non correction required
Solution:
Double comparative (more healthier) will not be used together. The best option that will replace the bold part is (c).

Q19. Thanks to numerous government initiatives, rural masses which was earlier unaware of the luxuries of urban ways of living are now connected to the same lifestyle.
who was earlier unaware
which were earlier aware
who were earlier conversant
who were earlier unaware
No correction required
Solution:
‘who’ will be used for rural masses and according to its antecedent (rural masses) were will be used instead to was. Thus the bold part will be replaced by who were earlier unaware.

Q20. Over the last few months, while most industries are busy in restructuring operations, cutting costs and firing, the Indian pharmaceutical and healthcare industry was adding manpower and given salary hikes.
as many industries are
while most industries were
while many industries is
where many industries were
No correction required
Solution:
The sentence is in past tense. Hence were will be used in place of are. Thus the bold part will be replaced by while most industries were.

               

No comments:

Post a Comment