Friday, 4 August 2017

IBPS RRB परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day

प्रिय पाठकों,
Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे


00:00:00

Q1. हाल ही में, जर्मन संघीय गणराज्य में भारत के अगले राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
मुक्ता दत्ता तोमर
सुचेता जाधव
ममता क्रिप्लानी
सधेना सुरोही
उन्मुक्त चंदर
Solution:
Mukta Dutta Tomar has been appointed as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Germany.


Q2. ग्रामीण विकास मंत्रालय ने इस वित्तीय वर्ष के लिए पहली किश्त के रूप में राज्यों को लगभग 23,443 करोड़ रुपए किस योजना के तहत दिए हैं?
पीएमजेडीवाई
पीएमएसएसवाई
पीएमजेजेबीवाई
एमजीएनआरईजीएस
एपीवाई
Solution:
Ministry of Rural Development has released nearly Rs. 23,443 crore to the States as the first tranche for this Financial Year, under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).

Q3. प्रधान मंत्री श्री नरेन्द्र मोदी ने अंततः चंपारण में महात्मा गांधी के सत्याग्रह के पहले प्रयोग के 100 वर्षों को चिन्हित करने के लिए नई दिल्ली में ___________________ नामक एक प्रदर्शनी का उद्घाटन किया.
सत्याग्रह-बापू को श्रद्धांजलि-एक नई सोच
स्वछाग्रह-बापू को भावंजली-एक नया अभियान
सत्याग्रह-बापू को श्रद्धांजलि-एक प्रदर्शनी
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
स्वछाग्रह-बापू कार्यान्जलि-एक अभियान, एक प्रदर्शनी
Solution:
The Prime Minister Shri Narendra Modi finally inaugurated an exhibition titled “Swachhagraha – Bapu Ko Karyanjali – Ek Abhiyan, Ek Pradarshani” in the New Delhi to mark the 100 years of Mahatma Gandhi’s first experiment of Satyagraha in Champaran.

Q4. भारत के राष्ट्रपति श्री प्रणब मुखर्जी ने निम्नलिखित भारतीय शहरों में से किस शहर में विश्व स्वास्थ्य दिवस शिखर सम्मेलन 2017 का उद्घाटन किया है?
कोलकाता
बेंगलुरु
नई दिल्ली
चेन्नई
चंडीगढ़
Solution:
The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in New Delhi.

Q5. चेक के सन्दर्भ में निम्नलिखित में से कौन सा ' ड्राय बैंक' है?
चेक जमा करने वाला बैंक
आदाता का बैंक
एंडोर्सस का बैंक
वह बैंक जिस से चेक जारी किया जाता है
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सही नहीं है
Solution:
Drawee is a legal and banking term used to describe the party that has been directed by the depositor to pay a certain sum of money to the person presenting the check or draft. A typical example is if you are cashing a paycheck.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन का प्रश्नों का उत्तर दीजिये.
 जब शब्दों और संख्याओं की व्यवस्था करने वाली मशीन में शब्दों और संख्याओं के वाक्य का इनपुट दिया जाता है, तो वह उनको एक निश्चित नियम से व्यवस्थित करती है. इनपुट और पुनर्व्यवस्था का उदाहरण निम्नलिखित है.  (सभी संख्या दो अंकीय संख्या है)
 इनपुट: Study 30 World Ugly 41 52 Zest 61 Xiomi 36 89 Very
चरण 1 : Study Ugly 30 World 41 52 Zest 61 Xiomi 36 89 Very
चरण 2 : Study Ugly 89 61 30 World 41 52 Zest Xiomi 36 Very
चरण 3 : Study Ugly 89 61 Very World 30 41 52 Zest Xiomi 36
चरण 4 : Study Ugly 89 61 Very World 52 41 30 Zest Xiomi 36
चरण 5 : Study Ugly 89 61 Very World 52 41 Xiomi Zest 30 36
चरण 6 : Study Ugly 89 61 Very World 52 41 Xiomi Zest 36 30

और चरण 6 इनपुट की पुनर्व्यवस्था का अंतिम चरण है.
उपरोक्त चरणों में प्रयुक्त नियम के अनुसार, दिए गये इनपुट के लिए उपयुक्त चरण ज्ञात कीजिए.
इनपुट: Orio 11 Mild 25 Pint 47 81 Pick 49 Vintage 16 Neuro 

 Q6. चरण 3 में 49 और Pick के बीच निम्न में से क्या आयेगा?
Pint
11
Vintage
Orio
इनमें से कोई नहीं 
Solution:
(6-10)
Logic: In step 1 two words picked and arranged in increasing alphabetical order, placed it at the left corner and in step 2 , two numbers picked and arranged it in descending order next to words and so on.
STEP 1 : Mild NeuroOrio 11 25 Pint 47 81 Pick 49 Vintage 16
STEP 2 : Mild Neuro 81 49 Orio 11 25 Pint 47 Pick Vintage 16
STEP 3 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 11 25 Pint 47 Vintage 16
STEP 4 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 11 Pint Vintage 16
STEP 5 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 Pint Vintage 11 16
STEP 6 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 Pint Vintage 16 11

Q7. चरण 5 में 25 और 16 के बीच कितने तत्व है?
एक
तीन
दो
पांच
इनमें से कोई नहीं 

Q8. चरण 6 में, Pick और Pint, 11 और 49 को आपस में बदलने पर 49 और Pick के बीच कितने तत्व होंगे?
 दो
 तीन
चार
Six
इनमें से कोई नहीं 

Q9. चरण 4 में दाएं अंत से 25 के स्थान क्या है?
तीसरा
चौथा
छटा
पांचवां
इनमें से कोई नहीं 

Q10. दिए गए इनपुट के लिए अंतिम चरण कौन सा होगा ?
Mild Neuro 16 11 Orio Pick 25 47 Pint Vintage 49 81
Pint Neuro 49 81 Pick Orio 47 25 Mild Vintage 16 11
Mild Neuro 81 49 Orio Pick 25 47 Pint Vintage 11 16
Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 Pint Vintage 16 11
इनमें से कोई नहीं.

Directions (11-15): दी गई श्रंखला में अज्ञात संख्या ज्ञात कीजिये. 

Q11. 7, 15, ?, 88, 113, 329
27
25
24
31
 इनमें से कोई नहीं 
Solution:

Q12. 14, 27, 82, 327, 1636, ?
9916
9815
9906
9705
9601
Solution:
×2-1,×3+1,×4-1,×5+1,×6-1
 1636×6-1
 = 9815

Q13. 4, 11, 14, 24, ?, 60
45
35
37
40
38
Solution:
From third digit, each digit is (Sum of previous two digits - 1 )
Hence, ? = (14 + 24 -1) = 37

Q14. 
9
43/3
38/3
8
 इनमें से कोई नहीं 
Solution:

Q15. 4, 21, 56, 115, 204, ?
319
327
323
329
339
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning. 

 Q16. Furlough
epithet
gist
vital
layoff
perfunctory
Solution:
Furlough-leave of absence, especially that granted to a member of the services or a missionary. Layoff is the synonym.
Perfunctory -superficial; cursory
 Vital- essential; alive; important

Q17. Obstreperous
concise
dubious
Momentous
perjury
rambunctious
Solution:
Obstreperous-noisy and boisterous
rambunctious-uncontrollably exuberant; boisterous.(SYNONYM)
perjury-telling lies under oath
 Concise-stated in few words

Q18.Palliative
Drawl
soothing
Quaff
Insurgent
furtive
Solution:
Palliative- (of a medicine or medical care) relieving pain without dealing with the cause of the condition(synonym is soothing)
Quaff-drink down quickly
 Drawl speak slowly with words-running together
 Furtive hidden and secret
 Insurgent-a rebel

Q19. unfathomable
Dotard
Instigator
Misnomer
incomprehensible
Atheist
Solution:
unfathomable-cannot be worked out; incapable of being fully explored or understood.
incomprehensible-not able to be understood; not intelligible.(synonym)
Atheist-person who does not believe in God
 Dotard foolish old man .
Furrow-groove
 Instigator-troublemaker; person who entices others to do
something
 Misnomer-wrong name

Q20. Fervid
Genre
Perpetuated
Rancor
Strut
dispassionate
Solution:
Fervid-passionate.
dispassionate is the right option.(antonym)
Genre-a category; type
Irascible-easily angered
Strut-swagger; show off

                                       

No comments:

Post a Comment