12/06/2015

English Quiz

Dear Readers,
Today we are posting the concepts on conjunction. You all know that conjunction is a word that connect two statements. It is very important for you to identify the errors, sentence improvements, and cloze test.





Conjunction

A conjunction is a word which merely joins together sentences or clauses, and sometimes words.
1. That is a beautiful place and I have been there.
2. That is the beautiful place where I have been to.

Classes of Conjunctions
Conjunctions are divided into two classes: 1) Co-ordinating and 2) Sub-ordinating.
1. Co-ordinating conjunction :
It joins together clauses of equal ranks. For eg. He is slow, but he is sure.
2. Sub-ordinating conjunction :
It joins together clauses in which one is dependent on the other. For eg. Since you wish to excel in life, you must learn English.

Some rules

Rule: Scarcely should be followed by when, not by than.
Incorrect: Scarcely had he arrived than he had to leave again.
Correct: Scarcely had he arrived when he had to leave again.

Rule : No sooner is followed by than, not by but.
Incorrect: No sooner had we reached the station but the train left.
correct: No sooner had we reached the station than the train left.
Note : "No sooner A ... than B" is very similar to "Scarcely A... when B" and has almost the same meaning.

Rule : Do not use seldom or ever in place of seldom or never.
Incorrect: The national network seldom or ever telecasts good programmes.
Correct: The national network seldom or never telecasts good programmes.

Rule : Correlative conjunctions should be followed by the same part of speech.
Incorrect: He neither agreed to my proposal nor to his.
Correct: He agreed neither to my proposal nor to his.

Rule : Neither is followed by nor, not by or.
Incorrect: The phone neither went dead or worked properly.
Correct: The phone neither went dead nor worked properly.

Rule : The conjunction that is not used before
i) a sentence in direct narration.
ii) an interrogative adverb or interrogative pronoun in the indirect narration.
Incorrect: He said that, "it is none of my business".
Correct: He said, "It is none of my business."
Incorrect: He asked me that which was the way to the station.
Correct: He asked me which was the way to the station.

Rule : Although goes with yet or a comma (,) in the other clause.
Incorrect: Although Manohar is hardworking, but he does not get a job.
Correct: Although Manohar is hardworking, yet he does not get a job.
Note : Though/Although is used with contradictory sentences (sentences expressing opposite views).
Incorrect: Since she was sick, she attended the party.
Correct: Though she was sick, she attended the party.

Rule : Nothing else should be followed by but, not by than.
Incorrect: Mr Bureaucrat! This is nothing else than red-tapism.
Correct: Mr Bureaucrat! This is nothing else but red-tapism.

Rule : The correlative conjunctions indeed... but are used to emphasis the contrast between the first and the second parts of the statement.
Incorrect: I am indeed happy with my school but it produces famous men.
Correct: I am indeed happy with my school that it produces famous men.

Rule : In a "not only ... but also ... "sentence, the verb should agree with the noun or pronoun mentioned second, that is, the one after but also because this is the part being emphasised.
Incorrect: Not only the students but also the teacher were responsible for what happened in the class.
Correct: Not only the students but also the teacher was responsible for what happened in the class.

Rule : Not only ... but also always comes before the same part of speech.
Incorrect: They not only gave me standing ovation but also a cash prize of `1000.
Correct: They gave me not only standing ovation but also a cash prize of `1000.

Rule : Such...as is used to denote a category whereas such...that emphasises the degree of something by mentioning its consequence.
Incorrect: Each member of the alliance agrees to take such action as it deems necessary.
Correct: Each member of the alliance agrees to take such action that it deems necessary.

Rule : The conjunction “lest” is followed by “should”.
Incorrect: Work hard lest you would fail.
Correct: Work hard lest you should fail.
Note: “Lest” is a negative word. There should be no use of “not”, “nothing”, “never”, “no” with lest”.
Incorrect: Word hard lest you should not fail.
Correct: Word hard lest you should fail.

Rule : The conjunction so—as is used for comparison in a negative sentence whereas—as is used in a positive or affirmative sentence.
Incorrect: He is not as tall as his brother.
Correct: He is not so tall as his brother.

Rule : The conjunction, “both” is followed by “and” and not by “as well as” or “along with”.
Incorrect: Both the boys as well as the girls were asbent.
Correct: Both the boys and the girls were absent.

Rule : The conjunction “unless” denotes condition whereas “until” denotes time.
Incorrect: Until you work hard, you will not succeed.
Correct: Unless you work hard, you will not succeed.
Note : “Unless” and “Until” are negative words. There should be no use of “not” “nothing”, “never” with unless and until.

Questions based on above concepts.
Directions: In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. The error may be grammatical or idiomatic. If there is no mistake, the answer is ‘No error’.

1. The managing director well as (a)/ the Board members was in (b)/ favour of taking strict action (c)/ against the striking workers. (d)/ No error (e)

2. Unless he does not return (a)/ all the library books (b)/ he will not be relieved (c)/ from the service.(d)/ No error (e)

3. You must either tell me (a)/ the whole story or (b)/, at least, the (c)/ first half of it. (d)/ No error (e)

4. The old woman has had the (a)/ best medical facilities available (b)/ but she will not be cured unless she does not have (c)/ a strong desire to live.(d)/ No error (e)

5. Hardly had I reached (a)/ the airport where (b)/ I learnt about the powerful (c)/ bomb explosion.(d)/ No error (e)

6. The manager of the bank (a)/ was busy; so he asked them (b)/ to come and see him between two to (c)/ three in the afternoon.(d)/ No error (e)

7. Because he is physically (a)/ strong, therefore he was (b)/ selected for the school (c)/ boxing team.(d)/ No error (e)

8. Being a strict (a)/ vegetarian he depended (b)/ on milk and fruit and (c)/ had to cook for himself.(d)/ No error (e) 

9. Even though the shirt (a)/ is rather expensive but (b)/ I wish to purchase (c)/ it with my own money.(d)/ No error (e)

10. Unless Ashish does not (a)/ return all the library books, (b)/ he will not be awarded (c)/ the pass certificate. (d)/ No error (e)

1.  a; Add ‘as’ before ‘well’
2.  a; Replace ‘does not return’ with ‘returns’
3.  e; No error
4.  c; Replace ‘does not have’ with ‘has’
5.  b; Replace ‘where’ with ‘when’
6.  c; Replace ‘to’ with ‘and’
7.  b; Remove ‘therefore’
8.  c; Replace ‘and’ with ‘or’
9.  b; Remove ‘but’
10. a; Replace ‘unless’ with ‘if’


103 comments:

  1. Sunil Aggarwal12 June 2015 at 13:34

    Good Afternoon

    ReplyDelete
  2. Ankur Verma (Annu)12 June 2015 at 13:49

    Thank You BA _/\_

    ReplyDelete
  3. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 13:51

    1- a - as well as
    2- a - Replace ‘does not return’ by ‘returns’
    3- e - No error
    4- c - Replace ‘does not have' by ‘has’
    5- b - Replace ‘where’ by ‘when’
    6- c - Replace ‘to’ by ‘and’
    7- b - Remove therefore
    8- c - fruit or
    9- b - Remove ‘but’
    10- a - Replace ‘Unless’ by ‘If’

    ReplyDelete
  4. ★°•S!mm!•°★12 June 2015 at 13:54

    AAECB
    CBCBA

    ReplyDelete
  5. ★°•S!mm!•°★12 June 2015 at 13:55

    __//\\__

    ReplyDelete
  6. ★°•S!mm!•°★12 June 2015 at 13:55

    Gud nun

    ReplyDelete
  7. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 13:56

    Thanks Alot BA _/^\_

    ReplyDelete
  8. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 13:58

    I Know there is huge Contribution of Sandeep Sir Behind This Post..
    Thank You So Much Sandeep Sir __//\\__

    ReplyDelete
  9. Ankur Verma (Annu)12 June 2015 at 14:02

    1-A, 2-A, 3-E, 4-C, 5-B, 6-C, 7-B, 8-C, 9-B, 10-A

    ReplyDelete
  10. pratibha* pari*:))12 June 2015 at 14:03

    thanx u so much BA_____/\_____

    ReplyDelete
  11. SHALINI KUMARI12 June 2015 at 14:04

    1-a
    2-a
    3-e
    4-c
    5-b
    6-
    7-b
    8-c
    9-b
    10-a

    ReplyDelete
  12. ***£økè$h ©híttö®@ ***12 June 2015 at 14:06

    AAECB
    CBCBA

    ReplyDelete
  13. ♡❤ Cute avi.. ❀◕‿◕❀ ❤♡12 June 2015 at 14:06

    A A E C B
    C B C B A.

    Thank you so much BA Team.. _//\\_

    ReplyDelete
  14. ***£økè$h ©híttö®@ ***12 June 2015 at 14:11

    You can get solution of maths capsule 1solution by following link
    http://www.bankersadda.com/2015/06/gateway-to-sbi-mains-discussion-window.html?m=1

    ReplyDelete
  15. कृपया पहले सबको उत्तर देने दे नहीं तो आपको लगेगा की कॉपी पेस्ट किया।
    धयवाद__/\__

    ReplyDelete
  16. pratibha* pari*:))12 June 2015 at 14:15

    1 1 5 3 2
    3 2 3 2 1

    ReplyDelete
  17. 11532
    32321

    ReplyDelete
  18. 1- a
    2- a
    3- e
    4- c
    5- b
    6- c
    7- b
    8- c
    9- b
    10- a

    ReplyDelete
  19. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 14:17

    अरे ऐसा नहीं था, कल मजाक कर रहे थे।

    ReplyDelete
  20. pratibha* pari*:))12 June 2015 at 14:19

    sahi kaha.............._//\\_

    ReplyDelete
  21. Aaec?cbcba
    :)))

    ReplyDelete
  22. its ok ....fir bhi aapke hamesa sabhi sahi jate h to plz aap last me explain kiya karo most of log copy karte h or koi apna mind use nhi karta :)))

    ReplyDelete
  23. sahi kaha aaj kisi k ans galat nai aa rahe h

    ReplyDelete
  24. ha nhi to kisi k bhi eng me pure marks nhi aate sabko english me problm h but yaha sabke 10/10 aa jate h

    ReplyDelete
  25. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 14:23

    :))

    ReplyDelete
  26. ***good after noon sir***

    ReplyDelete
  27. Approbation-मंजूरी/अनुमोदन

    ReplyDelete
  28. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 14:36

    Good Noon Dear

    ReplyDelete
  29. nhi mil rha :(

    ReplyDelete
  30. mujhe bhi hindu editorial se h

    ReplyDelete
  31. So plzz next tym aap copy mat karna:))) hehheh

    ReplyDelete
  32. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 14:51

    जी मोहतर्मा :P

    ReplyDelete
  33. ⬅🎆@Ry@N🎆➡12 June 2015 at 14:52

    Pata tha.....:P
    Kahani kaafi lambi khinch gayi.

    ReplyDelete
  34. The tendency to establish temporary

    ReplyDelete
  35. adhocism
    Organizational philosophy or style characterized by (1) aversion to planning, (2) tendency to respond only to the urgent, as opposed to the important, (3) focus on 'fire fighting,' than on establishing systems and procedures through goal setting and long term planning.

    ReplyDelete
  36. ji nhi me kabhi kisi ka copy nhi karti or mene esliye bola kyoki kal mujhse esa bola gaya tha

    ReplyDelete
  37. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:13

    गुड नून शिल्पा :))

    ReplyDelete
  38. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:13

    वो मुझें बोल रही है, कि आप कॉपी ना करना अगली बार।

    ReplyDelete
  39. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:15

    बिग बॉस, प्लीज उत्तर एवं अगली क्विज पोस्ट कीजिए :))

    ReplyDelete
  40. Vihaan sir answer kab aayenge???

    ReplyDelete
  41. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:16

    अभी तक तो आ जाने चाहिए। मेम थोडा बीजी हो गए होंगे।

    ReplyDelete
  42. Me to vihaan sir se majak ke rhiii thi WO serious niii hue prr tumeh kya ho gya???

    ReplyDelete
  43. pratibha* pari*:))12 June 2015 at 15:21

    good noon:))

    ReplyDelete
  44. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:22

    गुड नून डियर :))

    ReplyDelete
  45. Ankur Verma (Annu)12 June 2015 at 15:22

    Answers kab ayege?

    ReplyDelete
  46. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:23

    आ जाऐंगे, कुछ देर में :)

    ReplyDelete
  47. pratibha* pari*:))12 June 2015 at 15:23

    :))
    bht time ho gya ans ni aye.......

    ReplyDelete
  48. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:24

    मेम बीजी हो गए होंगे। Wait :))

    ReplyDelete
  49. E BA par ans aachuke h sabko 10/10 mile h

    ReplyDelete
  50. Thanks A lot B.A Team _/\_ :))

    ReplyDelete
  51. aaecb
    cbcaa

    ReplyDelete
  52. pratibha* pari*:))12 June 2015 at 15:26

    E-BA pe aa gye hh

    ReplyDelete
  53. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:26

    वहा मेथ्य पार्ट-2 केप्सूल भी आ गई है।

    ReplyDelete
  54. Yaha v 10/10 he aayenge sabke

    ReplyDelete
  55. pratibha* pari*:))12 June 2015 at 15:32

    haaa....kafi logo k ayage....par woto ans k bad pta chalega na....

    ReplyDelete
  56. E-ba par cheak kr liye mene

    ReplyDelete
  57. pratibha* pari*:))12 June 2015 at 15:34

    hmmm...fir thik h...:)

    ReplyDelete
  58. Awesome post

    http://www.bankersadda.com/2015/06/actually-i-can.html

    ReplyDelete
  59. Ankur Verma (Annu)12 June 2015 at 15:43

    Yup.!

    ReplyDelete
  60. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:43

    अद्भभूत

    ReplyDelete
  61. ⬅🎆@Ry@N🎆➡12 June 2015 at 15:46

    Really helpfull..

    ReplyDelete
  62. उत्तर दे दिए गए हैं!

    ReplyDelete
  63. ⬅🎆@Ry@N🎆➡12 June 2015 at 15:49

    Ji mam...

    ReplyDelete
  64. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:53

    जल्द ही मिलेगी, वो दिन दूर नहीं ।

    ReplyDelete
  65. I wish muze v success mile taki mai aapki ye line v copy kr saku :D :))

    ReplyDelete
  66. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:54

    जी बिग बॉस :))

    ReplyDelete
  67. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:55

    SBI PO 2015: बैंकिंग क्विज पोस्ट कर दी गई है, अभ्यास करे :))
    http://hindi.bankersadda.com/2015/06/sbi-po-2015_28.html

    ReplyDelete
  68. Vihan third aur 10th ka kaise pata chalega galat ha ya shi bolo

    ReplyDelete
  69. pratibha* pari*:))12 June 2015 at 15:57

    जी सर !

    ReplyDelete
  70. ⬅🎆@Ry@N🎆➡12 June 2015 at 15:57

    Thanks...:))

    ReplyDelete
  71. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 15:57

    इन दोनो के उत्तर गलत है। 10 वें का 3 होना चाहिए। मेम को बता दिया गया है।

    ReplyDelete
  72. ★°•S!mm!•°★12 June 2015 at 16:07

    10/10

    ReplyDelete
  73. Hello!!!
    My name is linda I saw your profile and was delighted to
    contact you, I hope you will be the true loving, honest and caring
    person that I have been looking 4, Email lindacliffordarbit@hotmail.com
    i have something special to tell you
    best regard
    Linda clifford Arbit

    ReplyDelete
  74. ☆ विहान (शुभ) ☆ :))12 June 2015 at 16:35

    It Is Not Allowed To Share Mail ID And Personal Info Here..

    ReplyDelete
  75. madhur pratap singh14 June 2015 at 18:42

    7/10

    ReplyDelete
  76. Ans 9 me but ko replace kar ke than aaye ga na

    ReplyDelete
  77. ☆शिवानी खरे(Neha:)15 June 2015 at 15:26

    7/9

    ReplyDelete
  78. ROHIT SRIVASTAVA25 June 2015 at 20:53

    english capsule upload kare jisme passage,close tast,sent.impro,double filler ka question de

    ReplyDelete