05/06/2017

देना बैंक पीओ 2017 के लिए टेस्ट ऑफ दी डे

प्रिय पाठकों,

test-of-the-day

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो बीओबी पीजीडीबीएफ, देना पीजीडीबीएफ, एनआईसीएल एओ, एसबीआई पीओ आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में 
आपकी कफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे.


00:00:00

Q1. वित्त मंत्रालय ने हाल ही में सार्वजनिक क्षेत्र के बैंकों (पीएसबी) द्वारा अधिमान्य आवंटन के माध्यम से 2,914.038 करोड़ रुपये जुटाने के लिए 12 प्रस्तावों को मंजूरी दे दी है. वर्तमान भारतीय केंद्रीय वित्त मंत्री कौन है?
रवि शंकर प्रसाद   
राजनाथ सिंह
अरुण जेटली
सुषमा स्वराज
नितिन गडकरी
Solution:
The Finance Ministry has granted approval to 12 proposals of PSBs to raise a sum of Rs 2,914.038 crore through preferential allotment and permission given to raise Rs 200 crore by United Bank of India through QIP mode. The government had already infused a sum of Rs 25,000 crore in 19 PSBs during FY 2015-16. Arun Jaitley is present Union Finance Minister of India.

Q2. नितिन गडकरी सरकार ने किसानों द्वारा जिला सहकारी बैंकों और प्राथमिक सोसायटी से रबी मौसम के लिए दिए गए ऋण पर ______ के ब्याज का भुगतान करने की घोषणा की है.
30 दिनों
100 दिनों
90 दिनों
60 दिनों
120 दिनों
Solution:
Government has to pay interest for 60 days on loans taken by farmers for rabi season from district cooperative banks and primary societies.

Q3. PMGKDS, 2016 भारत सरकार द्वारा 16 दिसंबर, 2016 को अधिसूचित एक योजना है, जो प्रधान मंत्री गरीब कल्याण योजना, 2016 के लिए कराधान और निवेश व्यवस्था के तहत हर घोषणा पर लागू है. PMGKDS में ‘D’ का क्या अर्थ है?
Devision
Disputes
Department
Deposit
Distance
Solution:
Pradhan Mantri Garib Kalyan Deposit Scheme (PMGKDS), 2016 is a scheme notified by the Government of India on December 16, 2016 which is applicable to every declarant under the Taxation and Investment Regime for Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, 2016.

Q4.  _________________, भुगतानकर्ता बैंक शाखा के लिए वर्तमान बैंक द्वारा किसी स्थिति पर किसी आहर्ता द्वारा जारी भौतिक चेक के प्रवाह को रोकने की प्रक्रिया है
Truncation
Demand
Flow
Transit
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Truncation is the process of stopping the flow of the physical cheque issued by a drawer at some point by the presenting bank en-route to the paying bank branch. In its place an electronic image of the cheque is transmitted to the paying branch through the clearing house, along with relevant information like data on the MICR band, date of presentation, presenting bank, etc.

Q5. निम्नलिखित संगठनों में से किसने बीबीपीएस प्रणाली के लिए 28 नवंबर, 2014 को नीति के दिशानिर्देश जारी किए हैं?
सेबी
नाबार्ड
भारतीय रिजर्व बैंक
वित्त मंत्रालय
एनपीसीआई
Solution:
Reserve Bank of India (RBI) has issued the policy guidelines for the Bharat Bill Payment System (BBPS) on November 28, 2014.

Q6. विपुल अपने वेतन का 5% दान करने का निर्णय लेता है. दान के दिन उसने अपना मन बदल लेता है और 1687.50 रुपये दान करता है जो उसने द्वारा तय की गयी राशि का 75% थी. विपुल का वेतन कितना है ? 
37,500 रुपये
45,000 रुपये
33,750 रुपये
निर्धारित नहीं किया जा सकता
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q7. दो उम्मीदवारों के बीच एक चुनाव में, एक को कुल मान्य वोटों में से 52% प्राप्त होते है. कुल वोटों में से 25% अमान्य था. वोटों की कुल संख्या 8400 थी. दूसरे व्यक्ति को कितने मान्य वोट प्राप्त हुए ? 
3276
3196
3024
निर्धारित नहीं किया जा सकता
  इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q8. 65 छात्रों और 4 शिक्षकों की एक कक्षा में, प्रत्येक छात्र को छात्रों की कुल संख्या की 20% संख्या में मिठाई मिली और प्रत्येक शिक्षक छात्रों की कुल संख्या की 40% संख्या में मिठाई मिली. कुल कितनी मिठाई थी? 
845
897
949
104
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q9. बोवीना हवाई टिकट पर 44,668रुपये और परिवार के सदस्यों के लिए उपहार खरीदने पर 56,732 रूपये खर्च करती है, और कुल राशि का शेष 22% वह अपने साथ नकदी के रूप में रखती थी. कुल राशि कितनी थी? 
28,600 रूपये
1,30,000 रूपये
1,01,400 रूपये
33,800 रूपये
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q10. श्री गिरिधर अपनी मासिक आय का 50% घरेलू वस्तुओं पर खर्च करते हैं और शेष का 50%  वह परिवहन पर, 25% मनोरंजन पर, 10%  खेल पर खर्च करता है और शेष 900  रूपये की राशि की बचत करता है. श्री गिरिधर की मासिक आय कितनी है? 
6,000 रूपये
12,000 रूपये
9,000 रूपये
निर्धारित नहीं किया जा सकता
इनमे से कोई नहीं
Solution:

निर्देश (11-15): जानकारी का अध्ययन करें और निम्नलिखित प्रश्नों का उत्तर दें: 
एक निश्चित कूट भाषा में 
“still water boat stream” को “ 32@VZ  22@LZ  41#ZV  31#R” के रूप में कूटित किया जाता है
“time and work problem” को “34@L  29#LV  5#Z  25@RV” के रूप में कूटित किया जाता है
“simple compound interest question” को “ 24@RV  31@FVRL  7@LLF  29@RVV” के रूप में कूटित किया जाता है
“data interpretation is necessary” को “5@ZZ  23@RVVZRL  28@R  39#VVZ” के रूप में कूटित किया जाता है

Q11.दी गयी कूट भाषा में ‘Percentage’ के लिए क्या कूट है?
21@VVZV
21#VVZV
21@ZVVZ
21#ZVVZ
इनमे से कोई नहीं
Solution:
Solutions 11-15
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-

21@VVZV

Q12.दी गयी कूट भाषा में ‘Ratio Proportion' के लिए क्या कूट है?
33@ZL 30#LLRL
33#ZRL 30@LLRL
33#LZ 30#LLRL
33#ZL 30#LRLR
इनमे से कोई नहीं
Solution:
33#ZRL 30@LLRL

Q13.यदि “time and distance” के लिए “ 25@RV  9@RZV  5#Z” कूट है, तो  “ train distance” के लिए क्या कूट है?
9@RZV 34#RZ
9@RZV 34@ZR
9@VZR 34#ZR
9@RZV 34#ZR
इनमे से कोई नहीं
Solution:
9@RZV 34#ZR

Q14.दी गयी कूट भाषा में ‘Mixture Alligation’ के लिए क्या कूट है?
18@FVR 20#ZRZRL
18@VRF 20#ZRZRL
18#RFV 15@ZRZRL
18@RFV 20@ZRZRL
  इनमे से कोई नहीं
Solution:
18#RFV 15@ZRZRL

Q15.दी गयी कूट भाषा में ‘University’ के लिए क्या कूट है?
46@FRVR
46#FRVR
46@FRRV
46#RVVF
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
46@FRVR

Directions (16-20): The following sentences contain an error part. Each sentence is following by five different ways of wording the part that contains the error. Answer choice (A) always repeats the original; the other four choices are different. If you think that the original sentence displays the best way of wording the incorrect part, choose answer (A); otherwise, select the best alternative. 

Q16. Many healthcare professionals now advocate race walking as a form of exercise because it burns as many calories as jogging, works muscle groups that jogging does not, and the chances of stress related injuries are reduced.
and the chances of stress related injuries are reduced
and reduces the chances of stress-related injury
reducing the chances of stress related injury
and the chances of a stress-related injury get reduced
with a reduction of the chances of a stress-related injury
Solution:
and reduces the chances of stress-related injury

Q17. A baby boomer is defined to be one who is now in his or her mid-thirties, who is concerned with raising a family, and who is not upwardly mobile.
to be one who is now in his or her mid-thirties, who is concerned with raising a family, and who
as those who are in their mid-thirties, concerned with raising a family.
to be those that are in their mid-thirties, concerned about the raising of a child, that
to be one who is in his or her mid-thirties and concerned with the raising of a family and also who
as a person in his or her mid-thirties, who is concerned with raising a family and who
Solution:
as a person in his or her mid-thirties, who is concerned with raising a family and who

Q18. The dropout rate in American schools is ten times that of European nations
that of European nations
what the rate is in Europe
that of school in Europe
European nations’
that which they are in Europe
Solution:
that of European nations

Q19. More and more fashion conscious women are asking themselves if it is morally right to wear clothing made from the skin of an animal.
if it is
about if it is
whether it is
as to whether or not it is
about whether it is
Solution:
whether it is

Q20. This is the third straight Christmas season in which retail stores will experience a sharp drop in sales from the previous year
in which retail stores will experience
in which retail stores experience
which retail stores will experience
of retail stores experiencing
of experiencing by retail stores of
Solution:
in which retail stores will experience

                                       


You may also like to read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


No comments:

Post a Comment