Sunday, 28 May 2017

बैंक ऑफ बड़ौदा पीओ 2017 के लिए टेस्ट ऑफ दी डे


प्रिय पाठकों,

test-of-the-day


हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो बीओबी पीजीडीबीएफ, देना पीजीडीबीएफ, एनआईसीएल एओ, एसबीआई पीओ आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी कफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे.


00:00:00

Q1. 2016-17 के पहले नौ महीनों में राजकोषीय घाटे ने बजट अनुमान के _________ को प्रभावित किया.
80.5%
68.1%
72.3%
84.8%
93.9%
Solution:
Fiscal deficit in the first nine months of 2016-17 touched 93.9 per cent of the Budget target against 87.9 per cent for the same period a year ago.

Q2. केंद्रीय अन्वेषण ब्यूरो (सीबीआई) के नए निदेशक के रूप में किसको नियुक्त किया गया है?
नीरज कुमार
अलोक वर्मा
रंजित कुमार सिन्हा
बी.एस. बस्सी
 दिए गए विकल्पों में से कोई सत्य नहीं है.
Solution:
Former Delhi Police Commissioner Alok Verma took charge as the new CBI Director. He will hold the charge of the premier investigating agency for a period of two years. A 1979-batch IPS officer, Mr Verma was selected by a three-member committee comprising Prime Minister Narendra Modi, Chief Justice J S?Khehar and Senior Congress leader Mallikarjun Kharge.

Q3. विश्व भर में संकट से बचाए गए 48 मिलियन बच्चों की मदद करने के लिए संयुक्त राज्य अमेरिका के शीर्ष दानकर्ता से धन की कटौती की आशंका के बीच संयुक्त राष्ट्र की बच्चों के लिए कार्य करने वाली एजेंसी यूनिसेफ ने _____________ यू.एस.डी. की अपील की शुरूआत की है
5.1 बिलियन अमरीकी डॉलर
10.7 बिलियन अमरीकी डॉलर
15.5 बिलियन अमरीकी डॉलर
3.3 बिलियन अमरीकी डॉलर
दिए गए विकल्पों में से कोई सत्य नहीं है.
Solution:
The UN children's agency UNICEF has launched an appeal for USD 3.3 billion to help 48 million children caught up in crises worldwide amid fears of a funding cut from top donor the United States.

Q4. एक महत्वपूर्ण कदम के रूप में, वित्त मंत्री अरुण जेटली ने व्यक्तिगत के लिए 2.5 लाख से लेकर 5 लाख तक की आय पर  कराधान की मौजूदा दर में  10% के बजाय _________ की कमी की घोषणा की है. 
6%
7%
5%
8%
9%
Solution:
In a major step, Finance Minister Arun Jaitley has announced the reduction of the existing rate of taxation for individuals with income ranging between Rs 2.5 lakh to Rs 5 lakh to 5% instead of 10%.

Q5. IBBI की स्थापना 1 अक्टूबर, 2016 को ऋणशोधन और दिवालियापन संहिता, 2016 के प्रावधानों के अनुसार की गई थी. IBBI का पूर्ण रूप क्या है?
Industrial and Bankruptcy Board of India
Insolvency and Bankruptcy Board of India
Insolvency and Balance Board of India
Insolvency and Bankruptcy Board of Institute
Insolvency and Bankruptcy Bureau of India
Solution:
The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) was established on October 01st 2016 in accordance with the provisions of The Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.

निर्देश  (6-10): निम्नलिखित प्रश्न में प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए?
12
13
14
15
16
Solution:


1
2
3
4
5
Solution:


72
70
68
65
 इनमे से कोई नहीं
Solution:


135
133
132
134
131
Solution:

Q10. 36.5% of 140 ÷ 12.5% of 80 =?
6.12
4.71
5.11
5.91
 इनमे से कोई नहीं 
Solution:

निर्देश (11-15): नीचे दी गई जानकारी को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये:
एक निश्चित कूट भाषा में ‘facing problems with health’ को ‘mlp hlt ngi snk’, ‘health problems on rise’ को ‘hlt sa rtv mlp’, rise with every challenge’ को ‘snk rtv lne riy’ and ‘facing challenge each day’ को ‘ngi riy nop hus’ लिखा जाता है.
 Q11. “lne” का कूट क्या होगा??
facing
with
every
rise
challenge
Solution:
Solutions (11-15)
Facing=ngi
With=snk
Problem/health=mlp /hlt
On=sa
Rise=rtv
Every=lne
Challenge=riy
Each/day=nop/hus

Q12. “riy rtv roi” निम्नलिखित में से किसका कूट होगा?
rise above challenge
rise health challenge
day rise challenge
with rise challenge
challenge every rise

Q13. निम्नलिखित में से ‘facing’ का कूट क्या होगा?
nop
rtv
ngi
snk
sa

Q14. “riy snk mlp” निम्नलिखित में से किसका कूट होगा?
problem every day
challenge with health
with health day
every challenge facing
challenge facing with

Q15. निम्नलिखित में से ‘day’ का कूट क्या होगा?
riy
nop
ngi
hus
निर्धारित नहीं किया जा सकता

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 
 Q16. Confabulation: The confabulation came to an abrupt stop when she entered the room.
conversation
celebration
commotion
performance
rhetoric
Solution:
confabulation - an informal conversation. Other options are irrelevant.

Q17. Vociferous: The authorities refused to bow down to the vociferous protests of the students.
fickle
solemn
demanding
clamorous
resounding
Solution:
vociferous-expressing or characterized by vehement opinions; loud and forceful. clamorous-making a loud and confused noise.Other options are irrelevant. Hence, clamorousis correct substitute for the word ‘vociferous’.

Q18. Voracious: Being a voracious reader, he seldom feels lonely.
insatiable
lethargic
unenthusiastic
evasive
moody
Solution:
voracious-engaging in an activity with great eagerness or enthusiasm. insatiable-(of an appetite or desire) impossible to satisfy. Hence, insatiable is correct substitute for the word ‘voracious’.

Q19. Dilettante: Given the number of dilettante politicians in the Rajyasabha, it is not surprising that M.P’s are seeking alternate careers. A person who
is professional
is devoted
deceives
is committed
cultivates an interest without commitment
Solution:
dilettante-a person who cultivates an area of interest, such as the arts, without real commitment or knowledge.
Hence, option E correctly explains the word given in the question.

Q20. Connivance: The city’s moral police, in connivance with authorities, have enforced regulations quite unsympathetically.
pretension
collusion
ignorance
combination
keeping
Solution:
Connivance-willingness to allow or be secretly involved in an immoral or illegal act.
collusion-secret or illegal cooperation or conspiracy in order to deceive others.
Hence, collusion is correct substitute for the word ‘Connivance’.

                                       

No comments:

Post a Comment