Thursday, 13 July 2017

IBPS RRB परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day

प्रिय पाठकों,

Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे


00:00:00

Q1. विश्व यात्रा और पर्यटन परिषद (डब्ल्यूटीटीसी) 2016 की नई रिपोर्ट के अनुसार, देश के सकल घरेलू उत्पाद (जीडीपी) में कुल योगदान के मामले में दुनिया में शीर्षतम देश कौन सी है?
नॉर्वे
स्वीडन
संयुक्त राज्य अमेरिका
स्विट्जरलैंड
डेनमार्क
Solution:
As per the new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC) 2016 United States of America has topped in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP).



Q2. निम्नलिखित में से प्रत्येक वर्ष किस तारीख को अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस के रूप में मनाया जाता है?
8th सितम्बर
18th मार्च
28th मार्च
18th सितम्बर
28th सितम्बर
Solution:
September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. On International Literacy Day each year, UNESCO reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally.

Q3. हाल ही में भारत डाक पेमेंट्स बैंक (आईपीपीबी) को एक सार्वजनिक लिमिटेड कंपनी के रूप में ________ जीओआई इक्विटी के साथ डाक विभाग के तहत शामिल किया गया है,
50%
100%
74%
25%
49%
Solution:
Incorporated as a Public Sector Bank under the Department of Posts with 100% GOI equity, IPPB has launched on January 30th, 2017 in Ranchi and Raipur with the objective of being present in all corners of India by the end of the year. For now, IPPB is offering Savings account up to a balance of Rs 1 Lakh, along with digitally enabled payments and remittance services of all kinds between individuals. In due course, IPPB will also provide current accounts and access to third party financial services like insurance, mutual funds, pension, credit products, forex, and more.

Q4. लोंग वॉक टू फ़्रीडम पुस्तक के लेखक कौन हैं?
नेल्सन मंडेला
लुई फिशर
ऑंन्ग सान सू की
माओ त्से तुंग
महात्मा गाँधी
Solution:
Long Walk to Freedom is an autobiographical work written by South African President Nelson Mandela, and published in 1995 by Little Brown & Co. The book profiles his early life, coming of age, education and 27 years in prison.

Q5. IBA बैंकिंग क्षेत्र से संबंधित किसी भी मुद्दे पर अपने विचार देने के लिए एक सलाहकार दृष्टिकोण को अपनाता है। IBA में "I" का क्या अर्थ है?
International
Institute
Investment
Indian
Increase
Solution:
Indian Banks' Association (IBA) set up in 1946 with 22 members to discuss issues of common interests. Over the years, IBA emerged as the Voice of Indian Banking Industry.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कर प्रश्नों का उत्तर दीजिये.
 A, B, C, D, E, F, G, H, और I नौ मित्र एक से नौ तक की संख्या वाली नौ मंजिला इमारत में रहते हैं. निचली मंजिल की संख्या 1 है और आगे इसी प्रकार है. वे सभी अलग-अलग एमएनसी, जैसे: सफ़को, राइडर, जेरोक्स, नेटफिक्स, कॉस्टको, एलेरिस, हुमाना, फ़िसर्व और एक्सेलॉन में काम करते हैं परन्तु इसी क्रम में हो यह आवश्यक नहीं. A और I, जो कोस्टो कंपनी में काम करता है, के बीच तीन मंजिल हैं. H जेरोक्स कंपनी में काम करता है और उस मंजिल के ठीक ऊपर की मंजिल पर रहता है जिसपर A रहता है. H और G, जो नेटफिक्स कंपनी में काम करता है, के बीच केवल एक मंजिल है. F राइडर कंपनी में काम करता है और उस मंजिल के नीचे रहता है जिस पर G रहता है. F सम संख्या वाली मंजिल पर नहीं रहता. F और E जो सफ़को कंपनी में काम करता है, के बीच केवल दो मंजिल हैं. B फ़िसर्व कंपनी में काम करता है और उस मंजिल के नीचे रहता है जिस पर F रहता है. G नौवीं मंजिल पर नहीं रहता. B एक सम संख्या वाली मंजिल पर रहता है. B और एलेरिस कंपनी में काम करने वाले व्यकी के बीच जितनी मंजिल हैं, उतनी ही A और C के बीच है. A हुमाना कंपनी में काम नहीं करता. 

Q6. निम्नलिखित में से A किस कंपनी में काम करता है?
जेरोक्स
एक्सेलॉन
नेटफिक्स
 सफ़को
कॉस्टको
Solution:
(6-10)

Q7. निम्नलिखित में से D किस मंजिल पर रहता है?
पहली
दूसरी
तीसरी
चौथी
पांचवी

Q8. H, नेटफिक्स से सम्बंधित है और C, राइडर से सम्बंधित है, इसी प्रकार F किससे सम्बंधित है?
हुमाना
फ़िसर्व
कॉस्टको
एलेरिस
इनमें से कोई नहीं

Q9. निम्लिखित में से सातवीं मंजिल पर कौन रहता है?
G
H
E
A
C

Q10. E और B जिन मंजिलों पर रहते हैं के बीच कितनी मंजिल हैं? 
दो
तीन
चार
एक
इनमें से कोई नहीं

Q11. दो बंदूकें को समान जगह से 10 मिनट और 30 सेकंड के अंतराल पर छोड़ी जाती है, लेकिन उस स्थान की ओर जाने वाली ट्रेन में एक व्यक्ति पहली बार के 10 मिनट बाद दूसरी आवाज सुनता है. ट्रेन की गति (किमी / घंटा में) ज्ञात कीजिये, यह मानते हुए की ध्वनि की गति 330 मीटर प्रति सेकंड है?
19.8
58.6
59.4
111.80
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12. एक वर्ग में चार समान सिक्के रखे गए हैं. प्रत्येक सिक्के के लिए, परिधि का क्षेत्रफल से अनुपात परिधि से क्षेत्र के अनुपात के समान है.
 

तो, वर्ग का वह क्षेत्रफल ज्ञात कीजिये जो सिक्कों द्वारा आवृत नहीं किया गया है
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13. आरेख में AB व्यास और 6.5 से.मी. त्रिज्या का एक वर्ग दिखाया गया है. यदि जीवा CA की लम्बाई 5 से.मी. है. तो ∆ ABC क्षेत्रफल ज्ञात कीजिये? 

60 वर्ग से.मी. 
30 वर्ग से.मी. 
40 वर्ग से.मी. 
52 वर्ग से.मी. 
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14. राम और श्याम एक ही पद के लिए एक संगठन में दो रिक्तियों के लिए एक साक्षात्कार देते हैं. उनके चयन की प्रायिकता क्रमश: 1/6 और 2/5 हैं.  उनमें से कम से कम एक का चयन होने की प्रायिकता क्या है?
5/6
1/5
1/2
3/5
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15. बच्चों के तीन समूहों में क्रमशः 3 लड़कियों और 1 लड़का, 2 लड़कियां और 2 लड़के और 1 लड़की और 3 लड़के शामिल हैं. प्रत्येक समूह से एक बच्चे को यादृच्छिक रूप से चुना जाता है. तीन चयनित बच्चों में 1 लड़की और 2 लड़कों के होने की क्या प्रायिकता हैं?
13/32
12/32
15/32
11/32
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): Four sentences are given with a blank in each. Five words are also given. The blank in each sentence can be filled by one or more of the four words given. Similarly, each word given in the choices can go into any number of sentences. Identify the number of sentences each word can go into and mark as your answer the maximum number of sentences any word can go into. 

 Q16. A. India and Russia __________ an excellent bilateral relationship. 
B. Due to a crash in the overseas market, __________ market in India was also badly affected. 
C. According to the law, women are also entitled to a __________ in the ancestral property. 
D. Every job has its own __________ of problems.
stock
portion
posses
share
claim
Solution:
In A, share fits correctly, in B, share market is correct usage. In C, share is used in the sense of ‘a part in the ancestral property.’ Which is correct usage. In D, ‘share of problems’ is correct usage. Hence, Share is the correct word.

Q17. A. The Government has introduced several __________ recovery schemes to make sick industrial units pay. 
B. The Indian cricket team has organized an __________ match for earthquake victims. 
C. Being located in a backward area the college receives a/an __________ from the Education Department. 
D. The Research Scholars received a/an __________ from the University to develop their project.
benefit
aid
grant
loan
help
Solution:
aid-help or support (someone or something) in the achievement of something. In C and D, ‘aid’ is correct usage, which means financial help. In B, an aid match means to play to collect money for the charity. Hence correct usage in B. in A, loan fits correctly. Hence, ‘aid’ fits correctly in three sentences out of four, hence is the answer.

Q18. A. The innocent lady could not see through his evil __________. 
B. The intricate __________ on this fabric, makes it more attractive. 
C. He employed a famous architect to __________ his house. 
D. The psychologist observed a change in the child’s behaviour __________.
intention
pattern
design
model
build
Solution:
In A, intention fits correctly. In B, (the intricate ‘design’ on this fabric) is corrects usage. In C, ‘to design his house’. Is correct usage. In D, behavior pattern is correct usage. So, the word ‘design’ fits maximum two times in the B and C. hence, design is correct word.

Q19. A. If the company has made a project, it is entirely __________ to the sincere efforts of the recovery team. 
B. The train is __________ to arrive early in the morning. 
C. Based on his appraisal, he is __________ for a promotion shortly. 
D. The advance, which was __________ to me, was paid well on time.
expected
due
credited
scheduled
offered
Solution:
‘due ‘ fits in the all the sentences correctly and explain the idea completely. In A, ‘due to the sincere efforts’ here due to is used in the sense of ‘because’. Hence correct usage. In B also, “due” correctly fits which means ‘train is scheduled to arrive early in the morning’. In C, also the word ‘due’ is correctly used.

Q20. A. The __________ of interest on Public Provident Fund has been lowered in the recent budget. 
B. We can __________ him as a good orator. 
C. The __________ of every commodity at the Super Market, is fixed. 
D. He had to pay a heavy __________ for his mistake.
price
rate
rank
sum
fine
Solution:
In the first sentence, the word ‘rate’ is correct usage, in the B, the rating is given to him (judgement). In C, the word ‘rate’ is used in the sense of ‘price’. In D, the word ‘price’ fits correctly. Hence, as you can see, the word ‘rate’ is used three maximum times correctly, hence the officially answer.

                                       

No comments:

Post a Comment