Monday, 26 June 2017

NICL AO Mains परीक्षा 2017 के लिए टेस्ट ऑफ़ दी डे

प्रिय पाठकों,

Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, NICL AO, आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे.


00:00:00

Q1. किस अमेरिकी गायक और गीत-लेखक ने पुरस्कार समारोह के तीन महीने बाद, साहित्य के लिए नोबल पुरस्कार स्वीकार कर लिया है?
योशिनोरी ओहसुमी
जुआन मैनुअल सैंटोस
बॉब डिलन
स्वेरिगेस रिक्शबैंक
डंकन हल्दने
Solution:
American singer and song-writer Bob Dylan has finally accepted his Nobel Prize for literature 2016, more than three months after the awards ceremony. The academy, which awards the coveted prize, ended prolonged speculation as to whether the 75-year-old troubadour would use a concert stopover in Stockholm to accept the gold medal and diploma awarded to him. They were handed to Dylan at a "private ceremony in Stockholm, Sweden" attended by 12 academy members and Sara Danius, the academy's permanent secretary.

Q2. शिर्डी के साईं बाबा,जिन्हें शिर्डी साईं बाबा के रूप में भी जाना जाता है, एक भारतीय आध्यात्मिक गुरु थे जिन्हें अपने भक्तों द्वारा उनकी व्यक्तिगत प्राप्तियों और विश्वासों के अनुसार संत, फकीर और सत्गुरु के रूप में माना जाता था, शिर्डी कहाँ स्थित है?
गुजरात
राजस्थान
महाराष्ट्र
हरियाणा
दिए गये विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Shri Saibaba Sansthan Trust, Shirdi, is the Governing and Administrative body of Shri Saibaba's Samadhi Temple and all others temples in this premises, and devoted towards development of Shirdi village at Ahmednagar District in the Indian state of Maharashtra.

Q3. अंतर्राष्ट्रीय परमाणु ऊर्जा एजेंसी (आईएईए) एक अंतरराष्ट्रीय संगठन है जो आईएईए संविधि का पालन करता है. आईएईए संयुक्त राष्ट्र महासभा और सुरक्षा परिषद दोनों को रिपोर्ट करता है. आईएईए का मुख्यालय कहाँ है?
न्यूयॉर्क, यूएसए
वियना, ऑस्ट्रिया
टोक्यो, जापान
पेरिस, फ्रांस
नैरोबी, केन्या
Solution:
The IAEA is widely known as the world's "Atoms for Peace" organization within the United Nations family. Set up in 1957 as the world's centre for cooperation in the nuclear field, the Agency works with its Member States and multiple partners worldwide to promote the safe, secure and peaceful use of nuclear technologies. Vienna, Austria is the headquartered of International Atomic Energy Agency (IAEA).

Q4. राष्ट्रीय प्रौद्योगिकी दिवस 2017 को प्रतिवर्ष ________ को पूरे देश में शक्ति; पोखरण परमाणु परीक्षण की वर्षगांठ की स्मृति में मनाया गया.
01 मई
जून 05
11 मई
31 मई
21 जून
Solution:
National Technology Day is celebrated every year on May 11 to commemorate the history of India’s technological innovations and excellence. The day holds significance as India successfully tested nuclear bombs in Pokhran on May 11, 1998.

Q5. फिक्की का इतिहास आजादी के लिए भारत के संघर्ष, उसके औद्योगिकीकरण और इसकी सबसे तेजी से बढ़ती वैश्विक अर्थव्यवस्थाओं में से एक के रूप में उभरने के साथ घनिष्ठ रूप से जुड़ा हुआ है. FICCI में "F" का क्या अर्थ है?
Follower
Federal
Financial
Federation
दिए गये विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Established in 1927, Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) is the largest and oldest apex business organisation in India. Its history is closely interwoven with India's struggle for independence, its industrialization, and its emergence as one of the most rapidly growing global economies.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों का उत्तर दीजिये:. 
सात मित्र P, Q, R, S, T, U, V विभिन्न शहरों आगरा, नोएडा, पटना, दिल्ली, वाराणसी, जयपुर और पुरी से सम्बंधित हैं. वे सभी विभिन्न ब्रांड के जूते जैसे नाइक, लोटो, लांसर, स्पार्क्स, प्यूमा, एडिडास और रिबॉक पहनते हैं. वे सभी विभिन्न रंग जैसे नारंगी, लाल, पीला, नीला, एम्बर, इंडिगो और गुलाबी पसंद करते हैं. T स्पार्क्स के जूते पहनता है और इंडिगो रंग पसंद करता है. लैंसर के जूते पहनने वाले व्यक्ति को नीला और गुलाबी रंग पसंद नहीं है. U रीबॉक और लोटो के जूते नहीं पहनता और नीला रंग पसंद करता है. P को गुलाबी या पीला रंग पसंद नहीं. S दिल्ली से सम्बंधित है और एडिडास के जूते पहनता है. Q पटना से सम्बंधित है और नाइक के जूते नहीं पहनता. V या तो पुमा या लोटो के जूते पहनता है. Q लोटो के जूते नहीं पहनता. पीला रंग पसंद करने वाला व्यक्ति नोएडा या दिल्ली से सम्बंधित नहीं है. जयपुर से सम्बंधित व्यक्ति को इंडिगो रंग पसंद है. वाराणसी से सम्बंधित व्यक्ति को गुलाबी रंग पसंद है और वह रीबॉक के जूते पहनता है. नाइक के जूते पहनने वाला व्यक्ति या तो पुरी से या जयपुर से सम्बंधित है. S को नारंगी रंग पसंद है. लोटो के जूते पहनने वाला व्यक्ति एम्बर रंग पसंद करता है. U पुरी से सम्बंधित नहीं है..

 Q6. . U, निम्नलिखित में से किस शहर से संबंधित है?
जयपुर
नोएडा
आगरा
या तो (a) या (b)
या तो (b) या (c)
Solution:
 (6-10)

Q7. P को निम्नलिखित में से कौन-सा रंग पसंद है?
लाल
एम्बर
इंडिगो
नीला
इनमें से कोई नहीं

Q8. निम्नलिखित में से कौन लांसर के जूते पहनता है?
U
R
S
Q
इनमें से कोई नहीं

Q9. निम्नलिखित में से कौन पूरी से संबंधित है?
P
R
Q
V
इनमें से कोई नहीं

Q10. निम्नलिखित में से कौन सा संयोजन सही है?
R- गुलाबी- वाराणसी
U- पीला- लांसर
P- इंडिगो- जयपुर
V- दिल्ली- लोटो
इनमें से कोई नहीं

Q11. एक फल विक्रेता फल का 3/5 हिस्सा 10% के लाभ पर बेचता है और शेष को 5% की हानि पर बेचता है. यदि कुल लाभ 1500 रूपये है तो फल का कुल लागत मूल्य कितना है?
37500 रुपये
37000 रुपये
36500 रुपये
36000 रुपये
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12. एक कंटेनर में 40 लीटर दूध है. इस कंटेनर में से 4 लीटर दूध को निकालकर पानी से बदल दिया जाता है. इस प्रक्रिया को दो बार दोहराया गया था. कंटेनर में अब कितना दूध निहित है?
26.34 लीटर
27.36 लीटर
28 लीटर
29.16 लीटर
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13. एक छात्र अपने घर से 5 किमी प्रति घंटे की गति से चलता है और 10 मिनट की देरी से स्कूल पहुंचता है. यदि उसकी गति 6 किमी प्रति घंटा होती तो वह 15 मिनट पहले स्कूल पहुंच जाता. उसके घर से स्कूल की दुरी कितनी है :
2.5 कि.मी.
12.5 कि.मी.
5.5 कि.मी.
3.6 कि.मी.
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14.दो 160 मीटर और 140 मीटर लंबी ट्रेन समानांतर ट्रैक पर विपरीत दिशाओं में चलती हैं, पहली ट्रेन 77 किलोमीटर प्रति घंटे और दूसरी ट्रेन 67 किलोमीटर प्रति घंटा की गति से चलती है. दोनों को एक दूसरे को पार करने में कितना समय लगेगा?
7 सेकंड
7.5 सेकंड
6 सेकंड
10 सेकंड
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15. एक हवाई जहाज एक वर्गाकार क्षेत्र के चारो ओर 200, 400, 600 और 800 किमी/घंटा की गति से उड़ता है. वर्गाकार क्षेत्र के चारो ओर उड़ने में जहाज द्वारा लिया गया समय ज्ञात कीजिये:
384
400
500
284
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that from a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation and logical consistency). Then, choose the most appropriate option. 

Q16. A. Its one thing to win power, another to wield it. 
B. Two disspirited leaders met in Delhi this week. 
C. President Obama was chastened by dramatic electoral losses in the US Congress and Prime Minister Manmohan Singh disheartened by never ending corruption scandals. 
D. Both seemed to have forgot the fundamentals of what created their respective democracies.
A and B
C and D
A and C
B and D
None of the above
Solution:
Answer Option B. C and D. There are no errors in C and D. The past participle of forget is both forgot and forgotten. Hence D is correct. A is wrong because of its – we require it’s. B has a spelling error ‘dispirited’ is the correct spelling – single ‘s’.

Q17. A. Just like America's founding fathers were obsessed with liberty, 
B. so were Indias founders deeply attached to dharma-so much so that they placed 
C. the dharma-chakra in the middle of Indian flag. 
D. The Congress party still does not realize how much it has diminished by the relentless series of corruption scandals.
All are correct
All are incorrect
A and D
B and C
None of the above
Solution:
Answer Option B. All are incorrect. A is incorrect in Just like – it should be “just as America’s…”. B is incorrect as “India’s needs an apostrophe. C is incorrect as it should read “in the middle of the India Flag”. D is incorrect as it should read: “… how much it is diminished by…”

Q18. A. Her words had the desired effect. 
B. and when he had reached her place, he stopped for longer than he had intended to. 
C. Throughout the drive to her home, 
D. he had kept thinking about how much he would miss her.
All are correct
All are incorrect
A and D
B and C
None of the above
Solution:
Answer Option A. All are correct.

Q19. A. Couldn't make it to Arnab's show tonight. Nor to Rahul's (Headlines Today). 
B. The topic on both were the same - it's the big story about Raakhi Sawant's 
C. show timing getting changed to a later slot. 
D. But hopefully kids won't be awake to watch this rubbish. So... it's all good.
All are correct
All are incorrect
A, C and D
A, B and C
None of the above
Solution:
Answer Option C. A, C and D are correct. In B, the verb should be ‘was’ as the subject is ‘the topic’.

Q20. A. Liquid Comics, an entertainment company found by three Indians 
B. have announced the digital iPad release of "Untouchable", 
C. a graphic novel with a supernatural horror twist 
D. exploring various themes of racial prejudice during the British Raj.
A and B
C and D
A and C
B and D
None of the above
Solution:
Answer Option B. C and D. A is erroneous in ‘found by’ instead of ‘founded by’. B has the incorrect plural verb ‘have’ for the singular subject company.

                                       


You may also like to read:




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment