14/07/2017

IBPS RRB परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day

प्रिय पाठकों,

Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे


00:00:00

Q1. रैंडस्टेड सर्वेक्षण, 2017 के अनुसार 11.3 लाख रुपये की कंपनी की औसत वार्षिक लागत (सीटीसी) से FMCG उद्योग भारत में सबसे अधिक भुगतान उद्योग के रूप में उभरा है. FMCG में 'C' का क्या अर्थ है?
Customer
Costume
Consumer
Custom
Conference
Solution:
The Fast-moving consumer goods (FMCG) industry has emerged as the highest paying industry in India with an average annual cost to company (CTC) of Rs. 11.3 lakh across all levels and functions according to Randstad survey, 2017.



Q2. विश्व स्वास्थ्य संगठन की स्थापना की वर्षगांठ मनाने के लिए प्रतिवर्ष _____________ को विश्व स्वास्थ्य दिवस मनाया जाता है.
17 अप्रैल
7 अप्रैल
17 मार्च
27 मार्च
10 अप्रैल
Solution:
World Health Day is celebrated on 7th of April every year to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization.

Q3. भारतीय रिजर्व बैंक (आरबीआई) ने इलेक्ट्रॉनिक भुगतान प्रणाली की दक्षता बढ़ाने और ग्राहकों की सुविधा में बढ़ाने के प्रयास में निम्न में से किस राष्ट्रव्यापी भुगतान प्रणाली के लिए निकासी का समय घटाने का निर्णय लिया है?
राष्ट्रीय इलेक्ट्रॉनिक निधि अन्तरण (NEFT)
वास्तविक समय सकल भुगतान प्रणाली (RTGS)
तत्काल भुगतान सेवा (IMPS)
एयरपे
सीसी एवेन्यु
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has decided to slash clearance time for National Electronic Funds Transfer (NEFT) in an attempt to enhance the efficiency of the electronic payment system and add to customer convenience.

Q4. केन्द्रीय सूचना एवं प्रसारण और शहरी विकास मंत्री वेंकैया नायडू ने तीन दिवसीय राष्ट्रीय बाल फिल्म महोत्सव का उद्घाटन निम्न में से किस भारतीय राज्य में किया था?
तेलंगाना
कर्नाटक
बिहार
आंध्र प्रदेश
महाराष्ट्र
Solution:
Union Minister for Information and Broadcasting and Urban Development M Venkaiah Naidu was inaugurated a three-day National Children’s Film Festival in Vishakhapatnam, Andhra Pradesh. It is the largest film festival for children in the country giving the audience quality and wholesome entertainment.

Q5. किस समिति ने मामलों को सुलझाने और सिफारिशों को स्वीकार करने के लिए आवश्यक समय घटने के लिए विशेष न्यायाधिकरण, ऋण वसूली न्यायाधिकरण(डीआरटी) की स्थापना की सिफारिश की है?
केलकर समिति
न्यायमूर्ति रेड्डी कमेटी
रंगराजन समिति
शिवरामण समिति
नरसिंहम समिति
Solution:
Narasimham Committee Report I (1991) recommended the setting up of Special Tribunals to reduce the time required for settling cases. Accepting the recommendations, Debt Recovery Tribunals (DRTs) were established.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी का ध्यानपूर्वक अध्यन कीजिये और दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये. 
 बहुराष्ट्रीय कंपनी के आठ कर्मचारी Q, R, S, T, W, X, Y और Z को अगस्त और दिसंबर के महीने में मीटिंग में भाग लेना है लेकिन आवश्यक नहीं की इसी क्रम में हों. प्रत्येक माह में, मीटिंग दिए गए माह की 21वीं, 23वीं, 27वीं और 31वीं तारीख को आयोजित की जायेगी. एक तरीख़ पर केवल एक व्यक्ति मीटिंग में भाग लेगा.
Q या तो 27वीं अगस्त या 27वीं दिसंबर को मीटिंग में भाग लेगा. Q और T के मध्य केवल एक व्यक्ति मीटिंग में भाग लेगा. T और R के मध्य दो व्यक्ति मीटिंग में भाग लेंगे. R और S के मध्य केवल एक व्यक्ति मीटिंग में भाग लेगा. S या तो दिसंबर या अगस्त की 23वीं तारिख को मीटिंग में भाग लेगा. S और W के मध्य केवल एक व्यक्ति मीटिंग में भाग लेता है. W और Y के मध्य उतने ही व्यक्ति मीटिंग में भाग लेते हैं जितने Y और Z के मध्य लेते हैं. X, 21वीं अगस्त को मीटिंग में भाग नहीं लेगा.

 Q6.निम्नलिखित में से कौन 27वीं अगस्त को मीटिंग में भाग लेगा? 
Z
Q
R
Y
S
Solution:
(6-10)

Q7. R और W के मध्य कितने व्यक्ति मीटिंग में भाग लेंगे? 
एक
दो
तीन
तीन से अधिक
इनमें से कोई नहीं

Q8. निम्नलिखित में से कौन 31वीं दिसंबर को मीटिंग में भाग लेगा? 
R
Y
S
X
W

Q9. T उसी प्रकार Q से संबंधित है और R उसी प्रकार S से संबंधित है जिस प्रकार, Y,_ से संबंधित है?
X
T
Z
Q
R

Q10. X निम्नलिखित में से किस तारिख पर मीटिंग में भाग लेगा? 
23वीं अगस्त
31वीं दिसंबर
27वीं अगस्त
 31वीं अगस्त
इनमें से कोई नहीं

Q11. एक सार्वजनिक पुस्तकालय में, 110,000 किताबें हैं, जिनमे से 40% विज्ञान पुस्तकें हैं. पुस्तकालय में 20,000 नई पुस्तकों को जोड़ने का निर्णय लिया गया. पुस्तकालय में विज्ञान की पुस्तकों का प्रतिशत 45% तक करने के लिए कितनी विज्ञान की पुस्तकें होनी चाहिए?   
15000
1500
1450
14500
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12. एक निरीक्षक दोषपूर्ण के रूप में मीटर का 0.08% खारिज कर देता है. 2 मीटर अस्वीकार करने के लिए उसे कितने मीटर की जांच करनी होगी? 
200 मीटर
250 मीटर
2500 मीटर
3000 मीटर
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13. विजय ने अपनी तीनों बेटियों विजया, सुनंदा और अनुसूया को 100 एकड़ जमीन क्रमश: एक तिहाई, एक चौथाई, और 1/5 के अनुपात में बांटने का फैसला करता है. लेकिन विजया की अचानक मृत्यु हो जाती हैं. विजय अपनी जमींन को, सुनंदा और अनुसूया के बीच जमीन कैसे विभाजित करेगा?
500/9, 400/9
320/7, 381/7
60, 40
450/8, 350/8
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14. यह दिया गया है कि 24 कैरेट सोना शुद्ध सोना है. 18 कैरेट सोना 3/4 शुद्ध सोना है और 20 कैरेट सोना 5/6 शुद्ध सोना है. 18 कैरेट सोने में शुद्ध सोने का 20 कैरेट सोने में शुद्ध सोने से अनुपात कितना होगा?  
3 : 8
9 : 10
15 : 24
8 : 5
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15. 10 घोड़े और 15 गाय निश्चित समय में 5 एकड़ तक घास खाते हैं. समान समय में 15 घोड़े और 10 गाय कितनी एकड़ घास खाएंगे,यदि यह अनुमान लगाया जाता है कि  एक घोडा 2 गाय के बराबर घास खाता है.
40/7 acres
39/8 acres
40/11 acres
25/9 acres
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): Four sentences are given with a blank in each. Five words are also given. The blank in each sentence can be filled by one or more of the four words given. Similarly, each word given in the choices can go into any number of sentences. Identify the number of sentences each word can go into and mark as your answer the maximum number of sentences any word can go into. 

 Q16. A. The rich miser had never any money to __________ for the poor. 
B. I like to play badminton during my __________ time. 
C. The government has decided to __________ the physically handicapped people from paying tax. 
D. You should __________ no effort, in order to achieve your target.
free
offer
exempt
spare
leave
Solution:
In B, spare time means free time. In C, the government has spared (exempted) the physically handicapped people from paying tax. The word ‘spare’ can fit correctly in B and C, hence it is correct choice.

Q17. A. He built a palatial house with his __________ gotten wealth. 
B. Many children were taken __________ after consuming adulterated sweets. 
C. The __________ feeling, which developed over the years, between the couple, culminated in a divorce. 
D. The superstitious villagers considered the poor widow as a/an __________ omen.
bad
sick
ill
evil
negative
Solution:
In A, ill-gotten wealth is correct usage which implies ‘money obtained from false means’. In B, children got ‘ill’ by taking adulterated sweets. Which is correct usage. In C also, ill feeling led to the divorce. In D, ‘bad omen’ is correct expression. Hence, the word ‘ill’ fits correctly in A, B, C maximum times, hence correct answer choice.

Q18. A. Hunting of __________ animals is prohibited by the forest department. 
B. The participating teams were asked to abide by the rules of the __________. 
C. The trickster felt snubbed when he was beaten at his own __________. 
D. All the actors who enacted the __________ were felicitated by the chief guest.
game
play
wild
performance
trick
Solution:
In A, ‘wild animals’ is correct usage, in B, “rules of the game” is correct usage. In C, at his own game is correct usage of the word ‘game’. In D, performance fits correctly. So overall, the word ‘game’ fits correctly in the 3 maximum sentences, hence the obvious choice.

Q19. A. The mango tree did not __________ any fruit this year. 
B. The students were asked to __________ in mind the instructions given by the examiner. 
C. The two sisters, do not __________ any resemblance to each other. 
D. Unable to __________ the stress and strain involved in his profession, he decided to take a long holiday.
endure
keep
yield
bear
withstand
Solution:
In A, yield any fruit means didn’t produce any fruit. In B, ‘to bear in mind’ is to keep in mind, in C, bear any resemblance means ‘do not look same’. In D, ‘unable to bear the stress means ‘not able to face the difficult times’. Hence the word, ‘bear’ fits correctly in B, C , D. and maximum times. Hence, the word ‘bear’ is correct answer choice.

Q20. A. West Indies is one of the few cricketing nations which was able to __________ genuine fast bowlers. 
B. The farmer made a lot of profit by selling his __________ at the market. 
C. Apart from all his other talents, he could also __________ a few documentaries pertaining to Indian Culture. 
D. The traffic Police asked him to __________ his driving license.
yield
produce
make
procure
show
Solution:
In A, produce fits correctly. In B also produce fits correctly, in D, the word ‘show’ fits correctly. Produce is the answer choice.

                                       

No comments:

Post a Comment