23/08/2017

Test of the Day for IBPS RRB exam 2017 in hindi

प्रिय पाठकों,
Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

 IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता 



Q1. निम्नलिखित में से कौन सा बैंक रुपे प्लेटफॉर्म पर आधारित मुद्रा कार्ड लॉन्च करने वाला पहला बैंक है?
एसबीआई
कारपोरेशन बैंक
विजया बैंक
पीएनबी
एचडीएफसी बैंक
Solution:
Corporation Bank is the first bank to launch the Mudra Card based on the RuPay platform under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY).



Q2. ______________ ने वीजा के साथ साझेदारी में भारत का पहला को-ब्रांडेड ई-कॉमर्स क्रेडिट कार्ड लॉन्च किया.
फ्लिपकार्ट और आईसीआईसीआई बैंक
स्नैपडील और आईसीआईसीआई बैंक
फ्लिपकार्ट और एचडीएफसी बैंक
स्नैपडील और एचडीएफसी बैंक
 फ्लिपकार्ट और एक्सिस बैंक

Solution:
Snapdeal and HDFC Bank in partnership with Visa launched the India’s first co-branded e-commerce credit card.

Q3. किस बैंक के डाटा सेंटर को आईजीबीसी (इंडियन ग्रीन बिल्डिंग काउंसिल) ग्रीन डाटा सेंटररेटिंग सिस्टम के तहत देश का पहले प्लैटिनम रेटेड प्रोजेक्ट बनने का सम्मान दिया गया है?
कर्नाटक
ऐक्सिस बैंक
बैंक ऑफ बड़ौदा
आईसीआईसीआई बैंक
भारतीय स्टेट बैंक
Solution:
The ICICI Bank Data Centre in Hyderabad has achieved the distinction of becoming the country's first Platinum rated project under IGBC (Indian Green Building Council) Green Data Centre Rating System. Prem C Jain, Chairman, IGBC presented IGBC plaque to Chanda Kochhar, MD & CEO, ICICI Bank at a programme organized on recently in Hyderabad. IGBC Green Data Centre Rating System would facilitate in providing tremendous tangible and intangible benefits.

Q4. निम्नलिखित में से किस राज्य सरकार और हिंदुस्तान पेट्रोलियम कॉर्पोरेशन लिमिटेड (एचपीसीएल) ने पेट्रोलियम और प्राकृतिक गैस राज्य मंत्री धर्मेंद्र प्रधान की उपस्थिति में बाड़मेर रिफाइनरी के लिए 43,12 9 करोड़ रुपये के एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
राजस्थान
हरियाणा
बिहार
पश्चिम बंगाल
गुजरात
Solution:
In Rajasthan, the state government and Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) has signed an agreement for the Rs 43,129 crore Barmer refinery in the presence of Union Minister of state for petroleum and natural gas Dharmendra Pradhan and Chief Minister Vasundhara Raje in a ceremony held in Jaipur. The Barmer refinery will be the first in the country to produce BS-6 standard fuel. The state government will have 26% stake in the project while rest will be held by HPCL. The government has made 4800-acre land available at Pachpadra for the project.

Q5. उत्तर प्रदेश सरकार ने गोरखपुर और आगरा के हवाई अड्डों के नाम के साथ-साथ विकलांग कल्याण विभाग का नाम बदल दिया है. गोरखपुर एयरफोर्स स्टेशन का नाम नाथ मठवासी आंदोलन के संस्थापक _______________ पर रखा गया है
मदन मोहन हवाई अड्डा
लाल बहादुर शास्त्री हवाई अड्डा
महायोगी गोरखनाथ हवाई अड्डा
आदित्यनाथ हवाई अड्डा
दिए गये विकल्पों में से कोई नहीं
Solution:
In the third meeting of the Uttar Pradesh cabinet, the UP government changed the name of Gorakhpur and Agra Airports as well as the name of the department of welfare of the differently abled. The Gorakhpur Airforce Station has been renamed as Mahayogi Goraknath Airport after the founder of the Nath monastic movement. Likewise, the Agra Airport will be renamed after Pandit Deen Dayal Upadhyay airport. The Department of Disabled Welfare will now be known as 'Divyang Jan Vikas Empowerment'.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कर प्रश्नों का उत्तर दीजिये. 
A, B, C, D, E, F, G और H आठ छात्र एक पंक्ति में उत्तर की ओर मुख करके बैठे हैं परन्तु इसी क्रम में हो यह आवश्यक नहीं. वर्णक्रम के अनुसार कोई भी दो क्रमिक छात्र एक साथ नहीं बैठे. उदाहरण के लिए: A, B के साथ नहीं बैठा; इसी तरह B, C के साथ नहीं बैठा और आगे इसी प्रकार.
उन सभी को भिन्न खेल पसंद है जैसे; हॉकी, बैडमिंटन, स्विमिंग, शतरंज, फुटबॉल, वॉलीबॉल, टेनिस और क्रिकेट, परन्तु इसी क्रम में हो यह आवश्यक नहीं. पंक्ति के अंतिम छोर पर या तो D या B बैठे हैं. A को क्रिकेट पसंद है और वह पंक्ति के बाएं अंत से दूसरे स्थान पर बैठा है. D उस छात्र के बाएं से तीसरे स्थान पर बैठा है, जिसे टेनिस पसंद है. B वॉलीबॉल पसंद करने वाले G के बाएं से तीसरे स्थान पर बैठा है. G पंक्ति के अंतिम छोर पर नहीं बैठता. फुटबॉल पसंद करने वाला छात्र F के बाएं से दूसरे स्थान पर बैठा है. E पंक्ति के किसी भी अंतिम छोर पर नहीं बैठा. B के निकटतम पड़ोसियों में से एक को शतरंज पसंद है. F को शतरंज पसंद नहीं. जिस छात्र को स्विमिंग पसंद है वह हॉकी पसंद करने वाले छात्र के दाएं से दूसरे स्थान पर बैठा है.

 Q6. निम्नलिखित में से कौन सा छात्र शतरंज पसंद करने वाले छात्र के दाएं से तीसरे स्थान पर बैठा है?
E
G
C
B
F
Solution:
(6-10)

Q7. D और E के बीच कितने छात्र बैठे हैं?
एक
दो
तीन
तीन से अधिक
इनमें से कोई नहीं

Q8. निम्नलिखित में से D को कौन-सा खेल पसंद है?
फुटबॉल
स्विमिंग
हॉकी
शतरंज
इनमें से कोई नहीं

Q9. निम्नलिखित में से B के निकटतम बाएं कौन बैठा है?
A
जिस छात्र को स्विमिंग पसंद है.
H
जिस छात्र को वॉलीबॉल पसंद है.
F

Q10. निम्नलिखित में से शतरंज किसे पसंद है?
D
A
F
B
H

Directions (11-15): निम्नलिखित जानकारी का ध्यानपूर्वक अध्यन कीजिये और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये. 
 कुल 1650 कर्मचारी फ्लोरिडा, यू.एस. में एक यांत्रिक कंपनी में काम कर रहे हैं. पुरुष कर्मचारियों से 86:79 का अनुपात है. कंपनी में कुल 5 विभाग हैं अर्थात डिजाइनिंग, गुणवत्ता, उत्पादन, रखरखाव और एचआर. "डिजाइनिंग विभाग" में कुल 198 पुरुष काम करते हैं. 18% कर्मचारी गुणवत्ता विभाग में काम करते हैं,जिसमें पुरुष का महिला से 5 : 4 का अनुपात है. रखरखाव विभाग में, 77 पुरुष काम कर रहे हैं और इस विभाग में महिलाओं की संख्या पुरुषों की संख्या के 5/7 है. गुणवत्ता विभाग में पुरुषों की संख्या डिजाइनिंग विभाग में महिलाओं की संख्या के बराबर है. रखरखाव विभाग के पुरुषों की संख्या मानव संसाधन विभाग में पुरुषों की संख्या के आधी है. उत्पादन विभाग में पुरुषों का महिलाओं से 14 : 19 अनुपात है.

 Q11. उत्पादन विभाग में पुरुषों की संख्या, डिज़ाइनिंग विभाग में महिलाओं की संख्या से अधिक है?
99
91
109
105
इनमें से कोई नहीं
Solution:
(11-15)

Required difference = 266 – 165 = 101

Q12. उत्पादन विभाग में महिलाओ की संख्या कंपनी में महिलाओं की कुल संख्या के कितने प्रतिशत (लगभग) है?
44.7%
45.7%
48.9%
49.2%
38.9%
Solution:

Q13. रखरखाव विभाग में महिलाओं की संख्या डिजाइनिंग विभाग में महिलाओं की संख्या से कितने प्रतिशत कम है?
 
 
 
70
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q14. डिजाइनिंग, गुणवत्ता और एचआर विभाग के पुरुष कर्मचारियों की संख्या में एक साथ और डिजाइनिंग, रखरखाव और उत्पादन विभाग की महिलाओं की संख्या में अंतर क्या है.
54
64
35
96
इनमें से कोई नहीं
Solution:
No. of males in designing, quality and HR departments = 198+ 165 + 154 = 517
No. of females in Designing, maintenance and production department = 361 + 55 + 165 = 581
Difference = 64

Q15. यदि गुणवत्ता विभाग की महिलाओं के 5/12 को मानव संसाधन विभाग में स्थानांतरित कर दिया जाता है. फिर मानव संसाधन विभाग में पुरुषों की संख्या उसी विभाग में महिलाओं की संख्या के कितने गुना है. (2 दशमलव तक पूर्णांक).
1.07
1.17
1.27
1.37
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole. 

 Q16. Drawing attention to the pitfalls of __________ solely on Uranium as a fuel for nuclear reactors, Indian scientists warned that Uranium will not last for long and thus research on Thorium as its __________ must be revived.
using, substitute
believing, replacement
depending, reserve
reckoning, option
relying, alternative
Solution:
Option E is the correct choice. Relying means depend on with full trust or confidence.
As Uranium has some drawbacks so thorium is viewed as its alternative.

Q17. In an effort to provide __________ for high education to all, most of the universities have been providing education without adequate infrastructure, thus churning our __________ graduates every year.
chances, fresh
platform, capable
opportunities, unemployable
prospects, eligible
policy, incompetent
Solution:
Option a,b,d can be eliminated easily as it is clear that second blank needs  a negative word.
Option C thus is the correct choice.

Q18. The move to allow dumping of mercury __________ an outcry from residents of the area who __________ that high levels of mercury will affect their health and destroy will affect their health and destroy ecologically sensitive forest area.
resulted, insist
provoked, fear
incited, determined
activated, accept
angered, belief
Solution:
Option B .
Residents of the area in afraid of ill effects of mercury on health.

Q19. __________ has been taken against some wholesale drug dealers for dealing in surgical items without a valid license and maintaining a stock of __________ drugs.
Note, overwhelming
Step, impressive
Execution, outdated
Action, expired
Lawsuit, invalid
Solution:
 Option D is the correct choice. Only 'outdated', expired' and 'invalid' are applicable in the second blank. Among the three options, only 'action' is suitable in the first blank because of the use of the words 'has been taken' after the blank. So, Option D is the best answer.

Q20. Even as the __________ elsewhere in the world are struggling to come out of recession, Indian consumers are splurging on consumer goods and to __________ this growth, companies are investing heavily in various sectors.
economies, meet
countries, inhibit
governments, measure
nations, inflict
companies, counter
Solution:
Except Option E, all the other words are suitable in the first blank. But for second blank, Only A is suitable because companies don't try to reduce the growth.


               

No comments:

Post a Comment