11/06/2015

Gateway to SBI Mains : English (Prepositions)

Dear Readers,

                      Moving forward in our series named "Gateway to SBI Mains", today we will be posting the concepts on Prepositions. It is one of the easy and crucial factor in any banking or SSC exams. You can find questions related to prepositions in Error Detection, Sentence Correction and Cloze Test. Do read it and do remember it.



Prepositions
A preposition is a word placed before a noun (or a pronoun) to show in what relation the person or thing denoted by it stands to something else.

Kinds of Preposition
1) Simple Prepositions : They are the simple words used as prepositions. 
For example, at, by, for, from, in, of, off,on, out, over, through, till, to, under, up, with.
2) Compound Prepositions : They are generally formed by prefixing a preposition (usually a = on or be = by) to a
noun, an adjective or an adverb. 
For example,about, above, across, along, amidst, among, around, before, behind, below, beneath, beside, between, beyond, inside, outside, underneath, within, without.
3) Phrase Prepositions : When a group of words is used with the force of a single preposition, it is known as a phrase preposition.
For example, He succeeded in spite of obstacles.
4) Participial Prepositions: When the present participle of a verb acts as a preposition, it is known as a participle preposition.
For example, There have not been too many celebrations in recent times barring those happened after Diwali.

Rules based on frequent asked questions

Rule : In is used with names of countries and large towns; at is more often used when speaking of small towns and villages.
Incorrect: He lives at Germany.
Correct: He lives in Germany.

Rule : In and at are used in speaking of things at rest; to and into are used in speaking of things in motion.
Incorrect : This week the song jumped at the top of the charts.
Correct: This week the song jumped to the top of the charts.

Rule : Till is used of time and to is used of place.
Incorrect: The office will remain open to six in the evening.
Correct: The office will remain open till six in the evening.

Rule : With often denotes the instrument used by the agent.
Incorrect: The ball was hit by the bat.
Correct: The ball was hit with the bat.

Rule : Both since and from are used before a noun denoting some point of time. However, while since is preceded by a verb in the perfect tense, from is used with the
non-perfect tense.
Incorrect: India has been playing Test cricket from 1932.
Correct: India has been playing Test cricket since 1932.

Rule : While since or from is used with a point of time, for is used with a period of time.
Incorrect: The parcel has been lying here since 10 days.
Correct: The parcel has been lying here for 10 days.

Rule : Beside means by the side of while besides means in additions to.
Incorrect: He sat besides the chair.
Correct: He sat beside the chair.

Rule : Between is used for only two things or persons while among is used for more than two.
Incorrect: You have to choose among tea and coffee.
Correct: You have to choose between tea and coffee.

Rule : Above and below merely denote position while over and under also carry a sense of covering or movement.
Incorrect: The bird flew above the lake.
Correct: The bird flew over the lake.

Rule : During is used when we are talking about the time within which something happens. For is used when we are talking about how long something lasts.
Incorrect: There were few incidents of irregularity for the Emergency years.
Correct: There were few incidents of irregularity during the Emergency years.

Rule: The preposition “off” denotes “separation”, “at a distance from” or “far from” whereas the preposition “of” denotes cause, origin, quality, possession.
Incorrect: He put of his coat.
Correct: He put off his coat. (Separation)
Incorrect: He died off cancer.
He died of cancer. (Cause)

Rule : The word compare is followed by to when it shows that two things are alike. It is followed by with when we look at the ways in which two things are like and unlike each other.
Incorrect: Sanath Jayasuriya's batting may be compared with the sales of a useful book: they score fast right from the beginning.
Correct: Sanath Jayasuriya's batting may be compared to the sales of a useful book: they score fast right from the beginning.

Rule : When we simply speak of a thing having got better, we talk of an improvement in it. When we compare two things, the second of which is better than the first, we talk of an improvement on the first thing.
Incorrect: There has been an improvement on the weather.
Correct: There has been an improvement in the weather.

Rule : In means at the end of, while within means before the end of, the said time duration.
Incorrect: We left at 5 o'clock expecting to come back in an hour and watch the 6 o'clock movie.
Incorrect: We left at 5 o'clock expecting to come back within an hour and watch the 6 o'clock movie.

Some important points about prepositions
1. The words “superior”, “inferior”, “senior”, “junior” etc. take the preposition “to” with them.
Incorrect: Ram is senior than Mohan.
Correct: Ram is senior to Mohan.

2. The words “prefer”, “preferrable”, “preferred” also take the preposition “to” with them.
Incorrect: I prefer tea than coffee.
Correct: I prefer tea to coffee.

3. The words “inspite of” and “despite” share the same meaning. The only difference is that inspite takes the preposition “of” whereas despite does not take any preposition.
Incorrect: Despite of bad weather, he went to school.
Correct: Despite bad weather, he went to school.
In the same way, the word “consist” takes the preposition “of” whereas “comprise” does not take any preposition.
Incorrect: The classroom comprises of twenty students.
Correct: The classroom comprises twenty students.

Following questions are based on the above concepts
Directions: Choose the most appropriate preposition in each of the following sentences.

1. The peasant refused to grovel _______ the feet of his master.
a) on
b) about
c) upon
d) at
e) None of these

2. He was killed _______ a highway man ______ a dagger.
a) by; for
b) by; with
c) in; for
d) with; for
e) None of these

3. Give an example pertinent ________ the case.
a) with
b) for
c) on
d) to
e) None of these

4. Are not these slums a disgrace ______ the civic authorities.
a) for
b) to
c) towards
d) on
e) None of these

5. Take this medicine and you will get rid _______ the bad cold.
a) from
b) over
c) at 
d) of
e) None of these]

6. President Saddam Hussain has lived _______ the gun all his life.
a) with
b) for
c) by
d) on
e) None of these

7. He had to repent _______ what he had done.
a) at
b) of
c) over
d) for
e) None of these

8. The commentator seems to be enamoured _______ it.
a) with
b) over
c) for
d) on
e) None of these

9. The man died _______ fever last week.
a) with
b) from
c) of
d) by
e) None of these

10. He has not been cured _______ his disease.
a) of
b) from
c) by
d) through
e) None of these

Directions (Q.11-20). Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will he in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is 'No error', the answer is 'e'.

11. I have been teaching a)/ in this school since b)/ several years but have c)/ never met such a hopless class as this. d)/ No error e)
12. I have an a)/ appointment on the b)/ 9th of September on c)/ five O’clock.d)/ No error e)
13. Despite of a good a)/ monsoon this year, the b)/ production of food grains in the country c)/ did not go up.d)/ No error e)
14. Ordinarily, when in a)/ difficulty Renu prefers b)/ keeping her counsel than c)/ running about taking advice.d)/ No error e)
15. The invitation card a)/ says that Satish b)/ marries with c)/ Sunita next month.d)/  No error e)
16. She looked very a)/ different from the b)/ photograph I c)/ had of her. d)/ No error e)
17. The bride said a)/ that she would not b)/ marry the man c)/ over thirty five.d)/  No error e)
18. The reason a)/ of his failure b)/ is due to c)/ his negligence.d)/ No error e)
19. The captain and his a)/ wife were invited b)/ for the cultural c)/ function at my home.d)/ No error e)
20. Yesterday, while a)/ crossing the b)/ road he was run out c)/ by a truck. d) No error e)

Answers :
1.  d
2.  b
3.  d
4.  b
5.  d
6.  c
7.  d
8.  a
9.  c
10. a
11. b; Replace “since” with “for”.
12. c; Replace “on” with “at”.
13. a; Omit “of”
14. c; Replace “than” with “to”
15. c; Replace “with” with “to”
16. e; No error.
17. d; Replace “over” with “above”
18. b; Replace “of” with “for”
19. c; Replace “for” with “at”
20. c; Replace “run out” with “run over”




63 comments:

  1. Abcbd
    Aadbd
    Bccdc
    Ddecd

    ReplyDelete
  2. kya bt hai,sliding feature :))

    ReplyDelete
  3. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))11 June 2015 at 13:48

    जी

    ReplyDelete
  4. Vihan sir to ek ajuba hai

    ReplyDelete
  5. ओहो न्यू ,,,हमे भी बताओ सर कैसे हुआ !!

    ReplyDelete
  6. Thnx back team and sandeep sir...:))

    ReplyDelete
  7. धन्यवाद् सर एंड मैडम :-))

    ReplyDelete
  8. Kya baat h boss:))

    ReplyDelete
  9. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))11 June 2015 at 14:02

    ;)

    ReplyDelete
  10. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))11 June 2015 at 14:07

    __//\\__

    ReplyDelete
  11. c b a b d
    a d b c a
    b c a c c
    d c c c c

    ReplyDelete
  12. 11-for
    12- On 9th sept
    13-inspite of or despite
    14-to' replaces than
    15-remove with after marries
    16-diffrent to
    17- a man or No err
    18-remove due to
    19-to the cultural
    20-with a truck

    ReplyDelete
  13. उत्तर पोस्ट कर दिए गए हैं :)

    ReplyDelete
  14. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))11 June 2015 at 14:25

    #Modified n Now Locked

    ReplyDelete
  15. ⬅🎆@Ry@N🎆➡11 June 2015 at 14:25

    Ji mam....:))

    ReplyDelete
  16. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))11 June 2015 at 14:30

    16/20

    ReplyDelete
  17. S@riit@....S(o)niiii11 June 2015 at 14:30

    10/15

    ReplyDelete
  18. ⬅🎆@Ry@N🎆➡11 June 2015 at 14:31

    12/20

    ReplyDelete
  19. ***£økè$h ©híttö®@ ***11 June 2015 at 14:31

    First 10
    BBABDADBCB

    ReplyDelete
  20. Ankur Verma (Annu)11 June 2015 at 14:33

    11-B, 12-C, 13-A, 14-A, 15-C, 16-E, 17-D, 18-B, 19-D, 20-E

    ReplyDelete
  21. Ankur Verma (Annu)11 June 2015 at 14:35

    15/20

    ReplyDelete
  22. रीजनिंग क्विज पोस्ट कर दी गई है :)

    ReplyDelete
  23. ***£økè$h ©híttö®@ ***11 June 2015 at 14:35

    Last 10
    BCACDBDCEC

    ReplyDelete
  24. Ankur Verma (Annu)11 June 2015 at 14:36

    _/\_ Thank You

    ReplyDelete
  25. ***£økè$h ©híttö®@ ***11 June 2015 at 14:38

    :))

    ReplyDelete
  26. KK (जाने महादेव..)11 June 2015 at 18:13

    _/\_

    ReplyDelete
  27. Professor Chaos (Butters)11 June 2015 at 18:33

    Thank you BA... Aaj bahut se confusion dur ho gye...

    ReplyDelete
  28. Priyanka singh11 June 2015 at 22:06

    Thanks B.A.Team

    ReplyDelete
  29. Krupal Meshre Meshre11 June 2015 at 23:24

    mam change the voice topic se related quiz send kr

    ReplyDelete
  30. Mujhe rule 12th smjh nhi a rha compare to kha ayega aur compare with kha

    ReplyDelete
  31. Ap jb b msg pado explain kr dena plz

    ReplyDelete
  32. Sir muje math and englh ki question solv krne ki trick send kr do hindi me

    ReplyDelete
  33. Practice make a man perfect, so koi trick nhi hoti.... @megha@

    ReplyDelete
  34. Practice make a man perfect
    Then man he trick banata hai
    Or practice v karta haiii:)))
    So trick hoti nahi haii banaiii jaati haiii

    ReplyDelete
  35. Why not a practice make a woman perfact...,,,,??
    Hamesha practice make a man perfect hi kyu hota h.(:-)

    ReplyDelete
  36. kyuki hum jb v sabke bare me baat karte hai to use person or gender ko male he bola jaata haiii chahe wo female ke liye bole ya male ke liye for example hum kehte hai koi aa raha a kyuki hum jaante nahi h kon hai fr v male he bolte hai to yeh natural haiiii samjh lo

    ReplyDelete
  37. Wahho,.....
    Really me muje nhi pta tha thanks

    ReplyDelete
  38. Its oky its my pleasure.......

    ReplyDelete
  39. Kya tumne bankers adda app. Download kar rakhi h,
    Muje kuch puchna tha

    ReplyDelete
  40. Muje kisi Q me problem thi , so me puch rha tha
    Tumhara sbi pre ka result kya rha...
    Mere unaccepted ,.....

    ReplyDelete
  41. disregarding commonly known facts.

    1. Statements:
    a. No Cloud is Bird.
    b. Some Goats are Birds.
    c. All Cars are Goats.


    Conclusions:
    I. No Car is Cloud.
    II. Some Cars are Birds.
    III. No Bird is Car.
    IV. Some Clouds are Goats.
    1) Only III follows
    2) Only either II or III follows
    3) Only I follows
    4) Only I and either II or III follow
    5) None of these

    2. Statements:
    a. All Grapes are Bananas.
    b. All Potatoes are Bananas.
    c. Some Bananas are Mangoes.
    Conclusions:
    I. No Grape is Mango.
    II. Some Potatoes are not Mangoes.
    III. Some Grapes are Potatoes.
    IV. All Mangoes are Grapes.
    1) Only I follows
    2) Either I or III follows
    3) Only II & III follow
    4) Only I, II & III follow
    5) None of these

    3. Statements:
    a. Some Cats are Rats.
    b. Some Rats are Ants.
    c. Some Ants are Flies.
    Conclusions:
    I. Some Flies are Cats.
    II. Some Flies are not Ants.
    III. No Rat is Fly.
    IV. No Cat is Fly.
    1) Only I & IV follow
    2) Only II follows
    3) Only I & III follow
    4) Only I or IV follows
    5) None of these

    4. Statements:
    a. All Chalks are Dusters
    b. Some Chalks are Boards.
    c. Some Dusters are Pens.
    Conclusions:
    I. Some Pens are Chalks.
    II. Some Dusters are Boards.
    III. Some Pens are Boards.
    IV. All Chalks are Pens.
    1) Either I or IV follows
    2) Only II & III follow
    3) Either I or IV & II follow
    4) Only II follows
    5) None of these

    5. Statements:
    a. Some Bags are Books.
    b. All Books are Boxes.
    c. No Box is Board.
    Conclusions:
    I. Some Bags are not Boards.
    II. Some Bags are not Boxes.
    III. All Bags are Boxes.
    IV. No Bag is Board.
    1) Only I follows
    2) I & either II or III follow
    3) Only IV follows
    4) Only II follows
    5) None of these

    6. Statements:
    Some streets are roads.
    Some roads are lanes.
    Some lanes are highways.
    Conclusions:
    I. Some roads are not streets.
    II. No highway is street.
    III. Some streets are not roads.
    IV. Some lanes are not roads.
    1) Only III follows
    2) Only IV and III follow
    3) Either I or III follows
    4) Both I and III follow
    5) None of these

    7. Statements:
    Some pencils are pens.
    All pens are erasers.
    All staplers are erasers.
    Conclusions:
    I. Some pens are not pencils.
    II. All erasers are pencils.
    III. Some staplers are pens.
    IV. Some staplers are pencils.
    1) Only I follows
    2) Only II follows
    3) Only III follows
    4) Only IV follows
    5) None of these

    8. Statements:
    Some tables are chairs.
    No cupboard is table.
    Some chairs are cupboards.
    Conclusions:
    I. Some chairs are not tables.
    II. All chairs are either tables or cupboard
    III. Some chairs are both tables and cupboards.
    IV. All chairs are tables.
    1) Only I and IV follow
    2) Only either II or III follow
    3) Only IV follows
    4) Either II or III & I follow
    5) None of these

    9. Statements:
    All birds are animals.
    Some animals are humans.
    All humans are mammals.
    Conclusions:
    I. Some humans are not birds.
    II. Some birds are humans.
    III. Some animals are not mammals.
    IV. All animals are mammals.
    1) Only I and II follow
    2) Either III or IV follows
    3) Either I or II follows
    4) Either I or II and either III or IV follow
    5) None of these

    10. Statements:
    Some leaves are fruits.
    All branches are fruits.
    Some roots are branches
    Conclusions:
    I. Some roots are fruits.
    II. Some branches are leaves.
    III. No leaf is branch.
    IV. Some leaves are roots.
    1) Either II or III and I follow
    2) Only I follows
    3) Only either II or III follows
    4) Only I and III follow
    5) None of theseTum syloligm me 3 and 19 Q ko solve kar do,...

    ReplyDelete