Friday, 7 July 2017

IBPS RRB परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day

प्रिय पाठकों,

Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे


00:00:00

Q1. राष्ट्रीय संग्रहालय कहाँ स्थित है...?
पुणे
मुंबई
लखनऊ
नई दिल्ली
कोलकाता
Solution:
The National Museum in New Delhi, also known as the National Museum of India, is one of the largest museums in India. Established in 1949, it holds variety of articles ranging from pre-historic era to modern works of art. It functions under the Ministry of Culture, Government of India.

Q2. मेलाघाट टाइगर रिज़र्व कहाँ स्थित है...?
उड़ीसा
असम
कर्नाटक
Maharashtra
गुजरात
Solution:
Melghat was declared a tiger reserve and was among the first nine tiger reserves notified in 1973-74 under the Project Tiger. It is located in northern part of Amravati District of Maharashtra State in India. The Tapti River and the Gawilgadh ridge of the Satpura Range form the boundaries of the reserve.



Q3. गोवा में बोली जाने वाली मूल भाषा है...?
तामिल
तेलुगू
कोंकणी
कन्नड़
ओरिया
Solution:
The native language of most Goa people, which is also the official language of Goa, is Konkani.

Q4. निर्यात को बढ़ावा देने में EPZ मॉडल की प्रभावशीलता को पहचानने वाला भारत एशिया का सबसे पहला देश था. EPZ का पूर्ण रूप क्या है-
Export Point Zone
External Processing Zone
Export Production Zone
Export Processing Zone
Export Processing Zonal
Solution:
India was one of the first in Asia to recognize the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia's first EPZ set up in Kandla, Gujarat in 1965.

Q5. एशिया की पहली EPZ कब स्थापित किया गया था -
कंडला, गुजरात
इंदौर, मध्य प्रदेश
कोल्हापुर, महाराष्ट्र
कोच्चि, केरल
हरिद्वार, उत्तराखंड
Solution:
India was one of the first in Asia to recognize the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia's first EPZ set up in Kandla, Gujarat in 1965.

Directions (6-10): A, B, C, D, E, F, और G सात व्यक्ति हैं. वे सभी अलग-अलग वर्षों में पैदा हुए थे अर्थात 1948, 1951, 1963, 1972, 1975, 1992 और 2002 लेकिन आवश्यक नहीं कि उसी क्रम में हों. लेकिन इन सभी व्यक्तियों की जन्म तिथि और महीने समान हैं. गणना वर्तमान वर्ष 2017 के संबंध में किया जाता है और महीने और तारीख को समान मानते हुए. A एक सम संख्या वाले वर्ष में पैदा हुआ था और उसकी आयु 5 का गुणक है लेकिन A सबसे छोटा नहीं है. F की आयु A और G की आयु के मध्य के अंतर के दोगुना है. E की आयु B और C के मध्य की आयु के बराबर है, लेकिन E उनमें से सबसे छोटा नहीं है. C उनमें से सबसे बड़ा नहीं है.

 Q6. D निम्नलिखित में से किस वर्ष में पैदा हुआ था?
1975
1963
1948
2002
1992
Solution:
(6-10)

Q7.A से कितने व्यक्ति छोटे हैं?
चार
तीन
दो
एक
इनमें से कोई नहीं

Q8.निम्नलिखित में से कौन सा दूसरा सबसे छोटा है?
A
C
D
E
F

Q9. अब से छ: वर्ष बाद E की आयु कितनी होगी?
60वर्ष
48वर्ष
51वर्ष
31वर्ष
 इनमें से कोई नहीं

Q10. B निम्नलिखित में से किस वर्ष पैदा हुआ था?
2002
1972
1951
1992
1948

Q11. A कार्य के एक भाग को 12 दिनों में पूरा कर सकता है, B समान कार्य को 8 दिनों में पूरा आकर सकता है,और C समान कार्य को A और B द्वारा लिए गये समय के 4/5 समय में पूरा कर सकता है. A और B एक साथ 3 दिनों तक कार्य करते है, फिर C कार्य को पूरा करता है. C ने कितने दिनों तक कार्य किया? 

    
4
2
    
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q12. A,B को 4860 रूपये में एक घोडा बेचता है, जिससे उसे 19 प्रतिवर्ष की हानि होती है, B उसे C को बेचता है उस मूल्य पर बेचता है जिससे A को 17 प्रतिशत का लाभ प्राप्त होता. B का लाभ ज्ञात कीजिये. 
  2160 रूपये 
  2610 रूपये 
  1260 रूपये 
 2260 रूपये 
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q13. A और B की औसत आयु 20 वर्ष है. यदि C को A से बदला जाता है, औसत 19 हो जाता है और यदि C को B से बदला जाता है, औसत 21 हो जाता है. A, B और C की आयु कितनी है?
22, 18, 20
18, 22, 20
22, 20, 18
18, 20, 22
 इनमें से कोई नहीं
Solution:
A + B = 40
 C + B = 38
 A + C = 42
 A = 22, B = 18, C = 20 years

Q14. 2 उम्मीदवारों के बीच एक चुनाव में, 75% मतदाताओं ने अपना वोट डाला, जिनमें से 2% वोट को अमान्य घोषित किया गया. एक उम्मीदवार को 9261 वोट मिले, जो वैध वोटों का 75% था. चुनाव में नामांकित मतदाताओं की कुल कितनी संख्या थी:
16000
16400
16800
18000
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q15. दो पात्र A और B के मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात क्रमश: 8: 5 और 5: 2. एक नया मिश्रण प्राप्त करने के लिए जिसमें दूध की मात्रा  है, दोनों पात्र के मिश्रण को किस अनुपात में मिलाना होगा?
3:5
5:2
5:7
2:7
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), and (E) to make a meaningful paragraph and then answer the question that follows. 
A. In addition, my own experiences of the spirit world have come together to make this book.
B. I guess I could say the research had been going on all my life: all the stories my grandmother told me, and all the stories my hunter friends told me when I was older.
C. In later life, I have had some frightening but amazing spirit encounters that have convinced me of the realness of the spirit world.
D. For instance, I had a spirit child playmate when I was about four.
E. He was a little boy who mischievously invited me to play.

 Q16. Which of the following is the first sentence of the paragraph?
B
D
E
A
C
Solution:
The paragraph follows a chronological sequence. 2nd is the introductory general statement that lays the theme of the paragraph. 1st sentence gives the additional source of inspiration; 4th and 5th narrate the author’s experience of the spirit world in his childhood years. The 3rd sentence talks about the experience in later life. Hence, BADEC is the correct answer.

Q17. Which of the following is the third sentence of the paragraph?
C
D
E
B
A
Solution:
The paragraph follows a chronological sequence. 2nd is the introductory general statement that lays the theme of the paragraph. 1st sentence gives the additional source of inspiration; 4th and 5th narrate the author’s experience of the spirit world in his childhood years. The 3rd sentence talks about the experience in later life. Hence, BADEC is the correct answer.

Q18. Which of the following is the fifth sentence of the paragraph?
A
B
C
D
E
Solution:
The paragraph follows a chronological sequence. 2nd is the introductory general statement that lays the theme of the paragraph. 1st sentence gives the additional source of inspiration; 4th and 5th narrate the author’s experience of the spirit world in his childhood years. The 3rd sentence talks about the experience in later life. Hence, BADEC is the correct answer.

Q19. Which of the following is the second sentence of the paragraph?
E
D
C
B
A
Solution:
The paragraph follows a chronological sequence. 2nd is the introductory general statement that lays the theme of the paragraph. 1st sentence gives the additional source of inspiration; 4th and 5th narrate the author’s experience of the spirit world in his childhood years. The 3rd sentence talks about the experience in later life. Hence, BADEC is the correct answer.

Q20. Which of the following is the fourth sentence of the paragraph?
E
C
A
B
D
Solution:
The paragraph follows a chronological sequence. 2nd is the introductory general statement that lays the theme of the paragraph. 1st sentence gives the additional source of inspiration; 4th and 5th narrate the author’s experience of the spirit world in his childhood years. The 3rd sentence talks about the experience in later life. Hence, BADEC is the correct answer.

                                       

1 comment: