Friday, 28 July 2017

IBPS RRB परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day

प्रिय पाठकों,
Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे


00:00:00

Q1. एक विश्वव्यापी वित्तीय संदेश नेटवर्क जो बैंकों और वित्तीय संस्थानों के बीच संदेशों का आदान-प्रदान करती है, उसे _________ के रूप में जाना जाता है.
SWIFT
Basel
RTGS
NEFT
AIIB
Solution:
Society for Worldwide Inter bank Financial Telecommunication (SWIFT) code . An internationally-recognized identification code for banks around the world. SWIFT codes are most commonly used for international wire transfers and are comprised of 8 or 11 alphanumeric characters.


Q2. इनमें से कौन सा मनी मार्केट इंस्ट्रूमेंट नहीं है
 राजकोष चालान
 वाणिज्यिक पत्र
 जमा प्रमाणपत्र
 सामान्य शेयर
 उपरोक्त में से कोई सा सत्य नहीं है
Solution:
There are several money market instruments, including treasury bills, commercial paper, bankers’ acceptances, deposits, certificates of deposit, bills of exchange, repurchase agreements.

Q3. भारत-मंगोलियाई संयुक्त सैन्य अभ्यास 2017 हाल ही में मिजोरम में वेरंगटे में शुरू हो गया है. इस संयुक्त अभ्यास का नाम क्या है?
Indo-Mongolian-X
Exercise Al-Nagah-XI
Exercise Xonore-X
Exercise Tiger Roar-XII
Exercise Nomadic Elephant-XII
Solution:
The Indo-Mongolian Joint Military Exercise 2017 has begun recently at Vairengte in Mizoram. Exercise Nomadic Elephant-XII is the name of this joint exercise.

Q4. मर्सिडीज के ब्रिटिश फॉर्मूला वन रेसर लुईस हैमिल्टन ने फेरारी के चार बार फॉर्मूला वन वर्ल्ड चैंपियन सेबस्टियन वेट्टेल को हराकर चीनी ग्रां प्री में अपना _______ खिताब जीता.
 सातवाँ
 छठा
 तीसरा
 पांचवां
 आठवाँ
Solution:
Mercedes' British Formula One racer Lewis Hamilton defeated Ferrari's four-time Formula One World Champion Sebastian Vettel to lift his fifth title at the Chinese Grand Prix.

Q5. सरकार ने रिटायर्ड सुप्रीम कोर्ट के न्यायाधीश शिव कीर्ति सिंह को TDSAT के अगले अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया है. TDSAT में 'A' का अर्थ क्या है?
Appeal
Appellant
Appellate
Appealing
Association
Solution:
The government has appointed retired Supreme Court judge Shiva Kirti Singh as the next chairman of the Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal (TDSAT) after replacing of Justice Aftab Alam who was retired in June 2016.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कर प्रश्नों का उत्तर दीजिये.
एक निश्चित कूटभाषा में
"form panel  forge consensus" को "RL8  NK10  RD10  NR18 " के रूप में कूटबद्ध किया जाता है,
"parties have decided  their" को "RR14  VD8  CC14  EQ10 " के रूप में कूटबद्ध किया जाता है,
"has asked him stay " को "SR6  KC10  ML6  AX8" के रूप में कूटबद्ध किया जाता है,

Q6. दी गई कूटभाषा में ‘candidate’ के लिए कोड क्या है?
ND18
MD18
ND19
NE18
None of these
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-

Q7. दी गई कूटभाषा में ‘significant' के लिए कोड क्या है?
GS22
GH22
GS21
HS22
None of these

Q8. दी गई कूटभाषा में ‘especially’ के लिए संभावित कोड क्या होगा?
QX20
PX20
PX21
QX20
None of these

Q9. दी गई कूटभाषा में ‘political’ के लिए संभावित कोड क्या होगा?
KK18
LK18
LL18
LK19
None of these

Q10. दी गई कूटभाषा में ‘factions' के लिए कोड क्या है?
DR16
RR16
CR16
CR15
None of these

Q11. एक ग्लास की नक़्क़ाशी करने की लागत डिजाइन के साथ अलग-अलग रूप से इसके क्षेत्रफल के वर्ग के अनुसार बदलती है. 1 मीटर × 1 मीटर आयाम के एक गिलास प्लेट की नक्काशी की लागत 8000 रूपये है. यदि एक कलाकार 1मी×1मी आयाम के 4 टुकड़े पर नक़्क़ाशी के बजाये 1/2मी×1/2 मी. के टुकड़े पर नक्काशी करता है, तो उसे कितना नुकसान होगा?
Rs 5000
Rs 4000
Rs 2000
Rs 6000
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
Q12. यदि एक एयर कंडीशनर का उपयोग करने की लागत उसके उपयोग के समय के समानुपातिक है, उस पर दिए गयेस्टार की संख्या का व्युक्त्क्रमानुपाति है और टन के संदर्भ में इसकी शक्ति के समानुपातिक है. यदि 2 स्टार के 2 टन के एक एयर कंडीशनर को 10 घंटे के लिए उपयोग किया जाता है तो इसकी लागत 150 रुपये है.तो 3 स्टार के 1.5 टन के एक एयर कंडीशनर को 8 घंटे उपयोग करने की लागत कितनी होगी?
Rs 80
Rs 50
Rs 100
Rs 60
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13. क ठेकेदार 25 मजदूरों को काम पर रखता है. उसे काम के लिए 275रु प्राप्त होते हैं. इस योग का 20% अपने पास रखने के बाद वह शेष को अपने मजदूरों के बीच बात देता है. यदि पुरुष मजदूरों का महिला मजदूरों से 2:3 का अनुपात था और उनके भत्ते 5:4 के अनुपात में था, तो एक महिला मजदूर को कितनि राशि प्राप्त हुई होगी?
Rs 15
Rs 8
Rs 14
Rs 10
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14. A और B दो मिश्रित धांतु हैं जिन्हें सोने और तांबे को क्रमश: 7:2 और 7:11 के अनुपात में मिलाकर बनाया गया है. यदि दोनों मिश्रित धान्तुओं को तीसरी धांतु C बनाने के लिए समान मात्रा में पिघलाया जाता है, C में सोने उर तांबे का अनुपात कितना होगा?
5 : 7
5 : 9
7 : 5
9 : 5
None of these
Solution:

Q15. 671रु की राशि को A, B, C के मध्य इस प्रकार बाटिये जिससे यदि उनके हिस्सों में क्रमश: 3रु, 7रु, और 9रु की वृद्धि की जाए तो उनका नया हिस्सा 1 : 2 : 3 के अनुपात में होना चाहिए.
Rs 112, Rs 223, Rs 336
Rs 114, Rs 221, Rs 336
Rs 112, Rs 227, Rs 332
Rs 114, Rs 223, Rs 334
None of these
Solution:

Direction (16-18): There are sets of four statements in question given below which when connected using the correct sentence structure forms a complete single sentence without altering the meaning of the sentences given in the question. There are four options given below the question, choose the sentence that forms the correct formation of single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none follows, choose (e) as your answer. 
Q16. Farmers are unable to get a gainful return; it is due to price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities; so they look for support from various quarters in agricultural distress; it is often viewed as a short-term phenomenon.
Farmers are unable to get a gainful return which is a short-term phenomenon because they look for support from various quarters in agricultural distress it is due to price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities.
Price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities make farmers look for support from various quarters in agricultural distress and are unable to get a gainful return which is a short-term phenomenon.
Agricultural distress is often viewed as a short-term phenomenon in which farmers look for support from various quarters on account of being unable to get a gainful return due to price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities.
A short-term phenomenon is due to price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities and farmers are unable to get a gainful return so they look for support from various quarters in agricultural distress.
None of these.
Solution:
Among the given options, all sentences, except (c) are either contextually different or grammatically incorrect. Only sentence (c) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q17. The RBI has acknowledged that vegetable prices dipped more sharply; because of ‘ire sales’ following demonetisation; vegetable prices were already falling; pulses are cheaper because of high output on top of imports.
The RBI has acknowledged that vegetable prices were already falling and pulses are cheaper because of high output on top of imports and ‘ire sales’ following demonetisation.
Vegetable prices were already falling and pulses were cheaper because of high output on top of imports so RBI has acknowledged that vegetable prices dipped more sharply because of ‘ire sales’ following demonetisation.
Pulses are cheaper because of high output on top of imports and RBI has acknowledged that vegetable prices dipped more sharply because of ‘ire sales’ following demonetisation because vegetable prices were already falling.
The RBI has acknowledged that already falling vegetable prices dipped more sharply because of ‘ire sales’ following demonetisation and pulses are cheaper because of high output on top of imports.
None of these.
Solution:
Among the given options, all sentences, except (d) are either contextually different or grammatically incorrect. Only sentence (d) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q17. The NSSO is a unique agency in the world in so far; it is because the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level; it was initially established as a division of ISI; NSSO recently became an integral part of the Ministry of Planning.
The NSSO is a unique agency in the world in so far because the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level which was initially established as a division of ISI and becomes a part of the Ministry of Planning.
The NSSO is a unique agency in the world in so far established as a division of ISI because the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level and recently became an integral part of the Ministry of Planning.
A unique agency in the world in so far because the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level, NSSO because it recently became an integral part of the Ministry of Planning.
The NSSO, initially established as a division of ISI, soon became an integral part of the Ministry of Planning and is a unique agency in the world in so far as the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level.
None of these.
Solution:
Among the given options, all sentences, except (d) are either contextually different or grammatically incorrect. Only sentence (d) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Direction (19-20): The following questions consist of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e) i.e. No correction required as your answer. 
Q19. The non-availability of remunerative prices on (I)/farmers on agricultural produce is a vexed issue and (II)/emerge as the prime issue in various research studies wherein farmers are asked to rank production constraints. (III) 
(I) The non-availability of remunerative prices to 
(II) farmers on agricultural produce are vexed issue and 
(III) emerges as the prime issue in various research studies wherein farmers are asked to rank production constraints.
Only (III)
Only (II)
(I) and (III)
All (I) (II) and (III)
No correction required
Solution:
In the first part of the sentence, ‘prices on’ should be replaced by ‘prices to’. In part (III), 'emerges' is to be used to make the sentence grammatically correct.

Q20. Cricket has become a marker of the state of political relations (I)/between the two countries and has been (II)/used as a diplomatic tool by leaders from both the sides. (III) 
(I) Cricket has became a marker of the state of political relations 
(II) between the two countries and had been 
(III) used as a diplomatic tool by leaders for both the sides.
Only II
Only (III)
(II) and (III)
All (I) (II) and (III)
No correction required
Solution:
All the three parts of the given sentence are correct, hence, no correction is required.

                                       


No comments:

Post a Comment